בביקור האחרון שלי בישראל שמתי לב לשינוי הגדול שעובר שוק היין המקומי כאשר יותר ויותר יקבים וייננים מתמקדים ביינות שמתאימים לאקלים המקומי החם ופונים הלאה מעשיית יינות כבדים ומלאי עץ – משהו שאפיין מאוד את תעשיית היין הישראלי בשלושים השנים האחרונות.
טעמתי יין כתום נפלא של יקב בזק מכרמי יוסף, גרנאש קריר ומרענן של אותו יקב, קברנה סוביניון חד ופירותי של יקב נבו מהמושב מטע, ואפילו מרסלאן מצוין של יקב בנימינה שהפתיע אותי מאוד לטובה. הדובדבן שבקצפת היה הג’נדאלי הלבן של יקב מוני המצוין, מהיינות הלבנים המרעננים ביותר ששתיתי לאחרונה, וגם הייחודי ביותר שעשוי כולו מענבי ג’נדאלי הייחודיים לישראל.
לצערי, אף אחד מהיינות האלה אינו מיובא לבריטניה. הסיבות לכך מגוונות, אבל בעיקר מכיוון שהשוק המקומי שרובו ממוקד כשרות אינו מוכן מנטלית לאתגר של יינות ים תיכוניים עם החדות, החומציות והמינרליות שלהן. רוב הלקוחות המקומיים עדיין מחפשים את היינות שיחליקו להם בגרון ואת האתגר הם משאירים לוויסקי.
אז נכון שקשה למצוא יינות ישראלים מהדור החדש בבריטניה, אבל הצלחנו בכל זאת לגבש אסופה מכובדת של יינות מעולים מישראל שיעשו לכם טעים בפה ונעים בלב בחגים הבאים עלינו לטובה.
ענבי ירושלים קריניאן 2020 (ללא ביסולפיט)
זה אחד היינות המעניינים שניתן למצוא באנגליה ושכמעט לא נתקלתי בו בישראל. מדובר ביין אדום שעשוי כולו מענבי קריניאן שנבצרו בכרמים ממורדות ירושלים בואכה שער הגיא. ההיסטוריה של היין הזה מרתקת לכשעצמה, וראשיתה לפני יותר מארבעים שנה כשאחד מאנשי ירושלים החליט לייצר בביתו יין קידוש ומיץ ענבים טבעי שעשויים ללא ביסולפיט וללא חומרים משמרים מכל סוג שהוא. היין הפך להצלחה אדירה בקרב יודעי ח”ן בירושלים ונמכר מפה לאוזן במרתפים וסמטאות חשוכות ובארגזים בלבד. בהמשך ייצור היין עבר למתקני יקבי אפרת ששכנו באותה עת במוצא, וטעמם הייחודי נשמר כפי שהיה. לפני כעשור אחד מבני המשפחה נכנס לתמונה והחליט להרחיב את העסק הקטן, וכך נכנסו לקטלוג קברנה סוביניון והקריניאן, שני יינות שהתבררו כמוצלחים מאוד ונמכרו במחיר השווה לכל נפש.
היינות מיוצרים כיום ביקב טפרברג – ועדיין תחת הפיקוח המשפחתי, כאשר המרכיב הטבעי נשמר ושום חומר משמר אינו מתווסף לאורך כל תהליך הייצור.
יין מרענן, מאוזן מאוד, פירותי וקליל. מומלץ לפתוח כשעה לפני ההגשה ולהגיש מקורר מעט.
מחיר: £15.99 , ניתן להשיג במקומות הבאים: Kosher Kingdom, The Grapevine, Hadar Edgeware.
הרי גליל – אלון לבן 2020
לא קל למצוא בבריטניה יין לבן ישראלי ייחודי במחיר שפוי. רוב היינות הנגישים פונים למכנה המושתף הרחב ביותר, והיבואנים מתמקדים בזנים המוכרים כמו סוביניון בלאן ושרדונה. הסיבה לכך כלכלית, וקשורה לעובדה שהיבואנים חוששים להיתקע עם כמויות של יין לבן במחסנים – כשרוב הצרכנים צורכים אותו כשהוא טרי.
