שירותי הרווחה הוקמו כדי לתת עזרה למצבי מצוקה במשפחה. אבל מתי כדאי לפנות אליהם ואיך להשתמש בשירותים שהם מציעים בדרך הטובה ביותר להשגת המטרות שלכם?
קודם כל, חשוב להבין את הגופים השונים שקיימים במערכת ומהווים את שירותי הרווחה. באנגליה קיימים שני גופים: Social Services ו-Cafcass, ובשניהם יש עובדים סוציאליים, אבל תפקידם בהליך הגירושים הוא שונה. ״קפקז״ הוא גוף שמטרתו להעריך את המצב במשפחה במהלך הגירושים ולתת דוח לבית המשפט.
לעומת זאת, ה-Social services נכנסים לתמונה במצבים של אלימות במשפחה בצורות שונות ויכולים לייעץ ולתת הכוונה לפתרון בעיות שונות, כמו במצב של א׳. א׳ עבד שעות רבות כשאשתו נשארה בבית עם הילד. כאשר התגרשו, נקבע שהילד ימשיך לגור עם אמו ושיהיה עם א’ כל סופשבוע שני לילות. עם הזמן, הוא ראה שהילד מגיע אליו מוזנח עם בגדים מלוכלכים. הילד סיפר לאביו שאמו יוצאת בלילה ומשאירה אותו ללא השגחה ושהוא נשאר לבד בבית למרות שהיה רק בן 7. המלצתי לא’ להתקשר לעובדים הסוציאליים. א’ באמת סיפר זאת לעובדת הסוציאלית (ב-social services), שהגיעה לאם כדי לבדוק ואכן מצאה שהתנאים בבית לא מתאימים לילד. א’ פתח בהליכי העברת משמורת ואכן הילד עבר לחיות אצל א’.
כדאי לחשוב פעמיים לפני שפונים לשירותי רווחה באנגליה
כאשר יש לכם יסוד להאמין שהילד מוזנח אצל ההורה השני, יש אפשרות לדבר עם העובדים הסוציאליים, והם יפעלו. אבל האם כדאי? קחו בחשבון שכאשר מעורבים שירותי הרווחה מאוד קשה “להוציא אותם מהסיפור”. הם לא תמיד מיישמים את הפתרונות שאתם מציעים ולכן כדאי לחשוב פעמיים לפני שאתם פונים אליהם. הערכת המצב שלהם יכולה להיות שונה לחלוטין מהתמונה שהצטיירה לכם והם עלולים לפעמים שלא להעריך מספיק או בצורה לא נכונה את מה שאתם מספרים להם.
לא כל המקרים דומים למקרה של א’ ואם הם מקבלים רושם מוטעה, עמדתכם יכולה להיפגע מכך, למשל במקרה של מ’. בעלה של מ’ התקשר לעובדים הסוציאליים והתלונן שאינה מסוגלת לטפל בילדים, להאכיל ולהישאר איתם לבד בבית, ושהיא תמיד זקוקה לעזרה. כאשר העובדת הסוציאלית הגיעה, היא גילתה שמ’ יותר ממסוגלת לטפל בילדים והאוכל שהילדים אוכלים הוא מזין והם בריאים. הבאנו את זה במהלך המשפט, והשופט נזף בבעל על שימוש שלא לצורך בשירותי הרווחה.
לכן, כדאי תמיד לפנות לעורך דין להערכת מצב לפני שאתם פונים אליהם כדי שיכוון אתכם איך לפנות והאם בכלל כדאי לפנות אליהם במקרה שלכם.
על Cafcass אספר במאמר הבא.
הקליקו כאן לכל הטורים של שלומית גלזר-ג׳ונס – עורכת הדין לענייני משפחה וגירושים בלונדון, אנגליה ובריטניה