“הפעם הגזמתם!” זו הייתה התגובה לתוכנית הגרנדיוזית של ההסתדרות הציונית העולמית (הצ״ע) בבריטניה לחנוכה. התרגלנו כבר, שהצ”ע בממלכה הפכו את שנת הקורונה לכר נרחב של פעילויות ואירועים, אבל קונצרט דו-יבשתי והדלקת נרות סימולטנית בשידור חי – זו כבר עליית מדרגה.
הקורונה שפרצה בסערה, סגרה את העולם התרבותי בבריטניה, נעלה את האולמות, והחזירה את יומני האירועים למגירות. גם נציגות ההסתדרות הציונית שלנו בממלכה נאלצה לגנוז תכנונים שכבר הופצו ופורסמו, ובהם כינוס בקמדן עם תיאטרון דימונה, קולולם ב-O2, אביב גפן בפסטיבל “לימוד”, דודו פישר ומרים פרץ ביום ירושלים, ועוד מיטב תרבות ישראל. כאן הגיעה ההתעשתות המהירה והנציגות נרתמה לפעול בכל הגזרות האפשריות באונליין. יום העצמאות עם אמנים מישראל בהובלת עינת שרוף, יום ירושלים בהובלת משה להב והטיש הגדול עם זמרות כמו רוחמה רז וחני נחמיאס, ט”ו באב עם אחינועם ניני ובהמשך אברהם טל ורמי קליינשטיין, ועוד עשרות הרצאות שבועיות, סיורים וירטואליים וערבי שירה.
לאור ההצלחה הזכורה בחנוכה בשנים האחרונות עם עידן רייכל, דנה אינטרנשיונל ושחקנים ישראלים כמו הדר גלרון ושי פרדו, נוצרה ציפייה ומחוייבות. ההכרעה נפלה – קונצרט והדלקת נרות עם יהורם גאון. זו הייתה הבשורה. כל בית בבריטניה יהפוך לכיכר טרפלגר קטנה והספקטקל הענק ייכנס אל תוך הסלון.
״הנטייה הראשונית, כשזוננשיין פנה אליי, הייתה לדחות את הרעיון על הסף״, מספר יהורם גאון על היוזמה של יצחק זוננשיין, נציג הצ”ע בבריטניה. ״אמנים רבים מופיעים בזום והערכתי אליהם רבה, אך לא כך אני. הופעה שלי כוללת תזמורת, אולם מלא בקהל ששר איתי, מתרגש איתי, והחגיגה היא שילוב של כל אלה. איך אצור אנרגיה כשאני מול אולם ריק והאנרגיות, כפי שזוננשיין תאר לי, יגיעו באמצעות המצלמות והמסכים מעבר לים?״.
אז איך הסכמת?
״ניסית להגיד פעם לזונן לא?! איזה מזל ששוכנעתי ונעתרתי״.
מתוך אירוע החנוכה של הצ״ע (צילומים: גידי לויתן):
ערב אחד שאליו נרתמו והתאחדו שלל הקהילות והקהלים בבריטניה
הדלקת נרות החנוכה, משימה כל כך טריוויאלית בימים כתיקונם, הפכה להפקה מורכבת. טקס הדלקת הנרות מסונכרן בו-זמנית בישראל ובלונדון ומחייב תכנון והחלטות. אל המשימה הצטרף אריה ימיני, מנכ”ל היכל התרבות בפתח תקווה, שראה במופע הזה ״הזדמנות ליצירת פעילות באולם היפה בישראל שמתגעגע לתרבות, הזדמנות ליצור מופע איכותי לתושבי עירי והזדמנות לפתוח חלון ראווה לקהילה בבריטניה להכיר את פתח תקווה בפן התרבותי. עניתי מיידית לזוננשיין – אנחנו איתך, בוא נצא לדרך!״.
דימה מבזוס, מנהל עידוד העלייה ואולפני העברית בהצ”ע בריטניה, מספר שהאתגר היה להגיע לקהלים חדשים. ״אנחנו כבר רגילים ליצור אירועי דגל ישראליים עם אמנים שבישראל מפורסמים, וכאן שמם אינו אומר דבר לקהל הבריטי. לכן, כל פעילות מצריכה חשיבה מחוץ לקופסה ושיטות חדשות״, אומר דימה. ״אז החלטנו להפעיל את עשרות מורי אולפני העברית שלנו, הפרושים בכל הממלכה ומעבר לה בסקוטלנד ואירלנד, בנוסף למורים שלנו בבתי הספר, כדי למצוא קהלי יעד חדשים שיצטרפו״.
חגיגת החנוכה בשנה שעברה נערכה בכיכר טרפלגר מול כ-15,000 משתתפים עם הרב אפרים מירוויס, הרב הראשי של בריטניה. זוננשיין מציין שהשנה הם החליטו ללכת עם הקהילה הספרדית פורטוגזית שהייתה שותפה בתכנון האירועים לציון 150 שנה לפעילותו של משה מונטיפיורי. ״היה לנו ברור שהרב דואק יהיה חלק אינטגרלי של האירוע והוא כמובן התגייס מיד למשימה״, אומר זוננשיין.
מצידו, הרב יוסף דואק, הרב הראשי של הקהילה הספרדית הפורטוגזית בבריטניה, מספר שהבקשה להיכלל באירוע אינה רגילה או שכיחה. ״יחד עם זה, העבודה והקשר עם ההסתדרות הציונית העולמית בבריטניה בשנים האחרונות הסירו את הספיקות מהפוטנציאל. הדלקת נרות יחד עם יהורם גאון ויעקב חגואל נתנו כבוד גדול לקהילה שלנו. הקהילה הספרדית היא הוותיקה ביותר בבריטניה והבקשה של ההסתדרות הציונית העולמי היא החוזק שלנו לקשר הגדול לשמור על היהדות כאן ולעודד עלייה למדינת ישראל״.
מתוך אירוע החנוכה של הצ״ע
הקהל מכל רחבי הממלכה המאוחדת התמוגג
בערב עצמו, לצד יהורם גאון והתזמורת, עמדה מקהלת הילדים “פרחי ירושלים” על הבמה ופצחה במחרוזת חנוכה מיוחדת. השידור מבריטניה התחיל עם הרב דואק מלונדון, ובישראל בירכו יהורם גאון, יו”ר הצ”ע יעקב חגואל ומנכ”ל הצ”ע יעקב אהרוני, לצד החנוכייה הגדולה. יהורם גאון התחיל את המופע המוזיקלי עם “שלום לך ארץ נהדרת” והמשיך ברפרטואר מופלא של צלילים ממבחר להיטיו בעברית, בלדינו ובאנגלית. כל שיר הותאם לסגנון, לקהילה ולאוכלוסיה אחרת בבריטניה, ונראה שהקהל מכל רחבי הממלכה המאוחדת התמוגג ושיתף את השידור החי. כשכמות הצפיות עברה את ה-10,000 כבר היה אפשר להכתיר את האירוע המכונן כהצלחה גדולה.
לנו, כאן בממלכה, נותר לקוות שהמנגינה הזאת לא תיפסק ונחזור מהר לקרבה חברתית ונשוב מהמרקעים בחזרה לכיכרות ולאולמות, כמו ששר גאון במופע “לא נפסיק לשיר”.