טיסה קצרה ואתם שם, וגם לא צריך ביקורת דרכונים או להחליף מטבע וגם המרחקים נמדדים במיילים. ולכן קפיצה קטנה מלונדון לסופשבוע תאפשר לכם טעימה מהעיר בלפסט על אתריה, ומנוף מפרצי הפרא לאורך ה- Causeway Coastal Route, שם נפגשים הים האירי והאוקינוס האלטלנטי.
אנחנו בילינו יומיים בבלפסט ואז שכרנו רכב. נחתנו בשדה תעופה קטן, שנקרא “סיטי איירפורט על שם ג’ורג’ בסט”.משם לקחנו אוטובוס למרכז העיר בנסיעה של כ-17 דקות. מזג האוויר היה נעים, ולמזלנו לא ירד גשם. גם תקופת החגים והחודשים הקרובים יתאימו לביקור. למעשה צפון אירלנד נהנית מאקלים נוח בד”כ, אף כי גשום (כמו סקוטלנד), והטמפרטורות לא צונחות מתחת לאפס גם בימי החורף.
בלפסט
רובע הטיטניק – המוזיאון, וספינות משוחזרות
את רובע הטיטניק והמספנות אפשר לראות מרחוק בזכות מנופי הענק הצהובים של חברת “הרלנד אנד וולף” – סמלה המסחרי של העיר. תוכלו לראות מרחוק גם את האולפנים שיצרו את סדרת הלהיט “משחקי הכס”.
מוזיאון הטיטניק – ספינת התענוגות המפורסמת הטיטניק, נבנתה במספנות של בלפסט, והמוזיאון החדש (מהעשור האחרון) נחשב לאחת מאטרקציות התיירות המובילות בעולם, למוזיאון תשע גלריות המשתרעות על פני שש קומות שמשקפות את גובהה של הטיטניק, בצורתו הוא בנוי כאונייה עם ארבע חרטומים. תערוכות אינטראקטיביות ממחישות את דרך בנייתה והשקתה ועד סופה הטראגי. בכניסה למוזיאון יש חנות מזכרות, בית קפה וגם מסעדה.
HMS Caroline – במזח המילטון – המקום בו תוכננה, נבנתה והושקה הטיטניק, נבנו ספינות רבות במהלך השנים, שם עוגנת ופתוחה לביקור ספינת המלחמה “קרוליין” – הספינה האחרונה ששרדה מהקרב על יוטלנד במלחמת העולם הראשונה. כשאנחנו היינו, האתר היה סגור למבקרים. אבל שווה לנסות.
SS Nomadic – בקידמת רחבת המוזיאון נמצאת הנומדיק. אפשר לבקר בה. זו ספינת קרוז קטנה, שגורלה היה טוב מזה של הטיטניק למרות שנוצרו באותה תקופה ובאותן מספנות. בין הנוסעים הרבים שהיא הובילה במשך 100 שנים,תמצאו שמות כמו, מארי קירי, צ’ארלי צ’פלין, אליזבת’ טיילור ועוד.
שעות פתיחה של מוזיאון: 9:00-19:00 (כניסה אחרונה ב- 17:20).
מחיר: 13פאונד למבוגר, 10פאונד לילד. כרטיס כניסה למוזיאון כולל ביקור בנומדיק.
https://www.titanicbelfast.com/
שוק סנט ג’ורג’ – פתוח רק בסופי השבוע
השוק הססגוני סנט ג’ורג’, עם מבנה קשתות ולבנים אדומות, נבנה בין 1890 ל-1896 ונפתח מחדש בתחילת המאה ה-19, עם כ-200 דוכנים של אוכל, עתיקות, ספרים, בגדים ודברי אמנות מקומית. אפשר לטעות שם מעדנים אופייניים למקום, גבינות, בירה מהחבית, פאי אירי וקדרת דגים ופירות ים. לעתים מופיעות שם גם להקות מקומיות.
שעות פתיחה: שישי מ-8:00 עד 14:00 שבת מ-10:00 עד 15:00 וראשון מ-10:00 עד 15:00.
כתובת: St George’s Market, 12-20 East Bridge Street.
מוזיאון אלסטר והגנים הבוטניים
שווה לבקר בגנים הבוטניים שהושלמו בשנת 1852 ובחממה שהיא אחת הראשונות בעולם. בכניסה לגנים תמצאו גם את מוזיאון Ulster – שביקור בו הוא חוויה לכל המשפחה, כולל סדנאות אינטראקטיביות לילדים.
