אל הבמה האינטימית של תיאטרון טריסטן בייטס עולה חייל ישראלי לבוש מדים בשם אלעד. ברקע, יש תפאורה מינימלית הכוללת שולחן, כיסא, קופסה ומגבת. העלילה עוקבת אחר מערכת יחסים בינו ובין אילנה, אימו החד-הורית המשרתת כקצינת נפגעים בצה”ל. תוך שילוב של משחק כנה ותנועה אנרגטית, שחקן אחד מצליח לגלם את שני התפקידים האלה ולקחת את הקהל למסע דרך חייהם, המתנקז למורכבות הרגשית שמתפתחת כשמועד גיוסו של אלעד הולך ומתקרב.
השחקן המדובר הוא ניב פטל, שגם כתב והפיק את הצגת היחיד שלו “נוק נוק”. בהצגה הוא מצליח לכווץ את המציאות הישראלית לכדי סיפור אנושי אחד, והמינימליות של התפאורה, מוארת במנורת פחם יחידה, מספיקה כדי להעביר את העלילה המורכבת. במקצועיות הוא מוליך את הקהל בין הסצנות, כשהדמויות משתנות מולנו והדמיון משלים את התמונה. הקהל, אנגלי ברובו, צחק לא מעט, עצר את הנשימה לעיתים, ונע באי-נוחות מול כמה רגעים נוגעים ללב ואנושיים עד כאב.
“רציתי לאפשר לאנשים להציץ לחיים בישראל מעבר לכותרות”
מלבד המבטא הישראלי הכבד שנשמר לאורך ההצגה והדפוסים המוכרים של “האימא הישראלית” – שגרמו למעט הישראלים בקהל להרגיש בבית – הסכסוך הישראלי-פלסטיני לא הוזכר כלל. כך, בניתוק מוחלט מפוליטיקה, גאוגרפיה וצבא, פטל דבק בהאנשה של המציאות הישראלית, והניח לקהל להתחבר בנוחות לסיפור על רגש, כאב, זהות ומשפחה. “רציתי לאפשר לאנשים להציץ לחיים בישראל מעבר לכותרות שהם רואים בתקשורת העולמית”, מסביר פטל ומדגיש את ניסיונו להעביר את ההוויי הישראלי עם השפה, התרבות והאותנטיות. “רציתי לתת טעימה מהמחיר של מלחמות וסכסוכים, להראות איך זה מבפנים, מי עומד מאחורי המדים האלה”.
ההצגה ״נוק נוק״ הועלתה כבר בשנת 2015, כחלק מפרויקט הגמר של פטל בלימודי התואר השני שלו ב-Mountview Academy of Theatre Arts. הרעיון להצגה, לדבריו, נולד בכלל כבדיחה בינו לבין חברתו הטובה, מאיה לוי, שחקנית ודרמטורגית ישראלית. מאיה יצאה בזמנו עם בחור בשם אלעד, ופטל נהג לשעשע אותה במונולוגים שבהם הוא גילם את דמות אמו של אלעד. עד שבאחת השיחות, בהומור שחור למדי, הוא מצא את עצמו מספיד את אלעד ההיפותטי. החיקוי שאב את פטל להעמיק בהשראה שנפלה עליו, והשיתוף החברי והמקצועי עם מאיה, כבמאית שותפה ויועצת אומנותית, הביא את ״נוק נוק״ לאוויר העולם.
לאחר ש״נוק נוק״ זיכתה את פטל בהצטיינות יתרה בתואר שהשלים בלונדון, כבשה ההצגה גם את קמדן טאון בשנת 2016, מרכזים קהילתיים בלידס, ולאחרונה גם את פסטיבל הפרינג׳ שבאדינבורו. כל זאת, בשנה שבה שיחק בהצגה “לא משה” בווסט-אנד. בסקוטלנד, נתקל פטל לראשונה במציאות שממנה ניסה לחמוק באלגנטיות, כשהתקשה למצוא אולם שיהיה מוכן להציג מופע העוסק בישראל, ומשוחק על ידי ישראלי. לבסוף, הארגון “ידידי ישראל בסקוטלנד” סייע וליווה אותו לאורך כל מסעו שם.
פרטי ההצגה
מתי: 15-27/1. ב’-ש’, 18:15. ש’, 13:15.
איפה: תיאטרון טריסטן בייטס, לונדון.
כתובת: Tristan Bates Theatre, 1A Tower St, London, WC2H 9NP
מחיר: 10 – 12 פאונד (קוד הנחה: KNOCK1).