יגעתי ומצאתי את הבלנד הלבן המרענן והקיצי של יקב הרי גליל, האח הגלילי של יקבי רמת הגולן. על הכנת היינות מופקד מיכה ועדיה – היינן הוותיק של היקב, שאת היינות שלו אהבתי מאוד עוד בהיותי נער מתבגר, ולא נס ליחו גם היום אחרי כמעט שני עשורים.
היין מורכב מ 75% ויוניה, 18% סוביניון בלאן ושרדונה. השניים האחרונים מוסיפים את הרעננות והכריספיות לוויוניה העגול יותר, והתוצאה היא יין נגיש עם גוון בהיר ויפה, עם ניחוחות טרופיים בולטים וטעם פירותי חד ומרענן.
מחיר: £15.99, ניתן להשיג במקומות הבאים: The Grapevine, Tapuach, Sussers Wine Shop
יקבי ירושלים – מרסלאן פרימיום 2018
לא לבלבל עם ענבי ירושלים, כאן מדובר ביקב גדול יחסית שמקבל לאחרונה יותר ויותר תשומת לב בישראל ומחוצה לה. מדובר ביקב וותיק למדי שבשנים האחרונות עבר מהפיכת איכות משמעותית שהחלה עם היינן סם סורוקה (היום ביקב פסגות) והמשיכה ביתר שאת עם ליאור לקסר (לשעבר ביקבי כרמל). מעבר לאיכות המצוינת של היינות שבאה לידי ביטוי גם בסדרות הנמוכות של היקב, ניתן גם דגש רב לאקלים המקומי, ובקטלוג של היקב ניתן למצוא גם את הקלדוק והקריניאן – זנים ים תיכוניים מובהקים – גם אם מוצאם מצרפת.
המרסלאן בסדרת הפרימיום שמסומן באותיות הלועזיות – MRS מוצאו אף הוא מצרפת, או ליתר דיוק מהכלאה של קברנה סוביניון וגרנאש שגדלים בעיקר בדרום צרפת על חופי הים התיכון. ענבי המרסלאן של יקב ירושלים נבצרו מכרמים במורדות הכרמל, הותססו על הקליפות והתיישנו בחביות נירוסטה ועץ אלון במשולב. ליין ארומות של פירות יער ומעט טעמי וניל, גוף בינוני וסיומת ארוכה בפה. מאוזן מאוד וטעים להפליא ויעבוד מצוין עם תבשילי קדירה.
מחיר: £21.99.
. ניתן להשיג ב: The Grapevine
טפרברג אינספייר מלבק מרסלאן 2020
עוד מרסלאן, אבל הפעם בשילוב עם מלבק, וגם זה מעוד יקב שעבר מהפיכת איכות של ממש – יקב טפרברג.
יקב טפרברג – היקב הוותיק בישראל, הצליח למצב את עצמו כאחד היקבים האיכותיים ביותר שמייצר יינות בהיקפים גדולים, וזאת לאחר תהליך ארוך ועיקש שלקח שנים רבות ושכתוצאה ממנו היקב מייצר היום יינות בכל הרמות והסוגים, כאשר המכנה המשותף ביניהם הוא שהם כולם עומדים בתווי תקן ייצור מחמירים, עם המכשור המתקדם ביותר שקיים בשוק ועם צוות ייננים איכותי שמוביל היינן הראשי שיקי ראוכברגר.
היין הזה שהוא אחד האהובים עלי בקטגוריה מורכב מ 60% מלבק ן 40% מרסלאן, בלנד שיוצר שילוב מנצח ויין נפלא ועוצמתי בגוון אדום עמוק ושילוב ניחוחות של פירות אדומים ועץ אלון. יין נהדר שילך טוב עם סטייק או עם כל דבר שיורד מהגריל.