המוזיאון על אגפיו הרבים משלב בין מוזיאון הטבע למוזיאון המדע, יש בו היסטוריה, ארכיאולוגיה, חדשנות, צילום,אוספי אמנות, ואף תלבושות ותכשיטים וכלי אירוח מכל התקופות. מתחילים את הביקור בקומה העליונה ויורדים לאורך הגלריות והזמנים. לחובבי הז’אנר, אל תפסחו על אולם שטיחי הקיר שמספרים את תולדות משחקי הכס.
כתובת: Botanic Gardens, Belfast BT9 5AB.
שעות פתיחה: 10:00-17:00 ימי שלישי -ראשון. כניסה חינם.
https://www.nmni.com/Ulster-Museum/Your-Visit.aspx
סיור במונית שחורה
מומלץ להזמין מראש סיור פרטי במונית שחורה, עם עצירות והסברים. הסיור יעשיר וימחיש את הידע על תולדות המקום, והסכסוך עקוב הדם בין היוניוניסטים שהם בעיקר הפרוסטסנטים, והרפובליקנים שהם בעיקר הקתולים. ואי אפשר לטעות; דגלי ה”יוניון ג’ק” הבריטיים ותמונות של המלכה מקשטים את הרחובות בהם גרים היוניוניסטים. גם לפי ציורי הקיר הקודרים תדעו באיזה צד של הקונפליקט אתם צופים. תעצרו ליד חומת השלום המחברת בין השכונות, אבל תעברו בין שערי המתכת שנסגרים כל ערב ונפתחים לפנות בוקר, ולא מאפשרים עד היום מעבר בין השכונות בלילה. אגב גם שתעברו בדרך בין כפרים תוכלי לדעת איזו דת רווחות בין התושבים לפי הדגלים.
להזמנה בטלפון: +44-28-9558-2062 (לנהג שלנו קראו קירן. אפשר לבקש במלון שיזמינו עבורכם סיור).
זמן סיור: שעה וחצי.
עלות: 45 פאונד (במזומן).
http://www.cabtoursbelfast.com
הפאב הכי מפורסם
אפשר לבקר או רק להציץ, אפשר לשתות בירה מהחבית או קוקטייל, ואפשר גם לאכול פיש אנד צ’יפס. אנחנו נהננו לשבת על כוס בירה ולספוג את היופי בחיפויים עשל הקירות והתקרה, תאורת הגז המקורית, החלונות הדקורטיביים – ואת האווירה של הפאב הויקטוריאני הכי יפה שנשמר כמות שהיה.
The Crown Liquor Saloon.
כתובת: 46 Great Victoria Street, BT2 7BA
מחוץ לעיר
מערת הנטיפים – מארבל ארץ’
סיור מודרך בתוך מערת הנטיפים המרהיבה, “מערת קשת השיש” שהיא חלק מאתרי המורשת של אונסק”ו, ואחת ממערכת המערות שנמצאות באזור. הסיור התת קרקעי הוא כ-50 דקות לאורך 1 ק”מ וכולל שיט בסירות. כדאי להתקשר ולהזמין סיור מראש. אין אפשרות לבקר באופן עצמאי במערה.
מחיר כניסה: 10 פאונדלמבוגר, 5 פאונד לילד. 27.50 פאונד למשפחה.
כתובת: 43 Marlbank Rd, Enniskillen BT92 1EW.
טל’: +44-28-6632-1815
https://marblearchcaves.co.uk/marble-arch-caves/
לונדונדרי/דרי
עיר עתיקה מוקפת חומה, השנייה בגודלה בצפון אירלנד. היא מוכרת בזכות היסטוריה של סכסוך מתמשך אבל גם בזכות סדרת הסיטקום “דרי גירלז” בנטפליקס. שימו לב שהפרוטסטנטים מכנים אותה לונדונרי והקתולים דרי. שווה לטייל על החומה שנבנתה לפני 400 שנה, לצפות בשכונות ובציורי הקיר, ולחצות את הנהר על “גשר השלום”. אנחנו שהינו במלון מקסים בעיר העתיקה עם המלצה לפיש אנד צ’יפס בפאב של המלון. המלון משקיף על חומות העיר והוא בניין משומר בסגנון איטלקי, שנבנה במקור עבור הבנק הפרובינציאלי של אירלנד. כאן לאורך חוף הים האטלנטי, מתחיל מסלול החוף של קוזוויי – The Causeway Coastal Route כביש A2 שבסיומו הגענו לטירת בלפסט.
