בזמן שאנחנו מנסים לחיות את השגרה בצל הרגשות הקשים והעניין הבלתי פוסק במתרחש
בישראל, חשוב לחזור ולנהל את חיינו במינונים נכונים. זמן איכות יכול להיות פתרון טוב לכל הנפשות במשפחה. הילדים יזכו לבלות איתכם באופן מלא ואילו אתם תזכו לזמן של התנתקות מההצפה הרגשית – מבטיחה שיש סיכוי שגם תהנו!
מה זה בעצם זמן איכות
זמן מוגדר בו ההורה מתפנה מכל עיסוקיו (לא עונה לנייד, לא טלוויזיה וכד’) ומקדיש את מלוא תשומת הלב לילדיו, כבילוי משפחתי או אחד על אחד. כאשר הילד רואה שההורה מפנה את זמנו עבור הבילוי המשותף, הוא מקבל מסר שהוא חשוב להוריו ושההורים אוהבים לבלות עמו ואף “רואים אותו”.
מדוע זה כל כך חשוב
זמן האיכות חשוב לחיזוק הביטחון העצמי של הילד בתוך המשפחה וחיזוק הקשר בין הילד להורה. לאורך השנים, זמן איכות בונה מערכת יחסים חזקה בין הילד להורה. קשר טוב מהווה בסיס מעולה לשיתוף מצד הילד ובמה בטוחה לשיח. כשהם קטנים אנחנו רוצים להשקיע בטיב היחסים והשיח כדי שבגיל ההתבגרות הם ירגישו מספיק בטוחים לפנות אלינו בנושאים מורכבים יותר המאפיינים את גילם.
אז איך עושים את זה
פנו לעצמכם זמן בו תתנתקו משגרת החיים האישית שלכם, ובלו עם הילד אחד על אחד במשחק או בפעילות משותפת. הפעילות יכולה להיות קשורה לתחביבים שלו, שלכם או כל פעילות שתבחרו (אפילו מטלות הבית כמו קיפול כביסה יחד). למשך זמן הפעילות אין משמעות, זה יכול להיות גם זמן משותף קצר. אפשר אפילו לשלב אותה כחלק משגרת חייו של הילד כגון: מקלחת ארוכה, הכנת ארוחת הערב/בוקר משותפת, הליכה לבית הספר יחד וכד’. עם המתבגרים לעיתים המשימה לקבוע “פגישה זוגית” הופכת למורכבת יותר ועלינו לגלות יותר
יצירתיות ועיקשות. לא להתייאש או לטעות לחשוב שהם גדולים מידי לזמן איכות איתנו ולוותר להם ולנו. נסו להתאים את המפגש לתחום העניין של הילד, אין טעם לגרור אותו לפעילות שאינה מעניינת אותו או אפילו קשה לו: זו יכולה להיות פעילות ספורטיבית, בישול משותף, דייט אישי, קפה ומאפה או הליכה נעימה בפארק.
יום הולדת חודשי
בעלי היקר, החליט על “יום הולדת חודשי”. כל אחת מהבנות שלנו, אחת לחודש בתאריך יום
ההולדת שלה (ככה לא שוכחים) נפגשת לדייט עם בעלי במסעדה שהיא בוחרת. כאן נכנס תפקיד התקשורת. שתפו את הילד במשהו שקשור אליכם (מותאם גיל כמובן) לדוגמה: משהו מצחיק שקרה לכם היום, משהו טוב שקרה וכד’. אחרי ששיתפתם יגיע תורו של הילד לשתף. הקשיבו לדבריו. שימרו על איזון בין התעניינות “לחפירה”, בין אכפתיות וסקרנות לבין “חקירה חונקת”.
זכרו, בשיח כזה רוצים המתבגרים להשמיע ולקבל הקשבה ולא הטפה. אין צורך בכל סיפור לשלוף את ארגז הכלים ו”לתקן” את המצב. לעיתים הם רק רוצים שנקשיב. בלי לשפוט, בלי להוכיח אותם על טעותם. ובכל זאת, אם אתם לא עומדים בפיתוי ורוצים לתת עצה – שאלו אותם אם אתם יכולים לתת עצה או להביע את דעתכם בנושא. היו מוכנים לכבד את בקשתם במידה והתשובה תהיה שלילית (קשה אבל אתם יכולים לעמוד בזה!).
חיזוק הקשר המיטבי בינכם לבין ילדיכם ישפיע גם על האווירה הנעימה בבית וחיזוק הביטחון העצמי שלהם, ובנוסף גם לתחושת סיפוק שלמרות המציאות והשיגרה החונקת הצלחתם “לגנוב” רגע קסום עם המתבגר/ת שלכם.
אין צורך בהכנות מיוחדות
זמן איכות משפחתי לא פחות חשוב מזמן איכות עם כל אחד מהילדים בנפרד. אין צורך בהכנות מיוחדות. גם ארוחת ערב פשוטה סביב השולחן זאת הזדמנות נפלאה לשוחח עם הילדים. הקפידו להשאיר את הניידים רחוק משולחן האוכל ולהנות מזמן טהור ומשותף. והכי חשוב!! עקביות! בילוי זמן איכות עם ילדיכם זו אינה פעילות חד פעמית. ככל שתתמידו בקיום קבוע של זמן איכות כך תחזקו את הקשרים בתא המשפחתי הקטן שלכם בהווה ובעתיד.
רחלי פילו-דפנה היא אשת חינוך (חינוך מיוחד) ומדריכת הורים בעלת תואר שני. מדריכת הורים ומשפחות באתגרי לקויות למידה, הפרעות קשב ואוטיזם. מלווה משפחות בתקופה של שינויים ומעברים (פרידה, גירושין ורילוקיישן) מנטורית בתחום החינוך בתוכנית האוניברסיטה הפתוחה.