אחת מחוויות הילדות שזכורות לי בעוצמה רבה עד היום זה טקס פתיחת התיבה של אגרות הברכה בגן ממש לפני ראש השנה. אני זוכרת את הציפיה וההתרגשות. איזה אגרת הכינו לי ההורים שלי השנה?
יש משהו בחגי תשרי. האוירה משתנה, באויר מתחילים להרגיש קצת סתיו, חג רודף חג. כשלא גרים בישראל, אין את תיבת אגרות הברכה בגן והילדים לא מגיעים עם קישוטים לסוכה הביתה. אם הילדים לא הולכים לבית ספר יהודי הרי שהגננת והמורה לא מספרות על ארבעת המינים ומה הם מייצגים ואין אושפיזין.
עכשיו זה התפקיד שלנו, ההורים, לחבר את המשפחה שלנו לאותה חוויה יהודית. איך נחבר? פה כבר נכנסת הזהות הישראלית שלנו. מנהגי החג הם רבים ומגוונים. לכל גוון וקשת בחברה הישראלית יש מנהגים מעט שונים וכולם טובים. אני למשל גדלתי בקיבוץ. כל החוויות שלי היו חילוניות לגמרי אך את החג היהודי ציינו בדרכינו השונה והיחודית.
כהורים, כמבוגרים, חשוב לעצור ולבדוק לאילו מערכי החג אנו מתחברים. האם אנחנו מתחברים יותר לערכים ולמסורות היהודיים או שאנחנו מעדיפים את הערכים האוניברסאלים? מה חשוב שיהיה אצלנו בבית, במשפחה? איך אנחנו רוצים שיראו החגים? מה אנחנו רוצים להנחיל לילדינו?
כל אלו הן שאלות שחשוב בשיח משותף שלכם ההורים לענות עליהן. אם הילדים יותר גדולים והביאו איתם זכרונות מהארץ שתפו אותם במחשבות שלכם, בהתלבטויות, ברצונות.
התחברות לערכים האוניברסאלים של החג מאפשרת גם חיבור של החברים החדשים לערכי החג. לנתק את הסממנים הדתיים ולציין את הערכים שהחג מייצג. כל חגי תשרי מלאים בערכים כאלו, ערכים שאדם יכול למצוא בהם את עצמו.
ראש השנה בבריטניה
בראש השנה אנחנו מדברים על שנה חדשה, על התחדשות. ישנו סדר ראש השנה ובו נמצאות ברכות על צלחת הסדר. בדומה לסדר פסח כל חלק בצלחת מסמל משהו. כאן הסמלים הם עבור שפע, צמיחה, הצלחה. הרימון- שנהיה פוריים (בראשנו ובנפשינו) כרימון. התפוח והדבש לשנה טובה ומתוקה. התמרים גם הם באים לסמל את האיחולים שלנו לשנה החדשה שתהיה מתוקה. את ראש הדג והזנב אני באופן אישי בחרתי לצייר. נראה לי יותר מתאים.
ראש השנה מסמל סגירה של שנה ופתיחה של חדשה. אין דרך טובה לסמל זאת כמו סבב על משהו טוב שקרה לי השנה ומה אני מאחל לעצמי לשנה החדשה. סבב כזה ניתן לעשות עם ילדים מגיל 3.5 כבר. אם יש לכם ילדים גדולים וצעירים תנו להם להיות חלק מהסבב.
שתפו גם אתם ההורים. זו הזדמנות נהדרת להראות להם כיצד אתם יודעים להודות, להעריך, לבחון ולהסתכל אחורה וקדימה.
יום כיפור באנגליה
יום כיפור הוא יום מורכב בזהות ובתודעה של כולנו, יהודים וישראלים. יש לו גוונים רבים, כולם נכונים. אצל הורים רבים עולה הקושי כיצד להעביר את ערכי היום הזה ומה משמעותו. בישראל היום הזה מקבל גוון מיוחד ואחר. זהו יום שבו הכל נעצר מלכת, הכבישים מתרוקנים ממכוניות ומתמלאים בילדים עם אופניים ואנשים. זו בהחלט חוויה ייחודית לישראל.
אני זוכרת בתור אמא שהגננת של הבת שלי למדה אותם בגן על היום הזה בצורה מאוד שונה מהתפיסה החילונית שלי, דבר שעורר בי הרבה התנגדות וכעס בזמנו. כעת יש לכם מתנה בידיים: ללמד, לספר, להנחיל לילדים שלכם את היום הזה כפי שאתם תופסים, רואים ומאמינים בו.
בין הגישה הדתית לגישה האתאיסטית, אני רוצה להביא את הגישה האוניברסאלית, אליה אני מתחברת. ממש סמוך לתחילתה של השנה אנו רוצים להתחיל אותה בנפש נקיה. מטרתו של יום כיפור היא לאפשר לאדם להסתכל פנימה על הדרך שבה פעל במהלך שנה. יש כאלו שבוחרים לצום ביום זה מתוך אמונה שהצום ינקה את גופם ונפשם אבל יום כיפור לא חייב להיות אירוע ויום דתי. יש בו אלמנטים רבים במרחב של בין אדם לחברו. השאיפה כהורים היא לא ללמד את ילדינו שניתן לעשות מעשים רעים במהלך השנה ולצום בכיפור ולקבל מחילה אך כהורים אנחנו כן רוצים ללמד את ילדינו לבחון את עצמם ולדעת שיכולה להיות מחילה וכפרה.
סוכות בלונדון
גם לחג זה יש ערכים רבים וגם פה הם הבחירה היא שלכם ההורים. גם פה חשוב לעשות תהליך של שיח משותף, שיח זוגי ושיח משפחתי.
אז נתחיל מזה שאומנם זה חג סוכות, אך לא חייבים סוכה בכדי לציין את ערכי החג. ערך חשוב ומשמעותי ביותר הוא האושפיזין, האורחים בסוכה. סוכות זהו חג שבו מארחים. ערך נוסף הם ארבעת המינים הבאים לייצג ארבעה טיפוסים. אנשים שיש בהם תורה, אנשים שיש בהם מעשים טובים. הלולב- אנשים שיש בהם תורה, אך אין בהם מעשים טובים. הערבה- האנשים שאין תורה ואין בהם מעשים טובים. ההדס- אנשים שיש בהם מעשים טובים ואין בהם תורה. האתרוג- האנשים שיש בהם מעשים טובים ויש בהם תורה.
תראו איזה הזדמנות נהדרת לשיחה עם הילדים סביב החג והערכים שלו: מה זה אומר אנשים שיש או אין בהם תורה, מה זה עבורינו? מה זה אומר אנשים שיש בהם מעשים טובים?
דווקא החיים מחוץ לישראל, כשלא בכל בית יש סוכה, מאפשרים להתמקד בהיבטים אחרים של החג ולתת להם במה. הדבר מאפשר לכם ליצוק נופך אחר, שונה ואישי לחג הזה. והכי חשוב, שיהיה חג שמח ושתהיה אחלה שנה.