Shipquay Boutique Hotel,
כתובת: 17 Shipquay St, BT48 6DJ
טל’: +44-28-7126-7266
https://www.shipquayhotel.com
מקדש מוסנדיין
נוף אייקוני ומקדש Mussenden מסמלים את צפון אירלנד וזה פשוט מקום יפיפה עם נופים מרהיבים על רצועת החוף.המקדש המפורסם נבנה על ידי הרוזן הבישוף פרדריך הרביעי בעקבות ביקורו באיטליה, וניצב בקצה הצוק מעל חוף דאונהיל, וליד שרידי ארמונו של הרוזן ומשפחתו. כיום זה אתר של ה-National Trust אפשר להחנות בקרבת מקום (מגרש חניה ובית קפה) וללכת דרך השער בשביל הגנים ולאורך הצוק עד המקדש. במצבי מזג אוויר סוער המקום ייסגר למבקרים.
כתובת: Mussenden Rd, Castlerock, Coleraine BT51 4RP
https://www.nationaltrust.org.uk/mussenden-temple-and-downhill-demesne
ענק הקוזווי הפלא השמיני
הנסיעה לאורך כביש החוף שופע המצוקים הובילה אותנו ל- Giant’s Causeway סוללת ענק שנחשבת לאחד מפלאי עולם. בצד מרכזים המבקרים, אפשר לרדת קילומטר ברגל או בנסיעה באטובוס ייעודי (במחיר פאונד לכל כיוון) אל החוף, שם תפגשו את הפלא שנוצר מהתפרצות לבה עם אלפי עמודים וולקניים בצורת משושים ענקיים. האגדה מספרת כי ענק בשם פין מק’קול זרק סלעים לים כדי לבנות גשר לסקוטלנד. אפשר מרצועת החוף לראות ביום בהיר את האי הסקוטי Isla.
אנחנו לנו במלון שצמוד למרכז המבקרים וכאורחי המלון קיבלנו סיור פרטי עם מדריך מקומי שהסביר את פשר האגדה והמיתוס. פה מתחילים גם כמה מסלולי הליכה קצרים או ארוכים בהתאם למה שמחפשים.
באתר אפשר להוריד מסלולי הליכה מומלצים. https://www.nationaltrust.org.uk/giants-causeway
בעיירה בושמיל הסמוכה תמצאו את מבשלת הוויסקי העתיקה ביותר באירלנד. אפשר להכנס לביקור ולטעימות. אנחנו הגענו כשכבר היה סגור.
המלצה למלון: The Causeway Hotel
כתובת: 40 Causeway Rd, Bushmills BT57 8SU.
טל’: +44 28 2073 1210
https://www.nationaltrust.org.uk/holidays/the-causeway-hotel-bushmill
טירת בלפסט – מבט על העיר מלמעלה
שווה לסטות מעט מהדרך ולעלות עד לטירה כדי לתצפת על העיר ומחוז County Down, ולהצטלם בגנים היפים. מלבד הטירה והגנים יש במקום גם מרכז מבקרים ומסעדת טברנה.
כתובת: Antrim Rd BT15 5GR.
הארמון והמסעדה פתוחים מיום רביעי עד שישי מ-8:00 עד 16:00, שבת וראשון מ-8:00 עד 17:00. https://www.belfastcastle.co.uk/
איפה לאכול
מסעדת דגים של השף מייקל דין
Deane’s Love Fish, מבחר דגים טריים ומאכלי ים. אנחנו בחרנו במנת היום, דג מוסר ים ותוספות, וגם מנה קטנה של סנדוויץ’ חסילונים פתוח.
שעות פתיחה שלישי עד שבת 12:00-22:00. כתובת: 28-40 Howard St, BT1 6PF. טלפון: +44-28-9033-1134
https://www.michaeldeane.co.uk/love-fish/
מסעדת בשרים “סטייק על אבן”
Stix & Stones מסעדה שהיא גם קצבייה, עם סטייקים אורגנים מיושנים כראוי וטעימים ביותר. השם של המסעדה מתייחס לחוויה של הסועדים שמוזמנים לבשל בעצמם את הסטייקים על אבנים חמות שמוגשות לשולחן. אבל לא רק בשרים. אפשר גם לטעום שם גם מאכלי ים. אנחנו בחרנו בסטייקים עם תוספות.
