הגעתם לנקודה חדשה במערכת היחסים. אתם חושבים שאולי הדרך של ה״ביחד״ נגמרה ואתם רוצים לפתוח דף חדש. אלו הן עדיין רק מחשבות, אבל טמונות בהן שאלות מטרידות. אנסה לענות על כמה שאלות שבעצמי שמעתי ולתת קצת עצות.
שאלה: מה יקרה לילדים, איזה קשר יהיה לי איתם, איך ישפיעו עליהם הגירושים וכיצד אפשר למזער את הפגיעה בהם?
תשובה: אתה צריך להתכונן למצב חדש. לא בהכרח לא טוב, מכיוון ששקט בבית יותר טוב ממריבות לילדים. אם נראה לשניכם שגירושים הם הפתרון, נסה להסביר לאשתך שזה מה שאתה רוצה – יחסים טובים בפרידה כדי לתת לילדים שקט נפשי. הילדים צריכים להתרגל למצב חדש, בדרך כלל. אז כדי לקבל כלים להתמודד עם המצב, כדאי לחשוב בחיוב על פגישה עם פסיכולוג ילדים – יחד עם אשתך או לבד בהסכמתה.
המיתוס הוא שהקשר עם הילדים “נשלט” על ידי ההורה שנשאר לחיות איתם. ככל שהילד קטן יותר, לאותו הורה יש השפעה גדולה יותר. אבל החוק לוקח בחשבון את רצון הילד ולכן כדאי ללמוד מה לעשות כדי ליצור השפעה לא פחותה מכיוונך. קח בחשבון שאתה עלול להבחין בכעס הילדים, שלא נראה קודם. סבלנות היא מילת מפתח כאן ודיבור עם הילד על הקשר איתך יעזור לו מאוד להבנת הגירושים. אל תחכה להסבר מאשתך. אין לך פחות זכות לדבר עם הילד. יחד עם זאת, הפתעות לאשתך אינן טובות (גם אתה היית רוצה לדעת כשהיא מדברת עם הילדים). לכן, אמור לה שאתה עומד לדבר על זה איתם.
שאלה: מה תהיה השפעת הגירושים על המצב הכלכלי שלי? חבר שלי אמר לי שאשתי יכולה לקבל הכל. מה עושים? זה יכול להיות?
תשובה: קודם כל, כמה שפחות תקשיב לחברים – יותר טוב. הם רוצים בטובתך, אבל כדאי לבדוק את המצב עם עורך דין (בעל מקצוע בנושא), כדי שיתאים את מצבך האינדיבידואלי לעצה. עורך דין ייתן עצה מעמיקה מתוך ידע החוק. החוק הוא זה שיקבע מה “מגיע” לאשתך ולך, ואיך לחלק את הרכוש. לא צריך להגיע לבית משפט בשביל זה. למעשה, בדרך כלל האישה לא מקבלת את הכל. המחוקק יוצא מנקודת הנחה ששני הצדדים צריכים להיות באיזון מבחינה כלכלית כדי לחיות ושאי אפשר שאחד יחיה בווילה מפוארת בעוד שהשני חי בצריף. החוק מתייחס לחלוקת רכוש לבני זוג, אז חשוב לא לצאת מנקודת הנחה שדווקא אשתך תקבל יותר כסף.
שאלה: האם להגיד לאשתי שזה מה שאני רוצה או לחכות ולראות איך יתפתחו העניינים?
תשובה: זה די תלוי במערכת היחסים ביניכם ואיפה היא עומדת. שוב, כדאי לקבל עצת עורך דין כדי לדעת מתי כדאי לספר ומתי זה מוקדם מדי, משום שיש לכך ההשלכות. חשוב שתמצא עורך/ת דין שתרגיש בנוח לשתף איתו/ה את מחשבותיך. הוא/היא עצמאי/ת בדעותיו/ה ותפקידו/ה לשמוע ולתת עצות שיעזרו לך בהתלבטות. חשוב לזכור שפנייה דיסקרטית לעורך דין היא לא בבחינת פתיחת הליכים. זו רק התייעצות כדי להקל על עצמך.