מאז מרץ 2020, ועם תחילת מגפת הקרונה, מעבידים זקוקים לפתרונות מידיים כדי לחסוך בהוצאות השוטפות ולשרוד כלכלית. הסכמי פשרה יכולים לספק פתרון מהיר וסופי לבעיה קיימת כמו צמצום מספר עובדים.
הסכם הפשרה ייקבע שתמורת סכום פיצוי מסויים, שיהיה מוסכם על ידי הצדדים בדרך כלל לאחר משא ומתן, העובד מתחייב לא לתבוע את המעביד בבתי המשפט ובעיקר בבית המשפט לדיני עבודה.
החוק קובע שהסכם הפשרה יהיה קביל אם הוא בכתב והעובד קיבל ייעוץ מעורך דין על תנאי ההסכם ובמיוחד על כך שהוא מוותר על זכותו לתבוע את המעביד. העובד מוותר על מרבית זכויותיו למעט ארבע זכויות משפטיות והם כדלהלן:
א. הוא יוכל לתבוע את המעביד על פציעה אישית, אם בזמן חתימת הסכם הפשרה הוא לא היה מודע לפציעה האישית. כמו למשל במקרים של פציעת האסבסטוס שבה העובדים גילו את הפציעה שנים לאחר שעזבו את עבודתם.
ב. לתבוע את המעביד ולהלשין עליו לרשויות המתאימות אם יש לו הוכחות שהמעביד עובר על החוק. דוגמאות לעבירה על החוק הם למשל שהמעביד מלבין כספים, אינו משלם מיסים או שתנאי העבודה מסכנים את חיי העובדים או בריאותם.
ג. הפנסיה של העובד נשמרת והוא יוכל, באם ירצה, להעביר אותה למקום העבודה החדש.
ד. לתבוע את המעביד על הפרת חוזה אם המעביד לא שילם את הסכום שהוסכם בחוזה הפשרה.
ישנם סעיפים נוספים שהם חשובים כמו למשל סעיף המיסוי: כל סכום פיצוי שלא מגיע לעובד ממילא על פי חוזה העבודה יהיה פטור ממס אך הסכום פטור המס מוגבל עד 30,000 פאונד.
סעיפים אחרים חשובים הם למשל, שהעובד מתחייב להחזיר למעביד את כל הציוד ששייך למעביד כמו מחשב או נייד. העובד גם מתחייב לא לומר דברים שליליים על המעביד לאף אחד כולל במדיה החברתית. אציין כאן שהפרת תנאים אלה משמעותה שהמעביד יוכל לתבוע מהעובד את סכום הפשרה.
המעביד ישלם או ישתתף בשכרו של העורך דין שייעץ לעובד. העורך דין גם מחוייב לספק למעביד אסמכתא חתומה שהוא ייעץ לעובד על זכויותיו וחובותיו בהסכם הפשרה לרבות שההסכם הוא סופי.
לחתום או לא לחתום?
אז לחתום או לא לחתום? לקבל את הסכום המוצע או לא? להיכנס למשא ומתן ואם כן כמה לבקש? האם עדיף להתפטר ולתבוע את המעביד בבית משפט לדיני עבודה ואז אולי לקבל יותר?
האמת היא שכל מקרה הוא לגופו של עניין, אך כעצה כללית אומר: לפני שאתה מחליט לקבל או לדחות את הסכם הפשרה תתייעץ עם עורך דין שמתמתחה בדיני עבודה. העורך דין יוכל לייעץ לך באם יש לך עילה משפטית ומהם הסיכויים שלך להצליח בתביעה. חשוב לזכור שאפשרות זו אינה זולה ואיננה פתרון מהיר. עורך הדין יוכל לייעץ לך באם להיכנס למשא ומתן עם המעביד או לא ואם כן כמה לבקש. שים לב שאם אתה דוחה את הסכם הפשרה, הסכום שהוצע הוא לא יותר על השולחן ולא תוכל לשוב בך ולקבל את ההצעה אלא אם כן המעביד יציע אותה שוב.
אם יש לך עילה משפטית וסיכויים טובים עורך הדין יכול לכתוב למעביד מכתב שנקרא “מכתב לפני תביעה” שבו הוא יפרט את הטענות המשפטיות שלך ויזמין את המעביד למשא ומתן תוך שהוא מציע סכום פשרה גבוה יותר. המעביד עשוי להסכים להיכנס למשא ומתן בין השאר כדי לחסוך זמן וכסף ומחשש שהעניין יסתיים בבית משפט. כחלק מהמשא ומתן תוכל גם לבקש המלצות אך לרוב מעבידים מסכימים לתת המלצה בסיסית שרק מאשרת שעבדת אצלם ומה היה התפקיד שלך.
* מלי סמית היא עורכת דין בכירה לענייני עבודה וחוזים ותשמח לייעץ על הסכמי פשרה:
Mali Smith
Solicitor & Arbitrator
LL.M Kings College, FCIarb
Email: malkasmith11@gmail.com
Mobile: 07908-805897