לטלי צמח ולמיכל אגמון היה חשוב מאוד שהילדים שלהן, שנולדו וגדלים כאן בלונדון, ידעו לדבר עברית. הצורך הזה הוביל אותן לעשות מעשה וליזום את פסטיבל העברית לילדים בלונדון. בחסות ההסתדרות הציונית העולמית, חוזר השנה פסטיבל התיאטרון לילדים עם שלוש הצגות מיוחדות, מרגשות והכי חשוב – ישראליות ובשפה העברית.
״כאמא לחמישה ילדים שכולם נולדו כאן בלונדון, היה לי חשוב שלא רק ידברו עברית אלא יאהבו את השפה, שכשנוסעים לארץ, יוכלו לתקשר בעברית עם המשפחה והחברים כמו ישראלים״ מספרת לי טלי ״כשהילדים היו פונים אליי באנגלית, הייתי אומרת שעכשיו אני מזמינה מורה פרטית לעברית. ביניהם הם מדברים באנגלית, אבל איתנו (ההורים) עברית. אמנם שלחנו אותם לבתי ספר יהודיים, אך הרמה של העברית בהם לא גבוהה. מתוך הצורך הזה הגיע הרעיון, רצינו ליצור שינוי מרענן.״
זו השנה החמישית של הפסטיבל, במסגרתו מגיעות הצגות ילדים ישראליות לשבועיים וחצי של תיאטרון ישראלי בשפה העברית. השנה הפסטיבל בסימן 75 שנה למדינת ישראל, ולכבוד זה צפויות להציג 75 הצגות בעיקר בלונדון, אבל גם מחוץ לה. רוב ההצגות מתקיימות בבתי הספר היהודיים והילדים עוברים הכנה בבית הספר, משחקים ופעילויות שבשיאם ההצגה מגיעה וההתרגשות רבה. גם השחקנים עוברים הכנה ושיעורי אנגלית, הם יודעים להתאים את הרמה לתלמידים. ״בשנתיים הראשונות עבדנו עם תיאטרון אורנה פורת, ועברנו לעבוד עם תיאטרון השעה. שני התיאטראות מוכרים ע״י משרד החינוך בישראל ומופיעים בפני ילדים ונוער בכל הארץ. לקחנו גם מומחית מקומית לחינוך שעובדת עם השחקנים ועם בתי הספר. אפשר להביא לילדים גם הצגה בסינית והם ייהנו, אבל הרעיון הוא שהם יבינו את ההצגה, יכירו את הסיפור ואת השירים וכך ההנאה שלהם תהיה הרבה יותר גדולה וכולם ירוויחו מזה.״
מה יכלול הרפרטואר השנה?
השנה נבחרו בתהליך קפדני שלוש הצגות לפסטיבל, “הדייג ודג הזהב” לקטנטנים, “איתמר הילד העברי הראשון” לילדים יותר גדולים, ו”מייד אין איזראל” שנכתבה במיוחד לפסטיבל ומתאימה לגילאי תיכון ולכל המשפחה. ספרי לנו מעט על ההצגות ועל הבחירה בהן לפסטיבל.
״מצאנו שלקטנים חשוב ללכת על קלאסיקות כמו ‘פינוקיו’ או ‘הברווזון המכוער’, כי גם המורות באנגלית יכולות להכין אותם עם הסיפור. אנחנו מביאים השנה לקטנים את ‘הדייג ודג הזהב’ – שהיא קלאסיקה, אבל גם מלמדת מוסר השכל לא להיות חמדניים ויומרניים ולהסתפק במועט. וגם לשמור על סביבה ירוקה. בסוף ההצגה השחקן נותן למורה צדף מארץ ישראל ולילדים דגלי ישראל ושר איתם שלושה שירים. הילדים היותר גדולים יצפו בהצגה ‘איתמר הילד העברי הראשון’, על הבן של אליעזר בן יהודה. הצגה מקסימה שבסופה ישירו עם הילדים את השיר של אליעזר בן יהודה. מלבד 75 שנים לישראל, הפסטיבל השנה הוא גם בסימן 100 שנים למותו של אליעזר בן יהודה. וההצגה לכיתה ו, תיכון ולכל המשפחה נכתבה במיוחד לפסטיבל ונקראת ‘מייד אין ישראל’. הצגה מרגשת על שני ילדים, אחד קיבוצניק והשני עולה חדש מאוקראינה שנבחרו לצאת ולהופיע לפני הקהילה היהודית בלונדון. במהלך ההצגה הם מגלים שהם מאד שונים אבל מאד דומים. הצגה לכל המשפחה ומאד מומלצת!
מלבד בתי ספר יסודיים ותיכוניים בלונדון ומחוץ ללונדון כמו מנצ’סטר, לידס וליברפול השחקנים יופיעו גם בגנים, בבתי כנסת, במרכזים יהודיים בריצ’מונד ובקיימברידג’, בבית העם, ולתלמידי אולפנים בעברית.
מאחר ויש ילדים להורים ישראלים שלא הולכים לבתי ספר יהודיים, יש יום אחד של ׳הבית הישראלי׳ שבוא ההצגות מועלות בJW3. בד”כ ביום א׳, שההורים יכולים להגיע ולצפות בהצגות תרבותיות וחינוכיות עם ילדיהם במחיר מסובסד של חמישה פאונד לכרטיס. גם הצופים בלונדון התחברו להצגות האלה והם עושים את הפעולות ביום ראשון סביב ההצגות ומשתתפים בפסטיבל.״
איך היו התגובות של הילדים בשנים קודמות?
״הילדים מאד מתרגשים, זו סוג של חגיגה ישראלית. הם משתתפים, צוחקים, מגיבים וזה מאד מחמם את הלב לראות. השחקנים גם מאד מעודדים את זה. השאלות שהם שואלים אח”כ הן כל כך חכמות ואינטליגנטיות שזה לא יאומן, רואים שהם עשו הכנה טובה. אני חושבת שכשהם יגדלו הם יזכרו את הפסטיבלים האלה עם ההצגות בעברית שהגיעו אליהם לבית הספר ומבחינתנו זו סוג של שליחות.
“אנחנו גם מקיימים תחרות בין כל בתי הספר. כל בי”ס צריך להכין לנו פלקט עם עבודות שהילדים עשו לקראת הפסטיבל כתבו , ציירו וכו’ – אנחנו מגיעים לבתי הספר ובוחרים שלושה בתי ספר שזוכים בפרסים של משחקי גינה לבי”ס להנאת הילדים. כל הפסטיבל הזה לא היה קורה ללא התמיכה של נותני החסות ארגונים כמו ההסתדרות הציונית העולמית, הבית הישראלי, הסוכנות היהודית ועוד תומכים פרטיים, אנשים פטריוטים אוהבי ישראל שחשוב להם הנושא וזה בליבם.״
הפסטיבל מתקיים בחסות ״המחלקה לתרבות ועברית בהסתדרות הציונית העולמית״ בראשות יפעת עובדיה לוסקי. המחלקה עוסקת בשימור וחיזוק השימוש בשפה העברית בקהילות היהודיות בכל העולם, והם גאים ומתרגשים לקחת חלק במפעל המדהים הזה שמחזק את הקשר בין הקהילה היהודית והישראלית באנגליה ומדינת ישראל.
אם גם אתם רוצים להשתתף בפסטיבל ולצפות עם ילדיכם בהצגות, תוכלו להגיע ב-26/2 ל-JW3!
לינק לכרטיסים ומידע נוסף: https://www.jw3.org.uk/childrens-hebrew-theatre-festival#