לאחר מהדורה מקוונת חריגה בשנה שעברה, חוזר אלינו אחד מאירועי המוזיקה הגדולים והמשמעותיים של לונדון ובלא ספק מאירועי הג’אז החשובים בעולם. בין ה-12 ל-21 בנובמבר מבול של הופעות איכות ישטוף את העיר: אירועים במרכז ברביקן, סאות’בנק, רוני סקוטס, רויאל אלברט הול ועוד עשרות אולמות ומועדונים בעיר, כשהדגש הוא על גיוון מוזיקלי שמייצג קשת של סגנונות, משלב בין עבר-הווה ועתיד, אמנים מקומיים ובינלאומיים, אגדות ג’אז חיות וקולות חדשים. ובתוך כל ההיצע המרהיב הזה ישנו גם ייצוג נכבד מאד של אמני ג’אז ומוזיקת עולם מישראל.
אבישי כהן
נגן הבס (אקוסטי וגם חשמלי), המלחין-מעבד והזמר אבישי כהן הוא מהאמנים הישראלים הראשונים שפילסו לעצמם דרך אל לב הקונצנזוס של זירת הג’אז העולמית. החל בהשתתפות בהרכב הקבוע של ענק הפסנתר צ’יק קוריאה עוד בסוף שנות ה-90 וראשית ה-2000, דרך אלבומיו כסולן ומנהיג הרכב בינלאומי, אלבומים ששילבו מקצבים לטיניים מדבקים והשפעות ים-תיכוניות עם ג’אז מודרני ועד לעשור פלוס האחרון בו גילה כהן את אהבתו לחומרים יותר עממיים (עדיין בעיבודים הרמוניים מורכבים כמתבקש מאמן ג’אז ברמתו) בהם הוא גם משלב שירה ומוזיקה ששאבה השראה גם מפופ-רוק וגם מקלאסי. על אף ההתפזרות הנ”ל הצליח כהן להישאר אמן נחשב ומוערך בתחום ממנו התחיל, בסיסט ג’אז עם גרוב ענק וגם רגש. בפסטיבל השנה כהן יופיע במרכז הברביקן (ב-12 לנובמבר) עם הטריו החדש, עם אלצ’ין שירינוב (אזרבייז’אן) בפסנתר, ורוני כספי בתופים. צפויים חומרים חדשים לצד יצירות מאלבומי טריו קודמים של כהן, בערב מיוחד שיכלול גם את הופעת הפסנתרנית הבריטית ניקי יאו, במחווה לפסנתרן-מלחין מוריס אל מדיוני.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
שי מאסטרו
ואם התחלנו באבישי כהן, מתבקש להמשיך במי שקיבל מכהן במה בראשית דרכו המקצועית, הפסנתרן שי מאסטרו. בצעירותו זכה מאסטרו להכרה בינלאומית כחבר בטריו של אבישי כהן, בהופעות וכשותף בארבעה אלבומים, כולל בלייבל הניו יורקי היוקרתי בלו נוט. מאז 2010 הוא מוביל הרכב משלו, שבשנים האחרונות התייצב, עם חורחה רודר בבס ועופרי נחמיה בתופים. שני האלבומים האחרונים של הטריו, ‘שודד החלומות’ מ-2018, ו’אנושי’, ששוחרר בראשית השנה, יצאו בלייבל האירופי הנהדר ECM וזכו לתשבוחות רבות. באלבום האחרון קיבל הטריו חיזוק בדמות החצוצרן פיליפ דיזאק, והוא גם יצטרף לטריו במופע בפסטיבל, שיתרחש באולם הקדוגאן, ב-15 לחודש, בערב שיכלול גם את הופעת הזמרת הלונדונית רנג’אנה גאטאק, יוצרת המשלבת מקצבים וכלים מודרניים עם השפעות הודיות קלאסיות שהביאה מהבית. צפוי ערב מעניין.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
נועם וזאנה
