אחד ממכרי הגיע ללונדון כדי לעבוד ולחסוך כסף. ערב אחד צלצל הטלפון בדירתי. אני נמצא בתחנת יוסטון ואין לי איפה לישון. אפשר לבוא אליך לכמה ימים? שאל.
מסתבר שגוייס בארץ על ידי חברת השמירה ‘שטרלינג נשיונל’ לעבודה כשומר. הוא עבד כשבועיים ואז החברה פשטה את הרגל מבלי ששילמה את שכרו. הוא נשבר ועזב לישראל. לעובדים אחרים, ‘שטרלינג’ חייבת הרבה יותר. חלקם אף נותרו עם חובות וללא קורת גג.
יוחאי ניר, הגיע ללונדון לפני שש וחצי שנים, השתלב בשוק האבטחה המקומי כעובד חברה מתחרה, ‘בלושילד’, ובשלב מסוים אף ניהל אותה. כעת הוא מנהל עסק פרטי בתחום מוצרים לתינוקות, וממשיך לתת ייעוץ לחברה. ארגון העל האמור לפקח על כל נושא הביטחון בקהילה היהודית בבריטניה, אומר ניר, הוא ה- CST- COMMUNITY SECURITY TRUST, כשהגופים המאובטחים הם בעיקר בתי-כנסת ובתי-ספר של הקהילה והשומרים הם ישראלים צעירים, רובם יוצאי יחידות קרביות.
עד לנפילת ‘שטרלינג’ נתנו שלוש חברות עיקריות שירותי ביטחון לקהילה: ‘אסאפ’ (ASAP), ‘בלושילד’ ו’שטרלינג’. ‘שטרלינג’ הייתה מוכרת קודם לכן בשם ‘אפאל’ (APAL). החברה הוקמה לפני כארבע וחצי שנים עי פול לוין – לשעבר קצין ביטחון בבית הספר ג’יי. אף. אס ומתנדב ותיק ב- CST – וכפיר גולדין. החברה זכתה בחוזים רבים. כ-80% משוק האבטחה, לדעת ניר. לפני מספר שבועות הם הכריזו על פשיטת רגל.
אני סבור שחלק גדול מהעובדים הועסק על בסיס עצמאי, אומר ניר. אחדים אף ללא אישור עבודה או אישור עבודה חלקי. עובדים גויסו ישירות מהארץ בהבטחה כי החברה תדאג לאישורים. כלפי חוץ החברה נראתה רצינית: החזיקה משרד ושלושה רכבים, והעובדים לבשו מדים ייצוגיים. לקוחות החברה קיבלו שירות הולם ולא עניין אותם אם למאבטח יש אישור עבודה. מצד שני, כשלמאבטח אין אישור עבודה הוא לא מבוטח ומסכן את המוסד עליו הוא שומר.
בין הנפגעים של ”שטרלינג’ – עשרות צעירים שנותרו ללא כסף למחיה. חלקם איבדו את מקום מגוריהם. לשקד כחלון חייבת ‘שטרלינג’ 2,800 לישט. הגעתי ללונדון, מספר כחלון, והתראיינתי אצל שתי חברות שמירה. הראשונה הציעה לי שש לישט לשעה ולאחר ניכוי מסים 4.8 לישט. כשהגעתי לראיון ב’אפאל’ (לפני שהפכה ל’שטרלינג’), הבטיח לי לוין שש לישט לכיס. הייתי אמור לקבל משכורת בכל 15 לחודש. בדיעבד, יום לפני המועד היו דוחים את התשלום. לפעמים היינו מקבלים את המשכורת בסוף החודש או בחודש שאחרי. את המשכורת של נובמבר קיבלתי בחמישה בינואר. התקיימתי על מקדמות ששימשו לשכר דירה ולמוצרים בסיסיים. בינואר נתתי המחאה של ‘שטרלינג’ לבעל-הבית והיא חזרה. טלפנתי ל’שטרלינג’ ונודע לי שהחברה פשטה את הרגל. נשארתי ללא לירה בכיס, ולוויתי כסף כדי לקנות אוכל. למזלי, בעל הבית הסכים לדחיית התשלום אחרת הייתי גר ברחוב.
‘אסאפ’ פנתה אל עובדי ‘שטרלינג’ פושטת הרגל, והציעה להם עבודה. למיטב ידיעתי, ‘אסאפ’ קנתה חוזים מ’שטרלינג’ וקיבלה אליה את פול לוין, אומר כחלון. ב’אסאפ’ טענו כי אינם חייבים לנו דבר מבחינה כספית, אבל ישלמו את משכורת חודש ינואר למי שיסכים לעבוד. הקהילה היהודית לא יצאה מגדרה לעזור. כולם יודעים שלא שילמו למאבטחים, אולם אינני סבור שלמישהו באמת איכפת מאתנו. אנחנו כאן הפועלים הזרים, אלו שעושים את העבודה השחורה!.
