השאלה הראשונה שבוודאי תשאלו את עצמכם היא: האם יש הבדל בין עורך דין ישראלי שיושב בישראל או מי שמיקומו באנגליה? התשובה היא – כן. זו לכאורה שאלה רטורית ומובנת מאליה, אבל מסתבר שלא תמיד. עריכת דין היא מקצוע לוקאלי במהותו. כלומר, לכל מדינה יש את החוקים שלה. עורך דין צריך להכיר את מסדרונות בית המשפט ולדעת איך המערכת פועלת כדי לנצל אותה לטובת הלקוח. עורך דין שאינו מצוי בחוקי המדינה שמתאימה לבעיה שלכם לא ידע איך לטפל בה ולעיתים, עצם נתינת עצה תגרום נזק. לדוגמה, במקרה של אורנה (שם בדוי).
אורנה עברה לגור בישראל לאחר פרידה מבעלה ועם ילדה. כשהגיעה לארץ ובעלה נשאר באנגליה, הם התחילו במשא ומתן לחתימת חוזה שיסדיר את זכויותיהם וחובותיהם להסדרי ראייה ולחלוקת רכוש. בעת המו”מ לחתימה על החוזה, היא ניגשה לעורך דין ישראלי משיקולי נוחות. זה בסה”כ חוזה, חשבה לעצמה. בכל העולם חוזים הם חוזים. ובכן, לא. עורכת הדין בארץ הסתכלה על החוזה שנכתב על ידי עורכת הדין של הבעל באנגליה ונתנה עצה כוללנית, ללא ידע על השפעות החוזה על חובות התשלום של מזונות ילדים באנגליה לפי החוק האנגלי.
שנתיים אחרי החתימה על החוזה, הבעל החליט להפסיק לשלם מזונות ילדים באופן חד-צדדי. היה קשה להוכיח שאורנה לא קיבלה ייעוץ מתאים. הבעל טען שהיא קיבלה ייעוץ מעורכת דין לבחירתה וזו לא אשמתו שעורך הדין של האישה לא מבין בהשפעות החוזה. למזלה של אורנה, הבהרנו לבית המשפט שהבעל נוהג כ”טבל ושרץ בידו”, מכיוון שלא “טרח” לגלות מסמכים וכך אפשר היה לאכוף את החוזה בדרך אחרת. אולם, כל ההתנהלות בבית המשפט הייתה נחסכת אם הייתה מתקבלת עצה מעורך דין באנגליה.
אז מהו מוסר ההשכל?
מוסר ההשכל הוא: שאלו את עורך הדין מה הניסיון שלוה בעריכת דין באנגליה ובישראל ובאיזו מדינה כדאי לפעול ולמה. כך תדעו שעורך הדין ידע לבדוק את השפעות המהלכים המשפטיים בשתי המדינות ולחסוך הליכים בעתיד. שאלו אם לעו”ד יש רישיון לפעול באנגליה ואו בישראל אם יהיה צורך בכך, כדי שלא תצטרכו לשכור עורך דין בשתי המדינות. חשוב לזכור גם שלא כל עורך דין ישראלי יכול לייצג לקוח באנגליה. לשכת עורכי הדין האנגלית אינה מאפשרת למי שאינו עורך דין בעל רישיון אנגלי לייצג, ורוב עורכי הדין בישראל אינם בעלי רישיון אנגלי.
אז מה לגבי משרד עורכי דין שממוקם בארץ ומפרסם את עצמו ככזה שיכול לייעץ לגבי אנגליה? רוב הסיכויים שלא תמצאו אדם במשרד זה שיכול להשוות בשבילכם את תוצאות הפעולה באנגליה ובישראל. לדוגמא, אם תשאלו עורך דין בישראל, “האם אני יכול להתגרש בישראל?”. הם ישאלו אתכם, מן הסתם, “אתה אזרחית או תושבת ישראלית?”. אם התשובה היא “כן”, אז יגיד לכם העו”ד, “אין בעיה, מכיוון שחוק בית דין לענייני משפחה בארץ קובע שאזרחי המדינה ותושביה יכולים להתגרש בישראל”. אבל הוא לא יכול לייעץ לכם מה יהיו ההשלכות של תחילת הליך זה בארץ על הסדרי העניינים הקשורים בגירושים, כגון קשר עם הילדים. הסכנה במקרה כזה היא שעלולים להתנהל שני הליכים מקבילים בשתי מדינות.
לכן, נסו למצוא משרד במקום מושבכם (כדי שיהיה יותר נוח), שמכיר את שתי המדינות ושיכול להעניק ייעוץ כוללני ומקצועי ביותר, המותאם למקרה הפרטי שלכם.