בתחילת דצמבר 2023, ההום אופיס חשף את תוכנית חמש הנקודות שמביאה שינויים מהותיים בחוקי ההגירה של הממלכה.
התוכנית נועדה בעיקר לצמצם את מספרי ההגירה, המשקפת לצערנו את עמדת הממשלה, לשמור על הגירה מבוקרת ומאוזנת. למרות שהפרטים המלאים עדיין לא פורסמו, המתווה שסיפק שר הפנים מדגיש שינויים משמעותיים במדיניות המשפיעה על קטגוריות ויזה שונות. זו סקירה חלקית של השינויים שבדרך כלל נוגעים לקוראי עלונדון.
מה הם חמשת השינויים?
1. Care workers לא יורשו להביא תלויים (כלומר, בני משפחה וילדים) לאשרתם. שינוי זה כבר נכנס לתוקף .
2. משכורת המינימום הבסיסית למתן ספונסרשיפ לויזת עובד תעלה מ-26,200 ליש”ט ל-38,700 ליש”ט (אך לא עבור אשרת עובדי הבריאות והסיעוד, כולל care workers או לעובדי חינוך). השינוי הזה יכנס לתוקף באפריל 2024.
3. שינויים ברשימת מקצועות במחסור (shortage occupation) יביא לצמצום משמעותי במספר המשרות בהן ניתן יהיה לתת ספונסרשיפ לעובדים מתחת לשכר המינימום הבסיסי (שזוהי המטרה העיקרית של הרשימה). שינוי זה יכנס לתוקף באפריל 2024.
4. ההכנסה המינימלית הנדרשת בהגשה בקשה לאשרת בן זוג תעלה בשלבים מ-18,600 ליש”ט ל-29,000 ליש”ט באביב 2024, ובסופו של דבר בסביבות 38,700 ליש”ט בתחילת 2025.
5. הגוף המייעץ להגירה של ההום אופיס יבחן את אשרת הבוגרים (graduate visa) – זהו אישור עבודה פתוח לשנתיים למי שיסיים תואר מלא בממלכה.
שינויים בויזת סטודנט
מינואר 2024, סטודנטים בינלאומיים בממלכה לא יוכלו עוד להביא תלויים באשרת הסטודנט שלהם, אלא אם כן הם לומדים תוכנית מחקר לתואר מתקדם (דוקטורט למשל). כמו כן, החל מה-17 ביולי 2023 סטודנטים בינלאומיים אינם מורשים עוד לעבור לאשרת מסלולי העבודה אלא אם כן סיימו את הקורס.
שינויים באשרות תייר
מסלול זה פחות רלוונטי לישראלים בשל העובדה שישראלים לא נדרשים לבקש אשרת תייר מראש.
אבל יש שינוי שכן יעניין את הקוראים, והוא שינוי הנוגע ל Permitted activities: זו רשימת ההתקשרויות שבגינן ניתן לקבל תשלום גם כשנמצאים בממלכה על אשרת תייר. המבקש היה יכול לבקש את האשרה הזו מראש או עם כניסתו לממלכה (ישראלים למשל). עד השינוי הנוכחי, ניתן היה לקבל אשרת תייר לצורך התקשרות בתשלום עד חודש ימים ואז היה צריך לעזוב. היום אשרת התייר ניתנת לשישה חודשים אבל ההתקשרות בתשלום חייבת להסתיים בתוך חודש מההגעה לממלכה.
בנוסף, ניתן לקבל תשלום אם התייר הוא דובר שמגיע לנאום חד פעמי או בסידרה בכנס למשל, ואקדמאים וחוקרים יכולים לשתף פעולה במחקר שמובל מהממלכה.
נוודות דיגיטלית
עוד שינוי לאשרת התייר היא עבודה מרחוק, נווד דיגיטלי. אבל לפני שכולנו צוהלים שימו לב שהשינוי הוא לא משמעותי; השינוי אומר שמבקר יכול לעבוד מרחוק אצל מעסיק בחו”ל, אך אסור שזו תהיה המטרה העיקרית של ביקורם בממלכה.
שימו לב שאין שינוי בזמן השהייה בממלכה (עד חצי שנה), לא ניתן להשתמש בשירותי הרפואה הציבוריים או להשכיר דירה לטווח ארוך כי הויזה לא מאשרת right to rent. בכל מקרה כדאי לזכור שחוקי ההגירה עדין אוסרים על מגורים בממלכה דרך ביקורים דחופים.
לסיכום, תוכנית חמש הנקודות של ההום אופיס מצביעה על שינוי משמעותי במדיניות ההגירה של הממלכה, המכוונת לצמצום ההגירה. התוכנית מכילה מגבלות חדשות על מגוון רחב של אשרות. מי שמעוניין להיכנס לממלכה חייב להכיר את החוקים החדשים ולהבין את השפעתם על תהליך ההגירה.
אפרת שמש אידלסון – סוליסיטור, מתמחה בהגירה לממלכה, Branch Austin McCormick LLP.
es@branchaustinmccormick.com
המשיכו לקרוא בעלונדון: איך חיים בלונדון בשגרע