מאז השבעה באוקטובר נתקלים רבים מהסטודנטים הישראלים והיהודים באמירות אנטי-ישראליות מחברים לספסל הלימודים וגם בהתעלמות בוטה מצד האוניברסיטאות. התקריות האלה מתכתבות עם דיווחים מארגון הבטחון היהודי הקהילתי CST על עלייה חדה באופן חסר תקדים בתקריות האנטישמיות בבריטניה.
אמירות קשות ממרצים
מספרת מעיין שטרנברג, סטודנטית מקינגס קולג’: ״יומיים אחרי שהכל התחיל שלחתי מייל לכל המרצים שלי עם פירוט על מה שקרה ב־ 7.10 , וביקשתי מהם לתת מקום לאירוע הזה בתחילת הההרצאות שיתקיימו במהלך השבוע הקרוב. ביום שלמחרת, הגעתי לאוניברסיטה, וכשדיברתי על זה עם שתיים מהמרצות שלי נתקלתי בתגובה מאוד לא אמפתית בלשון המעטה, ובאמירות מדאיגות. אחת המרצות חלקה על העובדה שמדובר באירוע טרור וניסתה להכניס אותו כעוד אירוע מתוך רשימות אירועים קשים שקורים בעולם בכל רגע נתון. עם דמעות בעיניים מצאתי את עצמי מנסה לשכנע אותה שמה שמדינת ישראל עברה זה טבח וטרור אכזרי. אני סטודנטית ישראלית יחידה בתואר שלי אולי גם היהודייה היחידה, ולהתמודד לבד מולה היה אחד הרגעים המתסכלים והמייאשים שחוויתי מאז שעברתי ללונדון.״ מאז, קינגס קולג’ שלח מכתב רשמי, בו הם כינו את חמאס ארגון טרור והזכירו לסטודנטים שזה בלתי חוקי להביע תמיכה בחמאס, כנראה בגלל לחץ שהופעל מסטודנטים.
סטודנטים מפיצים פרופגנדה אנטי-ישראלית
רותם אברבך מאוניברסיטת ווסטמינסטר מספרת שהמרצים שלה דואגים לשלומה ושחררו ממנה כל חובה להיות בהרצאות כרגע, אבל האוניברסיטה עצמה לא הוציאה שום הודעת גינוי רשמית, והרבה סטודנטים מפיצים פרופגנדה אנטי־ישראלית ברשתות החברתיות ״שתי בנות גם השכילו לשלוח לי באופן אישי הודעות שמאשימות את ישראל מיד אחרי שבעה באוקטובר”, היא מספרת. הקמפוסים הם שדה קרב במלחמה על התודעה וההסברה. צעירים מכל העולם חסרי ידע בסיסי על הסכסוך המתמשך, בוחרים לדקלם סיסמאות ולשתף ברשתות.
גם מחוץ ללונדון המצב לא מדהים. רעות בר עוז מאוניברסיטת ממנצ’סטר מדווחת על הצקות חוזרות ונשנות מסטודנטיות של ומדות איתה, שתיים מהן שיתפו את הווידאו המפורסם שבו טרקטור פלסטיני מחריב את הגדר ומאפשר למחבלים לפלוש לארץ כדי לטבוח באזרחים וכתבו ״יום היסטורי״.
״הגבתי להן בלהט הרגע, שזה גועל נפש והן מחבלות. מאז הכל התהפך עלי. הן פרסמו את ההודעה שלי, ומלא אנשים הפסיקו לדבר איתי, שלחו לי איומים. היו לי חברים שמחקו אותי, ומאז מקללים ומציקים לי. בשיא החוצפה הן לקחו מה שכתבתי להן והתלוננו לאוניברסיטה, והאוניברסיטה קראה לי לשיחה שבה אולי אני עלולה לקבל ׳עונש׳ על שכתבתי שהן תומכות בטרור”, היא מספרת בכאב.
סטודנטים בחזית ההסברה
עומר קזרנובסקי סטודנט באוקספורד ברוקס מספר על התמודדויות לא פשוטות של סטודנטים שאיבדו חברים בארץ וחשים אשמה שהם רחוקים. ״כשהמצב התחיל בשבת, ניסיתי ללא הצלחה לעלות לטיסה לארץ. כשהגעתי להרצאה באוניברסיטה, ישבתי בסוף הכיתה ופשוט התחלתי לבכות… המחשבה שאני פה לומד ואמור להתנהג כאילו הכל רגיל בזמן שחברים שלי נלחמים שם והמשפחה שלי שם גרמה לי להרגיש כמו מתחזה חסר אונים”. צוות ההוראה דווקא הביע אמפטיה, הוא מדגיש. “בשיחה עם היועץ האקדמאי העליתי את המחשבה לחזור ולהתגייס. “הוא מיד אמר עוד לפני ששאלתי, שהוא מבטיח לעשות כל מה שאפשר כדי שהלימודים שלי לא ייפגעו.”
דיווחים מדאיגים
ב־ UJS – ארגון הסטודנטים היהודים בבריטניה ואירלנד – שאחראי לשלומם וביטחונם של כ־ 9 אלפים סטודנטים יהודים, אומרים שהסטודנטים, כמו כלל יהודי התפוצות, נמצאים בחזית אל מול פעולות אנטישמיות בכל פעם שיש מלחמה ומתח במזרח התיכון. הם גם פתחו קו טלפוני ב־ 8 באוקטובר, אליו התקשרו מאות סטודנטים יהודים בחרדה, ודיווחו על אירועים אנטישמיים בקמפוסים שלהם.
“קיבלנו דיווחים על אלימות מילולית, ניסיונות הפחדה, ובין היתר הגיע לידנו דיווח על פוסטרים שקוראים ל’אינתיפאדה עד לניצחון’; מגורי סטודנטים יהודים מסומנים כמטרות תקיפה, ונשלחים איומים על חייהם. בנוסף, נודע לנו על אנשי אקדמיה ועובדי אגודות סטודנטים בקמפוסים שחגגו, הסכימו, ותמכו במעשי הטרור של חמאס והתייחסו לכך כביטוי של ‘שחרור’ או ‘התנגדות’.
באוקטובר האחרון UJS פתחו קו לתמיכה נפשית, כתבו למעל 100 מנהלי אוניברסיטאות והשיקו קמפיין הקורא לאגודות הסטודנטים לעמוד נגד הטרור ונגד חמאס. בנוסף UJS ערכו תדרוכים וירטואליים למעל 600 סטודנטים, מובילים בקהילה, תלמידי בית ספר והוריהם.
ובצד החיובי, המצב עזר לחיבורים בין קבוצות תמיכה של סטודנטים ישראלים ויהודים. קבוצוץ רבות מאוניברסיטאות שונות מתגבשות כדי לתמוך, לדבר, להכיל ולעמוד יחד מול השנאה והאטימות שחלק כל כך גדול מהם חווים בימים קשים אלה.
אם נתקלתם באירוע אנטישמי בקמפוס או מחוצה לו, ניתן לפנות לCST או לUJS באמצעות קו החירום או באימייל:
טלפון 0800-320-3263 incidents@cst.org.uk
קו החירום של ארגון הסטודנטים היהודים לעזרה נפשית: 020-7424-3288