בסוף השבוע שעבר נפל דבר בלונדון: נפתח הקמיליאון (Chameleon, מלשון לטאה) במרליבון אחד. ומהו הקמיליאון? מיזם שאפתני במיוחד שלקח את החלל המרשים של הכנסיה הנטושה בפאתי שכונת מרליבון היפה והפך אותה למתחם שיהיו בו גם גלריה לאמנות עכשווית, גם קולנוע, גם תשע חממות, גם שוק פרחים ועוד ועוד. אבל, גולת הכותרת של הפרויקט הזה היא ללא ספק המסעדה ה”תל אביבית” הפועלת בגן המתחם ומגישה מנות יפהפיות של אינטרפנטציות אישיות מאד של השף אליאור בלבול על המושג החמקמק “מטבח ישראלי”. בלבול, ששמו כבר הולך לפניו מזה שנים כמי שעבד בכמה מהמסעדות המובילות בישראל ובניו יורק, כמו מגדיר מחדש את גבולות המטבח הישראלי-ים-תיכוני. בין הבאזז המטורף של פתיחת הקמיליאון ובין הכנת המנות היחודיות שהשף בלבול הוגה ממוחו הקודח, הצלחנו לתפוס אותו לשיחה קצרה על החיים ועל, ובכן, מהו אוכל ישראלי כמובן.
קודם כל ספר לנו קצת על עצמך: גיל, מאיפה אתה במקור, כמה זמן אתה בלונדון וכמובן על הקריירה שלך כשף?
“אני בן 35, במקור ממכבים רעות. אני חי בלונדון מזה חמישה חודשים. עברתי לפה עם אשתי אסתי ובתי אלה בת השלוש וחצי מניו יורק, שם חיינו בחמש השנים האחרונות. בארץ עבדתי במשך שש וחצי שנים תחת השף מאיר אדוני, כסושף במסעדותיו המיזללה וכתית. עבדתי כשף במסעדת בלוסקאי הכשרה ולאחר מכן כשף של מסעדת כתית, משם עברתי לניו יורק כדי לפתוח את מסעדת אלנבי הכשרה שם הייתי שף כארבע וחצי שנים”.
במה ומאיפה ההתמחות שלך באוכל ?
“את הבישול מעולם לא למדתי בבית ספר כלשהו, הכל דרך עבודה קשה ורצון ללמוד ולהתקדם באופן אוטודידקטי”.
האם תמיד התמחת במטבח ישראלי ים תיכוני?
“כן. זה המטבח שעליו גדלתי”.
מסעדה חדשה בלונדון
איך נולדה המסעדה החדשה בלונדון?
“פנו אלי עם הצעה לעבור ללנודון ולהצטרף לפרוייקט מטורף שמאוד התחברתי לתוכן שלו. משהו שמאוד משקף את האוכל שלי”.
מרליבון אחת השכונות היותר אלגנטיות (ואהובות עלי אישית) בלונדון, מאיפה באה הבחירה לפתוח דווקא שם?
“הלוקיישן ניבחר עוד לפני ההגעה שלי. הגעתי בידיעה שזה הולך להיות המיקום”.
איך המצב השפיע ומשפיע עליך?
“השפיע עלי מאוד לטובה חייב לציין. המצב נתן לי את האופציה לחקור אוכל, לצאת מאזור הנוחות ויותר להבין מה אני רוצה לעשות ולהשיג עם האוכל שאני עושה”.
אני מבין שפתחת ממש באחרונה, האם המצב הנוכחי לא מפחיד כשבאים לפתוח עסק כזה?
“פתחנו ממש בשישי האחרון ובטח שמפחיד אבל אם ניתן לפחד לנהל אותנו לעולם לא ניקח סיכונים וכדי להצליח תמיד צריכים לקחת סיכונים ולמזער אותם”.
אז קודם כל מזל טוב. מי השפים, בישראל ובכלל, שנותנים לך השראה באוכל שאתה מכין?
“אסף גרניט וקבוצת מחניודה. מסתכל עליהם בהערצה, על הדרך שבה הם עובדים כקבוצת מסעדות. פשוט מודל לחיקוי ואת ההשראה לאוכל שלי אני מקבל מכל כך הרבה דברים, אפילו סתם מהליכה בפארק ומלראות עלים נושרים”.
האוכל הישראלי הוא טרנד בינאלומי וחזק במיוחד בלונדון בשנים האחרונות עם לא מעט מקומות ושפים ידועים. איך אתה מסביר את זה ומה יחסך לטרנד הזה? האם אתה מרגיש חלק מזה?
“לגבי המילה טרנד יש לי בעיה גדולה איתה כי אוכל ישראלי הוא לא טרנד. הוא מתגלה בלונדון יותר ויותר ובעולם בכלל והוא פה להישאר עוד שנים רבות. טרנד זה דבר חולף. אחרי ארבע וחצי שנים בניו יורק שהצלחתי לקבל הכרה מטורפת בכל ארצות הברית על המסעדה הכשרה הטובה ביותר, אז ברור שאני מרגיש חלק מהדבר הזה, מהמטבח הישראלי”.
אתר המסעדה הישראלית החדשה בלונדון – קמיליאון.
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על אוכל ישראלי ומסעדות ישראלית בלונדון:
https://alondon.net/new-site/שפים-ישראלים-בלונדון-מה-לאכול-ולנטיין/