עוד זמרת ישראלית צעירה שתופיע בפסטיבל היא נועם וזאנה, הידועה כיום יותר בשם הבמה שלה, נאני, שמשמעותו בלאדינו ילדה קטנה. וזאנה גדלה בבאר-שבע בבית מרוקאי וכך היתה סבתה קוראת לה. מגיל צעיר גילתה כשרון מוזיקלי שהוביל ללימודים, בירושלים ובהמשך באמסטרדם. לאחר שני אלבומים ראשונים בהם שרה באנגלית וניגנה בפסנתר ובטרומבון (לפעמים בו זמנית) ובעקבות הצלחה בפסטיבלים ברחבי אירופה, הגיעה נאני להופעה בפסטיבל הג’אז בטנג’יר שבמרוקו. בזמן טיול שורשים משך שהותה במרוקו גילתה מחדש את שירי הלאדינו, שלקחו את נאני אחורה בזמן, אבל גם היוו השראה לפרוייקט חדש: עם שובה להולנד יצרה אלבום שירי לאדינו מקוריים חדשים. מדובר בתקדים, שכן שפת הלאדינו, שפתם של היהודים מגורשי ספרד, נמצאת בסכנת הכחדה ויצירות חדשות כמעט ואינן נכתבות בה. את האלבום הזה תשיק נאני בהופעה בלונדון במסגרת פסטיבל הג’אז, ב-14 בנובמבר, בפיצה אקספרס הולבורן. עם נוכחות בימתית מהפנטת, קול עם מנעד עצום וכאמור, מצויידת בטרומבון, נשמע שזו הופעה שלא כדאי לפספס.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
עוד אמנים ישראלים שיופיעו הוא החצוצרן היפואי איתמר בורוכוב (‘ימן בלוז’), שיופיע עם הרביעייה הדינמית שלו ברוני סקוטס’ ב-15 בחודש, והמתופף אסף סרקיס, נגן קבוע בהרכב של הסקסופוניסט האנגלי טים גרלנד, במופע הצדעה מיוחד לצ’יק קוריאה שנפטר השנה.
אגדות ג’אז אייקוניות בלונדון
לצד פרוייקטים מקוריים שנוצרו במיוחד לפסטיבל, שיתופי פעולה מפתיעים וכן במה ראשונה לאמנים מקומיים צעירים, יופיעו השנה גם כמה וכמה אייקוני ג’אז גדולים, ביניהם אפשר למנות אגדות כמו צ’רלס לויד וארצ’י שפ (שניהם סקסופוניסטים אמריקנים בני 80 פלוס שעדיין נותנים בראש), דואט ותיקים בין שני יוצאי מיילס דייויס, הגיטריסט האמריקני ג’ון סקופילד ובסיסט-העל הבריטי דייב הולנד, נגן הטאבלה עטור השבחים זאקיר חוסיין, בני הזוג אמאדו ומרים (מאלי), נגן העוד הוירטואוז מרסל חליפה במופע עם בנו בכאר מאר-חליפה (לבנון/צרפת), הפסנתרן/קלידן הבריטי ג’אנגו בייטס, הגיטריסט האגדי ראלף טאונר הזכור לטוב מלהקת ‘אורגון’, שלישיית בראד מלדאו (גם הוא מארה”ב), ועוד רבים וטובים. אם לא די בכל הטוב הזה, יהיו בפטיבל גם מופעי מחווה לנגניות הנבל אליס קולטריין ודורותי אשבי, למתופפים ארט בלייקי וטוני אלן, ולענקי הג’אז ביל אוונס ודיוק אלינגטון. מופע מסוג קצר אחר יציע אנטרפרטציות חדשות לשירים של הסינגרסונגרייטר הפולקי-מלנכולי ניק דרייק.
ונקודה יהודית לסיום
במופע תיאטרלי מיוחד, שכתבה יעל שביט וביימה ג’וזפין ברטון, ‘שירים לבאבי יאר’, שלושה מוזיקאים אוקראיינים חוזרים אל טרגדיית יהודי אוקראינה שנספו בידי הנאצים בעמק הבאבי יאר סמוך לקייב לפני 80 שנה בשירים וסיפורים ביידיש.
(21 לחודש ב JW3)
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על הופעת מוזיקה בלונדון ואנגליה:
https://alondon.net/new-site/הופעות-מוזיקה-בלונדון-גרהאם-גולדמן/