תרבות בצפון אנגליה
מוזיאונים וגלריות מליברפול ועד נורת’מברלנד
תכלס, אין על צפון אנגליה. והצפון כך מסתבר, ממשיך לשגשג עם שלל פרויקטים מרגשים שמגיעים לקו הסיום והרבה אירועי תרבות לוהטים כמו גם פתיחת מלונות חדשים. מוזיאון מנצ’סטר נפתח מחדש בפברואר, לאחר שיפוץ של כ 15 מיליון ליש”ט, עם הרחבה משמעותית הכוללת בין היתר אולם תצוגה חדש ומתקני מבקרים מחופים באריחים ירוקים המשממים מעין מחווה לבניינים הוויקטוריאניים והאדוארדיים הפזורים ברחבי העיר.
ביוני האחרון נפתח גם פקטורי אינטרנשיונל של מנצ’סטר, שאמור להיות ספינת הדגל של התרבות בעיר הצפונית, הציג בימים אלה את עבודתיו של האמן היפני הנחשב יאיוי קוסאמה.
באביב האחרון נפתח גם מלון טריהאוס (Treehouse Hotel) בבניין שבו שכן בעבר מלון הרנסנס הרעוע בן 15 הקומות בדינסגייט (Deansgate) יפתח את שעריו, עם בר חדש על הגג ושתי מסעדות שהשמועה אומרקת שהאוכל בהן מעולה.
אחרי שאירחה השנה את האירווזיון נפתחה גם הביאנלה ה-12 של ליברפול, פסטיבל האמנות העכשווית הגדול ביותר בבריטניה המתקיים ברחבי המרחבים הציבוריים, הגלריות והמוזיאונים של העיר מה- 10 ביוני עד 17 בספטמבר.
בנורת’מברלנד, לציון יום השנה ה-125 למותו של הסופר לואיס קרול, כל 15 החדרים במלון טמפוס החדש בשטחי אחוזת צ’רלטון הול עוצבו בהשראת הרפתקאותיה של אליס בארץ הפלאות, ספרו הנודע ביותר של קרול. במחוז דרהאם, מוזיאון האמונה שנפתח בסתיו בטירת אוקלנד, טוען שהוא המוזיאון הראשון באנגליה שחוקר את סיפורה של הדת בבריטניה. שווה לבדוק.
מרגייט
קולינריה עילית וקולנוע על חופי קנט
עיירת החוף היפה והמנומנמת מרגייט חזרה באחרונה לכותרות עם יציאתו לאקרנים של הסרט “אימפריית האור” של הבמאי סם מנדס המתרחש בה בשנות ה-80. מפה חדשה להורדה (זמינה באתר Visit Thanet) מאפשרת למבקרים לנווט באתרי הצילום של הסרט, החל מהדיסקו שמופיע בסרט ושנפתח מחדש באפריל אחרון וכלה פארק השעשועים הישן עם רכבת הרים חדשה.
אוליביה קולמן, כוכבת הסרט, אמרה בראיון שאהבה “שלוש מסעדות מדהימות” במרגייט. אנחנו יכולים לחשוב על לפחות שש מסעדות ממש טובות שם כולל זו שנמצא במלון פורט רוד, בראשות השפית בוגרת הריבר קפה המיתולוגי בצ’לסי, דייזי ססיל; ישנה גם כמובן DIVE האהובה על המקומיים ומתמחה בטאקו מקסיקני וכמובן הסטייפל סטורס שהמיאה את ה “קראפינים” (הכלאה בין קרואסון למאפין וזה יותר טעים מאיך שזה נשמע).
בקיצור, קחו את האוטו או קפצו על הרכבת ולסעו לבקר במרגייט.
שביל רידג’וויי, אנגליה
מסלול ההליכה האהוב חוגג 50
מבין 16 השבילים הלאומיים באנגליה ובוויילס, שביל רידג’וויי, שעובר בחלקו בשביל פרהיסטורי, חוגג 50 השנה. השביל עובר לאורך 140 ק”מ מאייוובורי (Avebury) בווילטשייר (Wiltshire), דרך צפון וסקס דאונס (North Wessex Downs) וצ’ילטרנס (Chilterns) ועד אייבינגהו ביקון (Ivinghoe Beacon) כשמגיעים לקטע שלו במחוז בקינגהאמשייר (Buckinghamshire) מדובר ככל הנראה באחד המסלולים העתיקים ביותר בבריטניה. חלקים ממנו עוברים דרך חורשות של עצי אשור עתיקים בצ’ילטרן, ושביל אחד שמקשר בין סמיתי של ויילנד (קבר מתקופת האבן בן יותר מ-5,500 שנה, שניתן להכנס ולחוות אותו בחינם) לבין הסוס הלבן של אפינגטון, דמות-גבעה פרהיסטורית עם אווירה מיסטית חזרה. קטעים אחרים משתרעים על פני מורדות גיר עד אייוובורי, איפה שתמצאו את מעגל האבן הגדול ביותר באירופה ועוד דרכים ישנות שהאבות הקדמונים של בריטניה עיצבו בנוף הזה.
שלל האירועים המיוחדים לרגל חגיגות היובל של השביל יכללו ריצות שביל מודרכות, ימי מדע לכל המשפחה, תחרויות אמנות ושיחות היסטוריה. בכל יום ראשון בערב יעלה סיפור חדש באתר המוקדש לדבר #Ridgeway50.
הרמה הסקוטית
סקוטלנד
סקוטלנד מובילה את הדרך בכל הנוגע ליוזמות של “שיקום בתי גידול” (או בלעז “rewilding”), עם מאמצים רבים לבנות מחדש מערכות אקולוגיות. הפרויקט השאפתני ביותר הוא ה Affric Highlands, יוזמה בת 30 שנה הנפרשת על שטח של כ 500,000 דונם בין לוך נס לקינטייל. מדובר בפרויקט הגדול ביותר בבריטניה מסוגו ומטרתו לקחת את שיקום הטבע לרמה חדשה (סקוטית?), לשקם יערות ובתי גידול וליהנות מחיות בר שכבר כמעט ונעלמו מהטבע כאן כמו העיט הזהוב ועד לוטרות וארנבות ההרים. כל ביקור ברמה הסקוטית (סקוטיש היילנדס) הוא חוויה בלתי רגילה של טבע עוצר נשימה ותרבות סקוטית-קלטית יחודית אבל הפרויקט הזה בהחלט שווה בדיקה.
מסלול האופניים מסטרנריר לאיימות’
סקוטלנד על שני גלגלים
אם כבר בסקוטלנד עסקינן, הרי שתמיד כולם מדברים על הצפון הפראי שלה כמו ההיילנדס והאיים אבל בהיפוך גמור ממה שאנו רגילים לו בישראל, דווקא דרום סקוטלנד, עם הגבעות והמנזרים העתיקים, הם האזור הירוק יותר של הארץ היפה הזו. לרוב התיירים מתעלמים מדרום הארץ ועושים קו ישר להיילנדס אבל מסלול אופניים חדש של כארבע מאות קילומטרים הנמתחים מחוף לחוף, מסטרנריר לאיימות’ (Stranrer to Eyemouth), יזכיר לכם כמה היופי נמצא בדרום הארץ הקלטית הזו.
המסלול, שמתפתל ממערב למזרח בדרכים שקטות, ייקח את הרוכבים לניוטון סטיוארט ולפארק יער גאלווי ומשם, במבוך של כבישים קטנים וירוקים, עם נוף על הרמות הדרומיות, יוביל אתכם לעיירת השוק מהמאה ה-18 של טירת דאגלס הנקראת דומפריס, שם בילה המשורר הסקוטי הלאומי רוברט ברנס את שנותיו האחרונות. משם אפשר להמשיך לעיירות טחנות הקמח העתיקות והריסות המנזרים של הגבולות הסקוטיים, במורד נהר הטוויד תחלפו על אבוטספורד של הסופר סר וולטר סקוט ושפע של היסטוריה כמו מקום מגוריה של מרי מלכת הסקוטים. המסלול מסתיים בעיירת הנמל איימות’ ששווה ביקור בזכות עצמה. בקיצור, שימו זוג אופניים על גג האוטו ויאללה, לדרום סקוטלנד. החיים קצרים ויש כל כך הרבה מה לראות.
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על מה לעשות בבריטניה: