עולם היין משתנה משנה לשנה אבל בראיה היסטורית זה די ברור שתחום היין נשלט על ידי גברים. יין היה ועדיין תוצאה של עבודה חקלאית קשה בכרם, עיבוד פיזי לא פחות קשה ביקב ובאופן טבעי בוצע ונוהל על ידי גברים. גם שיווק יין היה באופן מסורתי עניין גברי הכולל יכולות ניהול משא ומתן ואמצעים לוגיסיטים ושיווקיים להפצתו.
לקוחות הקצה, אלה שצרכו יין על בסיס קבוע, שהשקיעו כסף וזמן, גם הם היו גברים.
יין היה חלק מגינוני הטקס, ממעמד סוציואקונומי אליו שאפו גברים להשתייך. כמובן לא כל הגברים, רק אלו שראו עצמם חלק ממועדון גברי לבן ושבע. נושאת הבשורה ומרימת הדגל היא לא אחרת מגברת ג’נסיס רובינסון, המלכה האם של עולם היין.
כבר באמצע שנות ה-70 פרצה רובינסון בקריירה מפוארת ככתבת ומבקרת יין. היא עברה בהצטיינות את מבחני המאסטר אוף ווין (תואר היין הגבוה בעולם) הקשים תוך כדי הריון (!) וזכתה בתואר מאסטר אוף ויין )הראשונה שהגיעה מחוץ לתעשייה). היא כתבה עבור המגזינים הכי חשובים, הוציאה עשרות ספרים, כבשה את מסכי הטלוויזיה עם שלל תוכניות יין ולייף סטייל והבי־ קורות שלה כל כך משפיעות עד שהן יכולות לעלות או להוריד אזורי יין שלמים. רובינסון פרצה בגדול את תקרת הזכוכית ונכנסה לקליקה מאוד קטנה ומצומצמת של מומחי יין בינלאומיים שעל פיהם ישק דבר. היום היא עדיין כותבת, מבקרת ומדברת על היין בשיא ההתלהבות ומתחזקת אתר יין פעיל ומוצלח הקרוי על שמה. ג’נסיס רובינסון פתחה את הדלת ואחריה הגיעו נשים רבות ומשפיעות במגוון תחומים בעולם היין. מדי פעם היא מקיימת בלונדון ארועי יין הכי מעניינים שיש וכדאי לעקוב אחריה ואם במקרה תפגשו אותה בהייד פארק תנו לה חיבוק ממני (אפשר גם קידה).
אצלנו בארץ ענף היין קטן, מהיר ועצבני. מצד אחד תהליכים המתרחשים בעולם מגיעים אלינו תמיד באיחור של כמה שנים אבל כשהם כבר כאן הכל קורה בקצב מסחרר. כבר עכשיו וללא ספק בשנים הבאות נראה יותר ויותר נשות יין, יבואניות, יינניות, בעלות יקבים, חנויות ומנכ”ליות ואני שמחה להכיר לכם כמה מהן שכבר עושות את זה ובגדול.
ג’יאקונדה – ספריית יין
ענת סלע ורפאלה רונן, זוג מהפכניות עם חזון ברור והמון תשוקה ליין איכותי, מובילות בעקביות את קהל שותי היין בישראל כבר15 שנה. בדרכים צדדיות ומרתקות של עולם היין, מאז פתחו את המותג “ג’יאקונדה” ושינו את פני יבוא היין לארץ.
השתיים בוחרות בקפידה את היצרנים שהכי מעניינים אותן, את הבקבוקים הספציפים שגורמים להן לעוף ואת כל הטוב והיופי הזה הן מביאות לחנות / בר יין קטנה ומטריפה ברחוב פרישמן בתל אביב, אותה בנו באהבה בשנת 2014, שם מתאספים סביבן חובבי אדם ויין שרובם הפכו לחברים. כאלה הן ענת ורפאלה, כשהן מוזגות את היין שלהן לכוס יש תחושה כאילו העבירו משהו מעצמן, טוטאליות כזאת שמאפיינת את כל מה שהן עושות.
ענת ורפאלה לא רק מוכרות יין, הן יוצרות חווית שתייה אינטלקטואלית ומתווכות אותה דרך הא.נשים שעומדים.ות מאחוריו, הסיפורים והמקומות מהם מגיעים היינות.