אבנר (שם בדוי), מספר כי ‘שטרלינג’ חייבת לו 4,500 לישט. אפשר להגיד שחייתי כמו כלב וחסכתי בהוצאות, אומר אבנר, לכן מצבי הכספי מאוזן. אני מכיר אנשים שנמצאים במינוס עמוק ומשלמים קנסות וריביות לבנקים. ישנה קבוצה של ישראלים ששכרה דירה דרך ‘שטרלינג’. יום אחד הגיע בעל הבית ואמר שהחברה חייבת לו 4,000 לישט והם מצאו את עצמם ברחוב. עובד אחר, שנשאר ללא קורת גג, הגיע עם התיק שלו למשרדי ‘אסאפ’ והודיע שיגור במשרד. חלק מהאנשים ארזו את החפצים וחזרו לארץ חסרי כל. למיטב הבנתי, ה- CSTשאחראי על בטחון הקהילה היהודית באנגליה, הוא גוף שאמור להיות נייטרלי. אך בדיעבד המליץ בפני הגופים המאובטחים לשכור את שירותי ‘שטרלינג’ והביא לצמיחתה ולשגשוגה. היה להם כנראה נוח להתעלם מכל מה שקורה בחברה. כפיר גולדין שניהל את החברה, הקים בינתיים חברה חדשה ולקח כמה חוזים מ’שטרלינג’. הוא הציע תשלום של 500 לישט למי שרצה להצטרף. לא רציתי לעבוד אצלו. עברתי ל’אסאפ’ וקבלתי חלק ממשכורת ינואר. מפריע לי שפול לווין עובד ב’אסאפ’, אבל אין לי הרבה ברירות.
כפיר גולדין ממשיך לעסוק באבטחה. הוא הקים עם ידיד את חברת SAFE. לא הייתי בעלים ב’אפאל’ הוא אומר בתגובה. היה לי הסכם שותפות עם לוין שנתן לי 25 אחוז מהרווחים ומשכורת חודשית. תחומי האחריות שלי היו גיוס עובדים, השגת חוזי עבודה והתקשרות עם לקוחות. כל הצד הפיננסי והאדמיניסטרטיבי נוהל על ידו. כשהחברה שינתה את שמה ל’שטרלינג’ הפכתי להיות שכיר בלבד. רבים מהעובדים שעבדו ב’שטרלינג’ עברו אלי, הוא ממשיך. שילמתי לכל אחד מקדמה כדי שיוכל להתקיים. כיום הם מרוויחים יותר. החברה מנוהלת ישר כמו סרגל. עובדים בה רק אנשים עם אישורי עבודה, משולמים מסים כחוק, והמשכורות משולמות בזמן.
פול לוין מסר בתגובה כי החברה נקלעה לבעיות בעקבות מוסר תשלומים לקוי של לקוחות. מכיוון שהחברה נקלעה לקשיי נזילות לא ניתן היה לשלם משכורות לעובדים מאז חודש נובמבר. זו הייתה הסיבה גם שהחברה החליפה את שמה מ’אפאל’ ל’שטרלינג’. כיום ‘שטרלניג’ אינה פעילה עסקית אומר לוין, ישנו לקוח מרכזי אחד שחייב לחברה כסף רב. ברגע שהבנתי שאין לי אפשרות להמשיך ולהפעיל את החברה העברתי את החוזים ל’אסאפ’, שהבטיחה לשלם להם חלק מהחובות של ‘שטרלינג’. לי היה חשוב שלעובדים יהיה מקור פרנסה ושהמוסדות היהודיים יקבלו את האבטחה לה הם זקוקים. ברגע שאקבל את הכסף שחייבים לי, אני מבטיח שכל העובדים יקבלו את כספם עד האחרון שבהם. עשינו ככל שניתן על מנת שלעובדים שלנו יהיו אישורי עבודה ואני מוכן להתחייב על כך מול השלטונות. המשכורות לא שולמו רק עבור חודשים דצמבר וינואר.
דובר ה- CST מסר בתגובה, כי הארגון מסור לביטחון הקהילה היהודית. ‘שטרלינג’ אכן נמצאה ברשימת החברות המומלצות על-ידם כספקית שרותי שמירה, כל עוד סבר הארגון כי היא עומדת בתקנים המחמירים של חברות השמירה. היא הוצאה מהרשימה ברגע שהתברר כי לא כך הדבר. כשהתברר לנו כי הוצאו שומרים מאתרים יהודיים, סיפקנו שירותי שמירה ממקורותינו, עד שנמצא פתרון של קבע, מסר הדובר.