פסח הוא חג קצת מסובך. מצד אחד, הוא מנציח את אחד הסיפורים הכי אפים בהיסטוריה האנושית (יציאת מצרים) שיש בו כמעט כל מה שסיפור גדול צריך ממלך רשע ואכזר, נסיך שהופך למנהיג של פשוטי העם הנאנקים תחת עול העבדות, נשים יפות (ידעתם שציפורה, אשתו של משה רבנו, הייתה שחורה?) וכמובן נסים מטורפים ומלא דם אש ותמרות עשן. מצד שני, החג הזה מאלץ לא מעט חילונים לשבת שעות ולקרוא טקסטים שלא מדברים עליהם כלל ועיקר (אם הם בכלל מבינים אותם). ובכל זאת, אנחנו חושבים שיש לחג הזה הרבה מאד מה להציע מבחינה תרבותית והוא לא רק תירוץ לשתות יותר מדי יין ולהתלונן על מצות ועצירות. אמנם, אין מבחר גדול של סרטים וסדרות טלוויזיה כמו בחגי הנוצרים (כריסמס הוא אולי החג הקולנועי ביותר) אבל גם אם המבחר מצומם יותר, הוא מגוון ומרתק ויש בו הכל מאפוסים היסטורים דרך הקומדיות המתוחכמות (והמתחכמות) של וודי אלן ועד סרט הארט האוס של האחים ספדי. לרגל החג הבא עלינו לטובה אספנו עבורכם מבחר של כמה מהסרטים ותוכניות הטלוויזיה האהובים עלינו ביותר בנושא הפסח ותוכלו להתחיל לצפות בהם מיד אחרי ליל הסדר.
מרג’ורי מורנינגסטאר
מרג’ורי מורנינגסטאר (Marjorie Morningstar) הוא מה שמכנים היום “מלודרמה” רומנטית משנת 1958 בבימויו של אירווינג ראפר ובכיכובם של נטלי ווד וג’ין קלי בתפקידים הראשיים. הסרט מבוסס על רומן באותו שם של הסופר היהודי אמריקאי הרמן ווק שהיה לרב מכר גדול כשלוש שנים לפני יציאת הסרט. העלילה עוקבת אחר צעירה יהודיה בניו יורק החולמת על קריירת משחק למרות התנגדות הוריה הרוצים שתלך בתלם כמו בחורה יהודיה טובה, תתחתן עם בחור יהודי עשיר ותקים משפחה. הסרט הזה נחשב לפורץ דרך בכל האמור בייצוג של יהדות בקולנוע ויש בו גם סצנת בר מצווה וגם סצנת ליל סדר בלי נשכחת.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
יהלום לא מלוטש
דרמת הפשע התזזיתית של האחים ג’וש ובני ספדי היא מעין התקף חרדה מתמשך שלא מניח לצופה לרגע. אדם סנדלר עושה כאן את תפקיד חייו בתור סוחר יהלומים סליזי ומשוגע שחייב לגיסו מאה אלף דולר בשוק האפור ומנסה למכור יהלום נדיר שיהודי אתיופיה מצאו ושלדעתו שווה מילון דולר. עד הסוף המר הוא לא מפסיק לעשות את כל הטעויות האפשריות אבל אחד משיאי הסרט הוא ללא ספק סצנת ליל הסדר שבה הוא וגיסו ארנו, לו הוא חייב כאמור המון כסף, מונים יחד את עשר המכות.
אחת שיודעת
בפרק, “ליל הסדר”, דן מגלה שעבודת המלצרות שהשיג פירושה לשרת את האורחים בליל הסדר בפנטהאוז של בלייר.
הומלנד
בעונה החמישית של סדרת הריגול המהוקצעת ישנו פרק שנקרא בפשטות “מה נשתנה הלילה הזה?” ובו סול ואליסון מתארחים בליל הסדר שבסופו של דבר משמש בעלילה כמין רגע של שקט לפני אחת הסערות הגדולות של הסדרה.
נסיך מצרים
ואל קילמר דיבב את משה רבנו וראלף פיינס (הרע בסרטים הוליוודים חייב להיות בריטי גם אם הוא משחק מצרי מלפני שלושת אלפים שנה) את חבר ילדותו שהפך ליריבו המר, פרעה רעמסס, בעיבוד מוזיקלי לילדים של אולפני דרימוורקס הלוקח את סיפור יציאת מצרים למחוזות חדשים. מריה קארי וויטני יוסטון איחדו כוחות בשיר המקורי זוכה האוסקר “When You Believe”.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
פשעים ועבירות קלות
סרטו של וודי אלן משנת 1989 הוא אחד הטובים ביותר שיצאו תחת ידיו של אלן. מצד אחד הוא משובץ רגעים קומיים מוצלחים ומצד שני הוא אולי סרטו העמוק, המורכב והקשה ביותר של אלן וההשפעות הברגמניות ניכרות בו. אבל, בתוך כל הבלאגן הרגשי והעלילתי של הסרט אחת הסצנות הבולטות בו היא פלאשבק לליל סדר שחווה הדמות הראשית, בגילומו המופתי של מרטין לנדאו. הסצנה, שבה כל משפחתו מתווכחת סביב שולחן הסדר, כוללת חילופי קללות, הרבה מריבות וכמובן שיחות שנויות פוליטיקה ועל השואה. לא נשמע לכם מוכר?
לילסדה
לילסדה-קדחת האביב, סרט הביכורים של שמי זרחין, ניסה לעשות לחג הפסח מה שלהבדיל אלף אלפי הבדלות אינגמר ברגמן עשה לחג המולד ביצירת המופת “פאני ואלכסנדר”. כמו בדרמות משפחתיות סקנדינביות, זרחין מפגיש שורה של כוכבי מסך ישראלים כמו יוסף שילוח וגילה אלמגור הותיקים או מיקי קם, אלון אבוטבול וענת וקסמן הצעירים כבני משפחה שנפגשים לחגוג את ליל הסדר וחושפים במהלך החג את כל הסודות האפלים שלהם. הסרט זכה לשבחים בשעתו והוא ניסיון קולנועי מעניין בסך הכל גם אם חורק לפרקים. ואה כן, יש גם כמה שירים פה ושם.
[x_video_embed type=”16:9″][/x_video_embed]
עשרת הדיברות
היצירה האפית הזו, הנמתחת לאורך ארבע שעות, היא ללא ספק סרט הפסח האולטימטיבי. באותם שנים צ’רלסטון הסטון היה השם החם ביותר בהוליווד ותפקידו הראשי כמשה רבנו בסרטו של ססיל ב. דה מיל מ-1956, “עשרת הדיברות”, עשוי להיות הדובדבן שבקצפת. במהלך 220 הדקות הללו אפשר לראות שם את כל האלמנטים החזותיים שאנו מקשרים היום לסיפור יציאת מצרים: עשר המכות, קריעת ים סוף, הסנה הבוער, עמוד האש ועמוד הענן ומה לא. ‘ עשרת הדיברות’ הגדיר מחדש את משמעות המונח “אפוס תנ”כי”, וכל מה שקשור אליו מרשים, החל מהעובדה שהוא צולם במקום ההתרחשות האמיתי (חצי האי סיני) וכלה באפקטים המיוחדים שעדיין לא נס ליחם. צפיית חובה בכל חג פסח.
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על פסח בלונדון:
https://alondon.net/new-site/פסח-בלונדון/