עבורי ענת ורפאלה הן מורות דרך. שתי נשים שיחד כובשות את העולם ללא מעצורים. הבלתי אפשרי נעשה אפשרי עבורן והן לא מפחדות מאף אחד ומשום דבר. בפעם הבאה שאתם בתל אביב אל תפספסו את “ג’יאקונדה – ספריית יין” ברחוב פרישמן 73, תל-אביב. מבטיחה שתתאהבו ביין ובהן.
יקב אחת
מכירים אחת? אחת כזאת מרעננת, שובת לב, חכמה ומוכשרת. האחת הזאת היא ניצן סברסקי, מושבניקית מבלפוריה שבעמק יזרעאל בעלת יקב “אחת”. ניצן היא מופע מרהיב של אישה אחת, היא גם עובדת בכרם, גם הייננית, גם המשווקת , גם המוכרת וגם השליחה שמביאה את היין לבית הלקוח. יש לה יכולת מרשימה לג’נגל בין גידול ארבעה ילדים ומשפחה, ניהול עסק ויצור יין איכותי ללא פשרות. ניצן אינה הייננית היחידה בארץ אך היא
הראשונה שמעבירה את הרוח הנשית במסר חד וברור, מבחירת השם “אחת”, דרך עיצוב תווית יין מקסימה ועד היין שעומד בפני עצמו כיין איכותי עם טביעת אצבע מקצועית שלה. את היקב השיקה בשנת 2014 אחרי לימודי יין ותורת הגפן במילאנו ומדריד וניסיון מקצועי שצברה בעבודה ביקבים בדרום אפריקה ובארץ.
מאז היא מוציאה כל שנה שני יינות לבנים, הראשון מזן השנין בלאן, והשני הוא בלנד (ממסך) של הזנים רוסאן וויונייה, והחל משנת 2020 מייצרת רוזה מקסים מזן גרנאש.
כנסו לאתר שלה ותוכלו לקבל קצת מהקסם הזה, ואם מישהו שואל “מה להביא לכם מהארץ” ממליצה לבקש בקבוק של יקב “אחת”.
השיזרה
טל טאובר-גוטסדינר היא מילניאלית אמיתית, פרפקציוניסטית שיודעת להזיז הרים, אישה שמתחילה הכי מהר שלה ולאט לאט מגבירה. עבור טל פמיניזים אינה מילה גסה והיא מעידה על עצמה ככזאת ללא התנצלויות והסברים מיותרים. היא תמיד תשאף להיות במוקדי השפעה כי היא יודעת עמוק בפנים, באופן הכי ברור, שיש בידה לשנות את העולם. כאלה נשים אני אוהבת ומעריצה.
כשנפתח הסניף הראשון בישראל של בית הספר הלונדוני ללימודי יין Wine and Spirit Education Trust( WSET ) טל הייתה בחזית העשייה של המוסד והביאה את בשורת לימודי היין למרכז הבמה, בשורה שהביאה לשינוי משמעותי ברמת השיח והמקצועיות של כל אנשי ענף היין בארץ. לאחר חופשת לידה, בין סגר לסגר, טל חישבה מסלול מחדש והחליטה לפתוח קבוצת פייסבוק המיועדת לנשים מקצועיות בתחום היין, קבוצה סגורה ומצומצמת. השיזרה.
הרעיון היה ליצור מרחב שיח מקצועי, בטוח ותומך בו כל אחת מחברות הקבוצה תזכה להציג את עצמה, קבוצה שבה נשות יין יוכלו לשתף ידע ויזכו לעזרה הדדית.
השמועה על קבוצה “סודית” נשית בה חברות מיטב נשות היין בישראל התפשטה כמו שריפה בהרי ירושלים ביום קיץ חם ויבש ותוך חודשיים בלבד השיקה טל בארוע מושקע ונוצץ את הבשורה הבאה – נשות השיזרה, נשות היין של ישראל חברו יחד על מנת להפוך לקול משמעותי ומוביל בענף היין.
בקרו בעמוד הפייסבוק של השיזרה ותוכלו לקחת חלק בקסם הולך ומתהווה. כאישה שכותבת, מדברת ושותה יין אני מרגישה שבזכות הנשים הללו ועוד רבות וטובות, עולם היין שלנו יהיה מגוון, איכותי, מקצועי וטוב יותר.
שנה טובה.
*אורית גרינבוים-לירון, אשת יין, כותבת, מדבר ושותה יין 053-2803544
Winecommunity.il@gmail.com
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על יין בלונדון:
https://alondon.net/new-site/יינות-בלונדון-במיוחד-לראש-השנה/