ליז לא תבריז
״אין ידידה גדולה יותר לישראל מאשר בריטניה״ הכריזה לא מכבר ליז טראס במהלך מערכת הבחירות שלה להנהגת המפלגה השמרנית ואפילו הב־ טיחה ״לשקול״ אפשרות של העברת השגרירות מתל אביב לירושלים! טראס כיוונה אמנם את דבריה לקהל יהודי, ואם לשפוט אותה על פי מילותיה היא עומדת להיות יותר פרו־ישראלית אפילו מבוריס ג׳ונסון המאד פרו־ישראלי.
אלא שהשאלה ״האם ליז טובה לישראל״ יכולה להיחשב פרובינציאלית למדי. לדיירת החדשה ברחוב דאונינג לא יהיה פנאי לעסוק במזרח התיכון, שכן בעיות הפנים הנערמות על שולחנה לא יעניקו לה רגע פנוי להתמודד עם נושאי חוץ עד הבחירות הכלליות בעוד שנתיים. די יהיה להסתפק בהערצתה לטכנולוגיה הישראלית, בנחישותה להיאבק בעוינות המסורתית לישראל בתוך האו״ם, במחויבותה להילחם באנטישמיות, בפינה החמה הקיימת בתוכה כלפי הקהילה היהודית בעיר לידס בה גדלה ובהערצתה לבוס היהודי האורתודוכסי שכה השפיע על חייה. מטבע הדברים הזרקור יופנה כלפי ג׳יימס קלברלי, שר החוץ החדש והצעיר (53) שרק לפני שנה כיהן בתפקיד השר הממונה על המזרח התיכון במהלך מבצע ״שומר חומות״ בחודש מאי אשתקד.
קלברלי לא היסס לגנות את החמאס ״וקבוצות טרור״ אחרות בשל ההפגזות על ירושלים, וטרח להזכיר יותר מפעם אחת כי הארגון אינו משרת את האינטרס הפלסטיני. הוא גם הבהיר בעבר שאין לצפות מישראל לשאת ולתת על שלום עם הארגון החותר להשמדתה. השר החדש שירת כקצין בצבא הבריטי ומשום כך יכול להיחשב כמי שמבין את צרכיה הבטחוניים של ישראל. הוא מצדד במנטרה הקבועה הדוגלת בפתרון שתי המדינות, אבל קובע כי לישראל יש את הזכות להגן על עצמה ״במידות הנכונות״.
ב־2021 הוא הואשם על ידי פוליטיקאים פרו־פלסטינים מן האופוזיציה בהסתרת מידע על מכירת נשק בריטי לישראל ובהימנעות ממענה לשאילתות פרלמנטריות שעסקו בנושא. יחד עם זאת הוא הביע התנגדות להריסת בתים ולהרחבת התנחלויות בגדה המערבית, אך גינה חרמות וסנקציות על ישראל. עלייתו המטאורית של קלברלי במערכת הפוליטית ותפקידו החדש הם בשורה טובה לישראל לידיעתם של כל המודאגים מזהותו האלמונית. עובדה אחת לא תהייה נתונה לוויכוח: לונדון לא תשנה את מדיניותה המזרח תיכונית בשנתיים הקרובות.
זוועה בנוריץ’
לפני 18 שנים הכשירו פועלים מגרש להקמת מרכז קניות בשכונת צ׳אפלפילד בעיר נוריץ׳. להפתעתם הם גילו באר עמוקה מתקופת ימי הביניים בתוכה היו חבויים 17 שלדים בני למעלה מ־800 שנה. להסטוריונים המתמחים בתולדות האזור הייתה השערה שהמדובר אולי בטבח אכזרי שבוצע ביהודי העיר ב־6 בפברואר .1190
היה זה ערב יציאתם של הטובחים למסע הצלב השלישי לשחרור ירושלים מידי המוסלמים. החודש, לאחר בדיקות גנטיות ממושכות, סיפקו מדענים את ההוכחה הניצחת לעובדה זאת וחשפו גם את מימדיה של הזוועה. חומר גנטי שנותר בתוך העצמות העתיקות סייע להם באמצעות טכנולוגיית DNA מתקדמת לקבוע באופן נחרץ את זהותם של הקורבנות. לא רק זאת, המימצאים העלו כי על הנרצחים נמנו 11 ילדים, בהם שלוש אחיות – הצעירה בת 10 – ותינוק. שישה מבוגרים הושלכו אל הבאר עם ראשם למטה ואחריהם נזרקו הילדים.
הבדיקה הממושכת גם גילתה שלמבוגרים היו מחלות גנטיות האופייניות לאשכנזים, כמו מחלת ה״טי זאקס״ הנפוצה בין יהודים הנשואים לקרוביהם בתוך הקהילה. רבים היו שותפים למחקר הזה שנמשך תריסר שנים עד שהגיע לחקר האמת. אוניברסיטת דנדי הסקוטית, יוניברסיטי קולג׳, מוזיאון הטבע בלונדון ואחרים. המסקנות הסופיות העניקו תימוכין להערכות ההיסטוריות. במאות ה־12 וה־13 נשבה רוח רעה באנגליה והיהודים היו קורבנותיה הבלתי נמנעים.
כמה עשרות שנים קודם לכן, ב־,1144 התחוללה בנוריץ׳ עלילת הדם הראשונה בהסטוריה, כאשר יהודי העיר הואשמו ברצח הנער וויליאם בן ה־12 סמוך לחג הפסח. היה זה תשע שנים בלבד לאחר שהיהודים התיישבו באזור בהזמנתו של ויליאם הכובש, שפלש לאנגליה בשנת .1066 הם באו מהעיר רואן בחבל נורמנדי, דיברו צרפתית והתיישבו סמוך למצודה המקומית. יהודים נהגו להתגורר סמוך למצודות בתקווה כי השלטון יפרוש עליהם את חסותו במהלך פוגרומים. כך היה גם בעיר יורק ב־,1190 כאשר הקהילה כולה חיפשה מחסה במצודת קליפורד, ולבסוף שלחה יד בנפשה כדי להימנע משחיטה וודאית.
•גם בלינקולן הואשמו יהודים ברצח נער נוצרי. היה זה ב־.1255 35 שנה לאחר מכן התרחש הגירוש הגדול, אף הוא ראשון מסוגו באירופה. נוריץ׳ סללה את הדרך לעשרות פוגרומים שהתרחשו ביבשת באותן שנים. היא העניקה השראה ישירה לפוגרום שהתחולל בעמק הלואר בצרפת ב־1171 כאשר עשרות יהודים נדחפו אל תוך בית והועלו באש בעודם בחיים לאחר מסע הסתה רחב עליו ניצחו אנשי דת נוצריים. פריצת הדרך האנתרופולוגית איפשרה לחוקרים לשחזר את מראה פניהם של הקורבנות. התינוק היה ג׳ינג׳י ועיניו היו כחולות. הוא ואחרים זכו כבר להיות מובאים למנוחתם הסופית בביתהקברות “ארלהאם” 800 שנה לאחר הטבח הנורא.
אולי תרצו לקרוא עוד כתבה על פוליטיקה בבריטניה:
https://alondon.net/new-site/ליז-טראס-ראשת-ממשלת-בריטניה/