ישנו משפט ידוע שאומר: “צריך לדעת ממי להתגרש ולא עם מי להתחתן”. כשמערכת היחסים מגיעה לקיצה בעקבות משבר שלא ניתן לגשר עליו, כל אחד מהצדדים שוקל את צעדיו ומתכנן את אירוע הפרידה. כמעט כמו שמתכננים את אירוע הנישואין. יש משמעות כבירה לאסוף ראיות אודות בן הזוג, ולכן חשוב להבין כיצד להתנהל באופן נכון בעת הפירוד, על מנת להימנע מלספק “חומרים” לבן הזוג, אשר יוכלו לשמש נגדכם בבוא העת בבית המשפט.
אל תשתפו את חייכם האישיים בעולם הרשתות החברתיות
בעידן בו אנו חיים, עולם הרשתות החברתיות הפך לזירה לגיטימית להעברת מידע, יצירת תקשורת ושיתוף במידע. משכך, פייסבוק, אינסטגרם ורשתות אחרות הפכו ל”כלי שרת” זמין ונגיש בידי כל אדם לאיסוף ולאיתור מידע עליכם והתחקות אחר צעדיכם. כל אלה עשויים לשמש נגדכם בביהמ”ש.
כך, למשל, שיתוף של תמונות ממסעדות או מנופשים עלול לייצג “אמידות כלכלית” לכאורה ולא יעמוד בקנה אחד עם טענה למחסור כלכלי, למשל בתביעת מזונות אישה או ילדים. תמונה בבילוי חברתי עלולה לשמש כחיזוק לטענה שבן הזוג “מתהולל” ואינו מנהל חיי משפחה תקינים. טענה זו תוכל לשמש נגדכם ביתר שאת בביה”ד הרבני.
לצד הסכנה להתחקות אחר צעדיכם בעולם הדיגיטלי, קיימת הסכנה להתחקות אחר חייכם במציאות על ידי חוקר פרטי. מדובר בדרך הקלאסית והוותיקה לאיתור מידע. אז ככל שאתם מצויים בהליך פירוד מול בן הזוג, היו ערניים לסביבתכם, נהגו בשמרנות והימנעו ככל הניתן מלהימצא במקומות ציבוריים או בחברת אדם מהמין השני, מחשש לתיעוד המפגש בווידאו או בסטילס. עדויות אלה עשויות להצמיח טענה כי הנכם מנהלים “רומן”, לכאורה.
היזהרו מאפליקציות ריגול
כיום קיימות אפליקציות שבאמצעות התקנתן בטלפון הנייד של בן הזוג, ניתן לעקוב אחר שיחות והודעות טקסט שבוצעו ממנו. Find My Device, לדוגמה, מספקת איכון ומיקום הימצאו של הסמארטפון. על אף כי מדובר באפליקציות לגיטימיות שנועדו לסייע לכם, הן עלולות לספק מידע לבן הזוג אודות מקום הימצאותכם בכל עת. לכן, עליכם להיות ערים לאפליקציות המותקנות בטלפון הנייד שלכם.
בנוסף, קיימות אפליקציות ריגול “שקופות”, שמאפשרות גישה ישירה לסמארטפון שלכם ולביצוע פעולות שונות, כגון צילום והקלטת קול, עיון בהודעות וביומן שיחות, משלוח תמונות ועוד. יש סימני זיהוי בולטים לקיומה של אפליקציית ריגול שכזו. שימו לב האם חיי הסוללה מתקצרים באופן פתאומי, האם הטלפון מתחמם כשאתם לא משתמשים בו, האם קיבלתם הודעת טקסט עם קודים לא ברורים, האם הטלפון שלכם מאתחל את עצמו ללא אזהרה מוקדמת. אם הטלפון שלכם נדלק ללא הסבר, סביר להניח שהשתלטו לכם על הטלפון הנייד.
הישמרו ממכשירי ציטוט וצילום
אחת הדרכים הנפוצות והקלאסיות לאיסוף מידע עליכם היא הצבת מכשיר ציטוט ברכב או בבית. הימנעו משיחות והתכתבויות מיותרות שעלולות לחשוף פרטים מהותיים אודותיכם ואודות צעדיכם העתידיים.
ניתן להשתמש במכשיר נייד נוסף ורצוי כזה שניתן לטעון (Prepaid), שאינו רשום על שמכם עם מינימום חידושים ומינימום יכולת להתחקות אחריכם. את הנייד הקבוע השתדלו לכבות כשאין בו צורך. כמו כן, ישנם אמצעי הקלטה שנראים “תמימים”, כמו עט, דיסק-און-קי, שעון יד, מחזיק מפתחות ואף שלט של רכב, שבאמצעותם אתם עלולים להיות מוקלטים.
החביאו מסמכים חשובים, קבלות וחשבוניות
אספו את המסמכים האישיים שיש בהם מידע עליכם. לדוגמה, תדפיסי חשבון בנק, דו”חות רבעונים או שנתיים מחברות הביטוח המעידים על צבירת זכויות וכספים, רישיון רכב וכל מסמך כזה או אחר אשר עשוי לחשוף פרטי רכוש. זאת, על מנת למנוע ככל הניתן מהצד שכנגד גישה למקורות אלו.
החשש העיקרי מחשיפה למקורות בהם צבורים זכויות ונכסים על שמכם, הוא מהגשת בקשה להטלת עיקולים. דעו לכם כי בישראל למשל, אצל גופים מסוימים כגון משרד הרישוי והבנק (בהנחה שהצד שכנגד יודע באיזה בנק מתנהל חשבונכם), ניתן לעקל רכוש גם ללא מידע מדויק. אך אין ספק שהדבר יקשה על הצד שכנגד.
הלכתם לקבלת ייעוץ משפטי? שכרתם את שירותיו של חוקר פרטי? זכרו לשלם עבור השירותים הללו במזומן ולשמור את הקבלה או החשבונית במקום מוסתר.
לעולם אל תזלזלו ביכולות בני הזוג, גם אם במהלך תקופת החיים המשותפים, הם נראים אדישים או איטיים ואתם בטוחים שהם לא אלה שיציבו אחריכם מעקב – היו ערניים. במרבית המקרים, שבהם נאסף מידע באמצעים שתוארו במאמר זה, בני הזוג לא חשדו ולא העלו על דעתם שהצד השני יעשה צעד שכזה.