מחיר: 24.99
ניתן להשיג במקומות הבאים: Kosher Kingdom, Hadar Edgware, Sussers Wine Shop, The Grapevine
כישור ויונייה 2020
לא רבים מכירים את יקב כישור, לפחות לא בבריטניה, וחבל שכך.
היקב הקטן הזה מהגליל המערבי אחראי על היינות הלבנים מהטובים שניתן למצוא בישראל, וייחודו בכך שהוא ממוקם בכפר כישורית – כפר תעסוקתי לבעלי צרכים מיוחדים שגם מועסקים ביקב, והרווחים ממכירת היינות מוקדשים כולם לטובת האנשים המיוחדים בכפר. על הכנת היין מופקד ריצ’רד דייויס – במקור מדרום אפריקה, והיינות שלו עשו שם בקרב חובבי היין ואספנים בישראל ומחוצה לה.
הוויונייה של כישור מקורו בכרמים של היקב בגליל המערבי העליון ויש לו ניחוחות חמאתיים וברקע קצת משמש ופירות קיץ. טעם שופע עם מתיקות עדינה וסיומת מינרלית משגעת.
הולך טוב עם מאכלי דגים אסיאתיים או קאנאפיס וכדאי להגיש קר, אבל לא קר מאוד – בכדי שניתן יהיה לחוש את כל הרבדים ביין.
מחיר: £32.99
ניתן להשיג ב The Grapevine
פינטו חולות לבן 2021
את יקב פינטו לא רבים מכירים, ויש לכך סיבה טובה. היקב נוסד על ידי דוד פינטו בשנת 2017 וייחודו בכך שהוא ממוקם בנגב. או ליתר דיוק בירוחם. היקב הוקם במטרה לסייע לחקלאות בנגב והוא חלק מתכנית רחבת היקף של משפחת פינטו ששמה לה למטרה לקדם את הנגב לא רק בחקלאות, כי אם גם בחינוך ותיירות.
בכדי להראות את רצינות הכוונות של המשפחה, היקב גייס את יעקב אוריה כיינן ראשי, ומדובר באחת מהאוטוריטות בתעשיית היין הישראלית עם ניסיון רב בגידול ועשיית יין בנגב, ואף שתלו כרם עם זני ענבי שמותאמים לאקלים המדברי בסמוך לעיר ירוחם.
אפשר להרחיב בלי סוף על החקלאות המדברית הייחודית שמתחילה לצבור תאוצה בישראל, אבל מכיוון שקצרה היריעה אומר רק שכדאי לכם לשים יד על כל יין מדברי שתמצאו, כי מדובר בחוויה שונה לגמרי ובקטע טוב.
החולות הלבן הוא בלנד של ענבי רוסאן ושנין בלאן מכרמים בכל רחבי הנגב, מקיבוץ רתמים ועד למצפה רמון, משיזף ועד להר הנגב. הרוסאן הותסס בחביות עץ אלון ויושן בהן על השמרים, מה שהעניק ליין את המורכבות ו”הגוף”, ואליו הוסף השנין בלאן שמעדן את היין והופך אותו למענג לשתייה. היין ארומתי מאוד, עשיר בטעמים, עם מינרליות מודגשת ועם סיומת ארוכה שתגרום לך להתמכר ללגימה הבאה. אשר על כן מומלץ שלא לרכוש יותר מבקבוק אחד. מה גם שהיין מיוצר בכמויות מוגבלות למדי.
זה מסוג היינות שקשה לי להגדיר את ההתאמה הקולינרית שלהם, לכן רק אומר שאם חשקה נפשכם ביין יוצא דופן וכזה שלא שתיתם מעולם פשוט תקנו ותשתו. לחיים!
מחיר: £49.99
ניתן להשיג ב The Grapevine
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על אלכוהול בלונדון:
https://alondon.net/new-site/חנויות-היין-הכשר-הטובות-בלונדון/