שעות פתיחה: שני עד שבת 15:00 עד 22:00, ראשון מ-14:00 עד 21:00. . כתובת: 44-46 Upper Queen Street, BT1 6FD. טל’: +44-28-9031-9418
https://www.stixandstonesbelfast.co.uk/
אוכל חם וסנדביצי’ים: ברשת Centra
אפשר למצוא מנות חמות, וגם המבורגרים וסלטים לטייק אווי בחנויות הרשת האירית שהיא גם מכולת בסגנוןSeven-Eleven הפרושות בעיר.
לכל סניפי הרשת: https://www.centra.co.uk/
ישראלים גם חיים שם
אלעד אתיה
הקהילה היהודית בצפון אירלנד מונה כיום 30 בתי אב הרשומים בבית הכנסת היחיד בצפון אירלנד, שהוא בית כנסת אשכנזי אורתודוקסי, לעומת שיא של 453 משפחות שהיו רשומות בשנת 1977. אוכל כשר כמעט ואין, ומוצרים ישראלים אפשר למצוא בסופרים גדולים בלבד. האוכלוסייה הנוצרית מחולקת בין תומכי פלסטין (רובם קתולים) לבין תומכי ישראל (רובם פרוטסטנטים).
בטח אם ישאלו אתכם מה אתם יודעים על בלפסט וצפון אירלנד, התשובה שלכם תהיה כי הם מוכרים בזכות הסכסוך, המכונה “הצרות” ושהמדינה הזו לא מיועדת ליהודים או ישראלים.
המונח הכללי מתאר את “הצרות” שהחלו בשנת 1969, לאחר הסלמת האלימות. אם תסתובבו בשכונות לאומניות איריות לא תפספסו את דגלי פלסטין ואירלנד מונפים זה לצד זה, אולם אם תסתובבו בצידה המזרחי של בלפסט יש סיכוי גבוה יותר שתיתקלו בדגל ישראלי, ויכול להיות שאם תיכנסו לפאב באזור המזרחי של בלפסט – ברגע שיוודע להם שאתם מישראל, תקבלו יחס שאפילו מלכת אנגליה לא תקבל.
כיום הקהילה הישראלית מונה כ-25-35 חברים, ומאחר ואנחנו קהילה קטנה, אנחנו מכירים אחד את השני כמו בני משפחה, ואנחנו חוגגים את החגים יחדיו ולעיתים קרובות מארגנים אירועים שונים לקהילה. ביום העצמאות חגגנו את יום הולדת של ישראל ב”מנגל” מסורתי, ולחגיגה הזו הגיעו כ-20 חברים מהקהילה. בחג השבועות ארגנה עמותתPJ Library אחר צהרים גדוש פעילויות לילדים, ולתדהמתנו גילינו שמספר הילדים היהודים הכולל בצפון אירלנד גדול ממה שציפינו כי הגיעו גם ממקומות מרוחקים.
לאחרונה, אני וחברים בקהילה הישראלית, מנסים להקים מרכז קהילתי שייתן מענה למשפחות יהודיות וישראליות בפרט ולילדיהן, כדי להתחבר לזהות היהודית-ישראלית שלהם, אם זה בלימודי עברית (אין בתי ספר יהודיים בצפון אירלנד), אירועים חברתיים, ציון החגים, וכמובן לתת את התמיכה הנדרשת לכל אחד.
אנחנו כרגע במגעים עם מספר גורמים על מנת לרשום את המרכז כעמותה רשומה בצפון אירלנד ולקבל את המבנה של בית הכנסת הישן שנמצא ברחוב אנסלי (Annesley Street) בצפון מערב בלפסט שישמש כמבנה הקהילה. נשמח לקבל עזרה מגורמים ישראלים רשמיים או מהקהילה היהודית בבריטניה, מרכז זה ישמש גם ישראלים ויהודים שגרים באירלנד עצמה.
צפון אירלנד בכלל ובלפסט בפרט הם מקומות נפלאים. אנחנו נשמח אם אנשים נוספים יצטרפו לקהילה שלנו או יבקרו בצפון אירלנד. בסופו של דבר אנחנו קהילה ידידותית ומסבירת פנים כיאה לישראלים.
אלעד אתיה הוא סטודנט שנה שלישית למשפטים וחבר בארגון המתרגמים הבריטי.
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על טיול מומלץ בבריטניה:
https://alondon.net/new-site/אדינבורו-למתחילים/