אנחנו עומדים עכשיו בפתחו של חג הפסח שבו נקרא את סיפור “פתיחת עם ישראל בדף חדש” מהחיים שהיו להם במצרים. לא אשווה את חיי הנישואין לחיים כמו שהם מתוארים תחת עול המצרים (אני מקווה שזה לא המצב אצלכם), אבל חיים בתוך מסגרת אינם קלים ולפעמים חושבים על יציאה מהם.
אז נשאלות השאלות: מתי כדאי מבחינה חוקית לפתוח בהליכי גירושין או להיפרד, והאם הדרך היא קשה בהכרח?
אתחיל בשאלה השנייה:
החוק הנוגע להליכי הגירושים ישתנה ב-6 באפריל והחוק החדש ייקרא Divorce dissolution and separation act 2020. כרגע, כדי להגיש תביעה לגירושין, צריך להוכיח לבית המשפט עילה ורק אם זו מתקבלת בית
המשפט מאשר המשך ההליכים.
תחת החוק החדש, לא צריך להוכיח עילת גירושים (לדוגמה, וUnreasonable behaviour) וניתן יהיה להגיש את התביעה על בסיס תצהיר שהנישואים הגיעו למצב שלא יוכלו להתקיים יותר. הצד השני לא יוכל להתנגד לגירושים והתביעה תוכל להיות מוגשת ביחד.
זה יקל על הליך הגירושים משמעותית מכיוון שלא יהיה צורך בהכפשת הצד השני. זה משהו שגורם פעמים רבות למתח נוסף בין הצדדים, משום שקיים צורך להאשים את הצד השני בהתנהגות נוראית כלפיכם – Unreasonable behaviour – גם אם לא הייתה התנהגות לא נעימה והסיבה לגירושים היא סיום קשר ששני הצדדים רוצים בו.
החיסרון בחוק החדש הוא תקופת הזמן הארוכה יותר שהליך הגירושים ייקח. תהיה תקופת המתנה של 20 שבועות בין הגשת התביעה לבין צו הגירושים על תנאי (הליך הגירושים מתחיל בהגשת תביעה שבית המשפט מאשר ונותן צו גירושים על תנאי שבו בית המשפט מכריז שהצדדים יהיו גרושים אם במהלך תקופת התנאי אחד מהם לא יחזור בו). ואז, מרגע נתינת הצו, צריכים לעבור שישה שבועות בין הצו על תנאי והצו הסופי. ההבדל בזמנים הוא בתקופת 20 השבועות. כרגע לבית המשפט לוקח בסביבות חודשיים להכריז על צו על תנאי.
ומה לגבי מתי כדאי להתגרש?
הליך הגירושים יוצר מצב חדש שכדאי לבדוק ולתכנן לפני הגשת התביעה לגירושים. אם החלטתם להתגרש ואתם מצפים להתפתחויות חדשות בחייכם, בעיקר בתחום הפיננסי, כדאי לבדוק איך הגירושים ישפיעו על ההתפתחות בתחום הפיננסי והאם כדאי להגיש תביעה לגירושים לפני או אחרי.
דוגמה טובה קרתה לא’. א’ חשב כבר זמן רב על גירושים מאשתו. אולם, בו-זמנית ניסה הזוג לשקם את יחסיהם והלכו לייעוץ זוגי. א׳ הרגיש שהייעוץ לא עוזר והגיע אליי לייעוץ. אשתו של א׳ הציעה לו לקנות דירה להשקעה והוא שאל אותי מה יקרה אם יקנה את הדירה החדשה עם אשתו למרות הגירושים כדי לדאוג לילדים. הסברתי לו שהאופציה קיימת, אבל במקרה שלו עדיף יהיה לדבר על הגירושים ולהגיע להחלטות משותפות על מה יקרה לדירה לאחר הגירושים כדי שתהיה בכל זאת השקעה לעתיד הילדים. הגשנו את התביעה לאחר הסכם עם האישה וא׳ ואשתו החליטו על השארת הדירה בנאמנות לילדיהם כשיגיעו לגיל 18. פתרון זה ומציאת הזמן הנכון לפתוח בהליך גירושים הוא אינדיבידואלי לכל זוג וכדאי להתייעץ עם עורך דין שיעזור בכך.
אולי תאהבו לקרוא עוד טור של עורכת דין לענייני משפחה שלומית גלזר-ג׳ונס: