מדי יום ראשון בערב, במקום למצוא את עצמן אוכלות עוד חבילת עוגיות מול נטפליקס, נפגשות כ-20 נשים ישראליות לשחק כדורשת בצפון לונדון. הן יצרו קהילה נשית תומכת ומגוונת ללמידה של ספורט, אימון כושר ובעיקר מקום בטוח לצאת מאזור הנוחות שלהן. הקבוצה מגוונת ומכילה נשים בגילאי העשרים עד נשים בגילאי החמישים, עם רקע אתלטי על כל הקשת האפשרית.
מהו משחק הכדורשת?
מוצאו של משחק הכדורשת מיוחס למשחק אחר שנקרא Newcomball שהומצא בארה"ב בסוף המאה ה-19 על ידי קלארה גרגורי בר. זוהי וראיציה של משחק הכדורעף וההבדל העיקרי הינו שבכדורשת (Catchball) כשמו כן הוא, תופסים את הכדור במעבר בין השחקניות בניגוד לכדורעף בו רק מכים בכדור בלי לתפוס.
בארה"ב ענף הכדורשת הינו הספורט הנשי הקבוצתי השני בגודלו אחרי הכדורסל. גם בישראל משחק הכדורשת הינו אחד הפופלרים אם לא הפופולרי ביותר בקרב נשים. זוהי תופעה שגדלה בקצב מטורף, וכיום מונה כעשרים אלף נשים המשתתפות באימונים שבועיים ומשחקות במגוון הליגות השונות שמציע איגוד הכדורשת בכל רחבי הארץ ובכל המגזרים, רבות מהן לוקחות חלק בתחרויות בארץ ובעולם.
בישראל, לא רק שהענף גדל, מתפתח ותורם רבות להעצמת נשים, ישנן גם קבוצות רבות לילדות ולנערות ותחרויות לקבוצות בגילאים שונים.
לאנגליה הגיע המשחק ב-2017 עם קבוצה בצפון לונדון
איגוד הכדורשת בישראל הינו הארגון הרשמי שפועל לקידום ספורט זה בישראל, ומפעיל ליגות ברמות שונות בפריסה ארצית. ישנו ארגון נוסף בארץ שנקרא "מאמנט" שמתרכז בקידום הענף בקרב אמהות. בשני הארגונים הללו, ובכלל בכל קבוצות הכדורשת בעולם, הרעיון המרכזי הינו הנגשת המשחק לכל אישה, בכל מקום, בכל גיל, ובכל רמה.
לאנגליה הגיע המשחק ב-2017 כשיהודית הרץ-שימל, מורה לחינוך גופני, ייסדה קבוצה בצפון לונדון בעידוד איגוד הכדרושת הישראלי. יהודית, שאימנה כדורשת בבתי ספר עוד בארץ, עמלה קשות על מציאת אולם, גיוס בנות, ורכישת ציוד. ללא תמיכת גוף מוכר בממלכה, יהודית נאלצה לשלם על האולם מכיסה ולגבות כסף מכל משתתפת בתחילת כל שיעור כדי לשלם על האולם ועל הציוד.
בשנת 2019 ד"ר מאשה בן-צבי הגיעה לאנגליה עם בעלה ושלושת ילדיה בעקבות עבודתה, וכאן חל מהפך בקבוצה. למאשה יש רקע עשיר בענף שהחל בליגת העל ובנבחרת ישראל בכדורעף. מאשה שיחקה עד סיום הצבא ואז עברה לאמן באיטליה בזמן לימודי הרפואה שלה ושל בעלה. עם החזרה לארץ, נחשפה למשחק הכדורשת ומשם כבר לא היתה דרך חזרה.
כאמור, מאשה עוד הספיקה לאמן את הקבוצה הלונדונית לפני תחילת הקורונה אך כמובן הכל נקטע בעקבות המגפה. מיד אחרי סיום הסגר השלישי, בתחילת יולי 2021, לאחר שיהודית ששימשה כמנהלת הקבוצה חזרה עם משפחה לארץ, עדי גנתון (המוכרת לרבים מהקהילה כמנהלת משרד עמותת הצופים באנגליה) – לקחה את מושכות ניהול הקבוצה, בנוסף לתפקידה כגזברית.
בתחילת פברואר 2022 תחל חגיגה האמיתית
עדי ארגנה רשת ועמודים, פירסום וגיוס המשתתפות, וכך בילינו את חודשי הקיץ באימונים במקומינו החדש – Hampstead Heath. גם הקיץ האנגלי, שכלל גשם מדי פעם, לא מנע מהקבוצה לשחק, ואף על פי הקשיים והצורך בהגעה מוקדמת ועזיבה מאוחרת על מנת להעמיד ולפרק את הרשת, הקבוצה המשיכה להתאמן. בספטמבר האחרון, אחרי חיפושים רבים, נמצא אולם מתאים והאימונים המשיכו בלי קטיעת הרצף מאז הקיץ.
בתחילת פברואר 2022, תחל חגיגה האמיתית, טורניר הכדורשת הבינלאומי באילת ייצא לדרך, וזו תהיה הפעם הראשונה שקבוצת שחקניות תייצג את אנגליה!
על פי מאשה ושחקניות אחרות שלקחו חלק בעבר בטורניר זו 'חגיגה ענקית ועוצמתית, האורכת שלושה ימים מלאי חוויות מעצימות, משחקים במסלולים שונים ופעילויות משותפות של כשלושת אלפים נשים מכל רחבי הארץ והעולם. מטרת המשלחת היא לא רק להצליח במשחקי הטורניר עד כמה שאפשר, אלה לשים את לונדון על מפת הכדורשת.
ללא קשר להצלחת הקבוצה האנגלית בטורניר, משתתפות חדשות תמיד מוזמנות להצטרף לאימונים או אפילו לנסות אימון אחד. בנוסף, הקבוצה הכללית, וביחוד הקבוצה שיוצאת לטורניר, מחפשות תמיכה כספית ברכישת ציוד ייצוגי ושאר אביזרים שיתרמו לתדמית האחידה והייצוגית של הקבוצה, כמו כן התמיכה תעזור בסבסוד למי שלא יכולה להשתתף כספית, הרחבת פעילות, חיזוק הענף ועוד ולכן נהיה אסירות תודה עבור כל עזרה.
לפרטים להצטרפות, או לתמיכה נא לפנות לעדי גנתון באימייל:
adi.ginton@gmail.com
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על מה לעשות בלונדון: