עם יד על הלב, מה הדבר שהכי מטריד אתכם לגבי הילדים שלכם? שאלתי את השאלה הזו די הרבה אנשים בשנה שנתיים האחרונות והתשובות בעטו לי בבטן. אני לא מדברת על מסכים, לדעתי הם לא הבעיה, הם סימפטום. כמה מהתשובות החוזרות והמטרידות היו שעמום, היעדר סקרנות, ובהשפעת הקורונה גם חוסר מוטיבציה לצאת מהבית.
הסיבה שאני מתעניינת בנושא הזה קשורה לרגע אחד, לפני ארבע שנים, שבו הכל התחיל עבורי. זה קרה כשצפיתי בפעם הראשונה בהרצאת הטד של קן רובינסון שנקראת “האם בתי הספר הורגים את היצירתיות” (הרצאת הטד הנצפית ביותר מאז ומעולם). אם לא יצא לכם עדיין, אני ממליצה לרוץ ולצפות בה, בעיקר אם יש לכם ילדים. כשסיימתי לצפות, ראיתי אותה עוד פעמיים ברצף ושלחתי לינק להרצאה לכל מי שאני מכירה. אני זוכרת שישבתי בסלון ביתנו על הספה, בהיתי החוצה לגינה ומילמלתי לעצמי שאי אפשר להתעלם ממה שראיתי עכשיו, משהו עומד להשתנות. נשמע קצת דרמטי אבל זה בדיוק מה שקרה.
נעזוב רגע את השאלה המקורית של האם בתי הספר הורגים את היצירתיות. לכל אחד מאיתנו יש תשובה כזו או אחרת על השאלה הזו והיא מאוד תלויה בבית הספר ובגורמים אחרים. לא זאת השאלה, כמו שאומרים הפוליטיקאים שלנו.
אחרי אינסוף שיחות בבית עם בן זוגי עידו, עם חברים וגם עם הילדים (9 ו- 12), הבנו שאי אפשר להמשיך לעבוד על אוטומט האינסטינקט ההורי שלנו ולתת לבית הספר לעשות את השאר.
הבנו שחשוב לנו להסתכל קדימה ולהבין מה אנחנו רוצים עבורם, אילו מיומנויות כדאי שיהיו להם, וגם לנו, כדי שנוכל להתמודד עם עתיד לא ידוע. הבנו שבתי הספר לא בהכרח מספקים את כל אלה.
הבעיה היא שאין לנו מושג איך ייראה העתיד הזה ואם אין לנו מושג איך הוא ייראה, איך אפשר בכלל להכין אותם אליו. או כמו שילדים אומרים – זה טריקי.
חיבור הילדים למה שקורה בעולם באמצעות תכנים כיפיים ומעניינים. דוגמאות לתכנים הזמינים בערוצי קידזפייר
איך מלמדים פרואקטיביות?
כך נולד kidzpire.curious.kids. הפרויקט התבשל זמן רב, הוא קיבל משמעויות חדשות בזמן הקורונה, איך לא, ויצא לדרך בסוף ינואר השנה. הרעיון מאחורי קידזפייר נולד מהרצון לעשות צעד קטן לכיוון הכנת ילדינו לעתיד הלא נודע על ידי חיבור שלהם למה שקורה בעולם באמצעות תכנים כיפיים ומעניינים. מדובר בקבוצת פייסבוק וחשבון אינסטגרם שמכוונים להורים. התכנים שאני מביאה הם חדשות בכל התחומים כמו פוליטיקה, ספורט, טכנולוגיה, מדע וטבע, המלצות על ספרים וסדרות טלוויזיה ונתונים מהעולם. דרך ההגשה היא בעיקר בתמונות, טקסטים קצרים מאוד, חידונים וסרטונים. רוב החומרים מלווים בשאלות שאני מציעה להורים לשאול את ילדיהם כדי לסייע לכל מי שירצה לייצר דיון מעניין בבית. מונגש וקל לשימוש.
בשורה התחתונה אני מכוונת לפיתוח סקרנות, חשיבה ביקורתית, שיח על פתרון בעיות בעולם, חשיבה ערכית ואמפתית. אני מאמינה שזה שריר שקל לפתח, ושאפשר לדבר עם ילדים כמעט על הכל. כמה דוגמאות לפוסטים בקידזפייר הן: יום הולדת 93 לאמנית יאיוי קוסמה עם עובדות מעניינות על חייה, וידאו של ילד הולך על מגשי ביצים והמלצות צפייה על סדרות חינוכיות וחדשות מותאמות לילדים על המלחמה באוקראינה.
הפידבקים שאני מקבלת מעניינים מאוד ומעוררים מחשבה. הורים רבים מספרים שהם אוהבים מאוד את החומרים ואת הויזואליות שלהם. אבל כשאני שואלת איך הילדים מגיבים, חלקם מתפתלים קצת ומספרים שהם עוד לא ממש הגיעו לדבר עליהם עם הילדים. זה נושא שצריך עדיין לפצח, כמו גם איך מגיעים לקהל גדול, איך מייצרים קהילה מגיבה ושאלות נוספות שמתעוררות לאורך הדרך.
התהליך מעניין ומאתגר מאוד, והוא מוציא אותי לגמרי מתחום הנוחות שלי. לא מבחינת יצירת התכנים אבל כן מבחינת ניהול הקהילה במדיות החברתיות. זו למידה מתמדת של פלטפורמות שכל הזמן משתנות, עם אין סוף חלונות פתוחים בראש ובמחשב.
מעבר לתמיכה האינסופית שאני מקבלת מעידו, חבר משפחה נוסף שלוקח חלק בייצור התכנים של קידזפייר הוא נדב, בננו הצעיר בן ה- 9 , שמככב בסרטונים שאנחנו מפרסמים, בעיקר של ניסויים מדעיים. הוא שותף גם לחשיבה, חיפוש תכנים ויש לו רעיונות מעניינים ומצחיקים, לא כולם עוברים מן הסתם אבל הוא אוהב את המעורבות שלו בעשייה, מעבר לכך שיכולותיו להבין את המדיות מבחינה טכנית עולות על שלי והוא עוזר מאוד.
במסגרת החשיבה החינוכית ומה מתאים לכל ילד, נדב נמצא מאז ספטמבר 2021 בחינוך ביתי אבל זה כבר נושא לכתבה אחרת, אולי אפילו ספר.
רשימות רבות נכתבות בשנים האחרונות על כל המיומנויות שצריכות להיות לנו ולילדינו כדי שנוכל להצליח בעתיד הלא נודע שלנו. בחרתי לסיים עם מיומנות אחת חשובה במיוחד – פרואקטיביות, שאני לא חושבת שלומדים אותה ברוב בתי הספר.
איך מלמדים פרואקטיביות? למה היא כל כך חשובה ובכמה תחומי חיים היא נוגעת? סקרנים? בואו לקידזפייר, רק התחלנו ויש לנו עוד הרבה עבודה יחד.
פייסבוק: KIDZPIRE curious kid
אינסטגרם: @kidzpire.curious.kids