קיץ נעים וחמים באירופה. בימים כתיקונם כולנו היינו עכשיו נופשים בקפרי או על אי יווני נידח, באיביזה או באיים הקאנאריים אבל ענף התיירות הוא כידוע אחד הנפגעים הקשים ביותר ממשבר הקורונה. חברות תעופה רבות צמצמו את לוח הטיסות שלהן בצורה דרסטית ופטרו אלפי עובדים. בריטניה אמנם פתחה “פרוזדורים אויריים” ליעדים שונים באירופה אבל בכל יום הדברים עשויים להשתנות ורק השבוע גילו בריטים הנופשים בספרד שהם צריכים להיכנס לבידוד של שבועיים עם שובם מחצי האי האיברי.
במצב כזה של בלבול, חרדה וחוסר ידיעה, ישראלים רבים המתגוררים בממלכה המאוחדת יעדיפו להעביר את חופשת הקיץ שלהם קרוב לבית, כאן באיים הבריטיים שבינינו, לא חסרות בהם אטרקציות תיירותיות. הנה טעימה על קצה המזלג ממה שיש לבריטניה להציע.
קוטסוולדס
ישנם כמה וכמה אזורים כפריים באנגליה, ויילס וצפון אירלנד שהוגדרו כ”אזור יופי טבעי יוצא דופן”, והם מיועדים לשימור מיוחד על שום הנוף החד פעמי שלהם. מבין כל האזורים האלה, הקוטסוולדס נחשב בעיני רבים כאזור היפה ביותר.
במרחק של שעתיים וקצת נסיעה מלונדון, הקוטסוולדס משתרע בשטח שבין העיר באת’ בדרום לסטרטפורד אפון אייבון (עיר הולדתו של ויליאם שייקספיר) בצפון ומציע שילוב עוצר נשימה של נוף הררי ברובו מנומר כפרים עתיקים, מהיפים ביותר בממלכה.
הכפרים והעיירות הציוריים בנויים מאבן גיר מסוימת, ייחודית לאזור המעניקה לבתים הישנים מראה מאד ספציפי, מעין גרסה אנגלית מאופקת של האבן הירושלמית. כמעט כל כפר שם הוא אתר עלייה לרגל אבל אנחנו רק נזכיר את ברטון און דה ווטר, צ’יפין קמפדן, קאסל קומב ולואר סלוטר. יש עוד הרבה מאד מאיפה שזה בא.
יורקשייר דיילס
בצפון מזרח אנגליה ממוקמים ברצף חמישה פארקים לאומיים גדולים המשתרעים בין הים הצפוני לאזור האגמים. לא לחינם מיקמה הסופרת אמילי ברונטה את ספרה הידוע, “אנקת גבהים” ביורקשייר דיילס (עמקי יורקשייר בעברית). מדובר בפארק לאומי של נופים דרמטיים המאופיין בשרשרות הרים (עם כמה פסגות מושלגות), המון נהרות, עמקים, גאיות ומפלים עם מעט כפרים וישובים. במובנים רבים, מדובר בנוף קצת בלתי צפוי ולא כזה שהתייר הישראלי הרגיל היה מצפה מנוף אנגלי. פחות ירוק ופסטורלי אבל מלא הוד ודרמה.
אפשר ללון בעיירות בתוך הדיילס עצמם כמו העיירה הוקס ואפשר גם לרדת אל רצועת החוף של יורקשייר ולהתארח בעיר הנמל העתיקה סקרבורו (כמו בשיר של סימון וגורפינקל למי שזוכר ואו לא נולד בסוף שנות התשעים) או באחד הכפרים היפהפיים והציוריים שסובבים אותה.
אנחנו נמליץ על הכפר סתיית’ס (Staithes), היושב בלוע של עמק היוצא אל הים. מדובר באחד הכפרים הקסומים ביותר באנגליה כולה עם נוף שנראה לגמרי לקוח מסרט. בכפר יש גם מלון דרכים (ג’ורג’) מקסים וכמובן עשרות קוטג’ים להשכרה.
וולש מרצ’ז וצפון וויילס
הוולש מרצ’ז (הקצוות או הגבולות הולשים, בתרגום חופשי לעברית) הוא אזור גיאוגרפי שהגדרתו חמקמקה והשתנתה במשך השנים. היום מדובר בעיקר באזור הגבול שבין אנגליה לויילס, בסמוך למחוזות האנגליים שרופשייר והרפורדשייר. מדובר באזור כפרי המאוכלס בדלילות וכמעט שאין בו ערים ועיירות גדולות אלא בעיקר כפרים קטנים ומבודדים הפזורים על הרריו. הוולש מרצ’ז שוכן ממזרח לאזור הפארק הלאומי של סנודוניה, אחד מאתרי התיירות המרכזיים בויילס ובממלכה המאוחדת כולה וממערב לגבעות שרופשייר האנגליות, שגם להן לא חסר שום דבר.
באופן כללי, כל צפון ויילס הוא חבל ארץ יפה מאין כמוהו עם ירוק שלא רואים בשום מקום אחר. בצפון חבל הארץ רצועת חוף יפהפיה שכלנדידנו, אחת מעיירות החוף היותר מפורסמות בה והמכונה באנגלית “מלכת הנופש הוולשית”, קיבלה את השם היידי חלדודנא ונעשתה בעשורים האחרונים לאתר הנופש המועדף על אדמו”רים ורבנים רבים המגיעים אליה מישראל ומארה”ב.
אחת האטרקציות היפות ביותר באזור הוולש מרצ’ז הוא המפל פיסטיל ריידר (Pistyll Rhaeadr) הנמצא במרחק של כשניים עשר מייל מהגבול עם אנגליה ונחשב לאחד משבעת פלאי ויילס (ביניהם גם הרי סונודוניה שהזכרנו קודם). רק שתבינו במה מדובר, נביא ציטוט של הסופר בן המאה ה- 19 ג’ורג’ בורו שכתב ספרי מסעות ותיאר במלים אלו את המפל: “למה אדמה אותו? אני בקושי יודע, אלא אם כן מדובר בגלימה אדירה של משי הנסער ומופרע מפיצוצים סוערים, או לזנבו הארוך של סוס אפור הדוהר במהירות זועמת. מעולם לא ראיתי מים נופלים בכזה חן, בחוטים דקיקים ויפים כמו כאן. “