ג׳ הגיע למשרדי מבוהל כולו. הוא מספר לי שאתמול ב-21:00 צילצל הפעמון בדלת וכשהוא פתח את הדלת, עמדה שם אישה שאמרה ״תחתום שקיבלת״. הוא קיבל מעטפה גדולה עם מסמכים, שנראתה כי הגיעה ממשרד עורכי דין. הוא הביא אותם אליי למשרד. כשפתחתי את המעטפה, ראיתי שמדובר בצו הגנה שביקשה וקיבלה אשתו. הוא היה מבולבל ושאל מה זה ומה לעשות בקשר לזה?
הסברתי לו שזה צו מניעה (non-molestation order), שמטרתו לעצור את מי שלגביו ניתן הצו מהטרדה, הצקה, התעללות – פיזית, מילולית או נפשית – באמצעות קרבה ותקשורת עם המבקש (התובעת).
כאשר מתקבלת תביעה כזו, בית המשפט מקיים דיון (לרוב ללא הצד השני) ושוקל האם יש בטיעונים שהעלה המבקשת הצדקה לקבלת הצו מיידית או שהוא מזמן את הצד השני לדיון על מנת לשמוע את עמדתו.
ג׳ כעס ושאל: ״למה השופט נתן את הצו בלי שהוא הוזמן לדיון?״. לבית המשפט יש את הכוח שלא לזמן את האדם שנגדו מבקשים את הצו היות שבמקרים רבים עלולה להיות פגיעה במבקשת אם הצד השני ידע על כך.
הסברתי לג׳ שתהיה לו אפשרות להציג את טענותיו בפני השופט מכיוון שבצו בדרך כלל ישנה הוראה על דיון בתוך זמן קצר בנוכחות שני הצדדים.
אז אם קיבלתם צו מניעה,
טיפ ראשון הוא: מלאו אחרי הצו כלשונו. כל עוד הצו קיים, הפרתו הינה בחזקת עבירה פלילית ולמשטרה ישנה אפשרות לעצור אתכם. מאוד חשוב להגיע לעורך דין במהירות האפשרית.
טיפ שני: אל תנסו להבין למה ביקשו את הצו נגדכם באמצעות שאלות לצד השני. כמו שאמרתי הרבה פעמים, הצו מתקבל כרעם ביום בהיר ויש רצון (מובן) לנסות למצוא את דרך הישר עם מי שפנה לבית המשפט. לבקשה כזו ישנו סיכון שכשתגיעו לפני שופט, השופט עלול לקבל את הרושם שמה שכתוב בבקשה אכן נכון – כי אתם ממשיכים ליצור קשר. תנו לעורך דין להגיד לצד השני מה שאתם רוצים להגיד ולשאול את כל השאלות.
טיפ שלישי: צפו להליכים ממושכים. מי ששלחו את הצו, החליטו שללא בית משפט הם לא יכולים לוודא שלא תצרו איתם קשר. ולכן, העניין נמצא במערכת ויש צורך לשתף פעולה עם בית המשפט ולנהל את העניין בבית המשפט בצורה כזו או אחרת. לצערי הרב, טחנות הצדק טוחנות לאט ועל בית המשפט מוטלת האחריות לבדוק לעומק את טענות המבקש. תזכרו שהצווים האלה, מטרתם להגן על אנשים שסובלים מהטרדות ואלימות. בית המשפט לא יכול להספיק את בדיקתו בדיון אחד ולעיתים רבות ישנו צורך בדיונים נוספים על מנת להביא ראיות כדי לבדוק אם יש ממש בטענות.
ומילה אחרונה: תזכרו שכל הסיפור הרבה פעמים הוא לא הדבר העיקרי ביניכם. בייחוד אם אתם מתגרשים. זהו סימפטום של טלפון שבור, ועורך דין הרבה פעמים יכול לפתור את הבעייתיות מכיוון שעורך דין הוא צד אובייקטיבי.
מקווה שלעולם לא תמצאו את עצמכם במצב הזה!
שלומית
_
אולי תרצו לקרוא עוד כתבה של עורכת הדין לענייני משפחה שלומית גלזר-ג׳ונס: