המסך הבנוי מריבועים-ריבועים מחולק לארבעה חלקים. בכל אחד, מיקום וחותמת שעה: לונדון 19:00, ניו יורק 14:00, יוהנסבורג 21:00 וסאו פאולו 17:00. שידור חי. בדיקת סאונד. מתחילים. הבחורה מניו יורק שרה סולו. אישה רוקדת מול מצלמה בלונדון, ועוד שניים רוקדים – ביוהנסבורג ובסאו פאולו. ככה מתחילה היצירה Babylon Beyond Borders (“בבל בלי גבולות”), שביימה היוצרת הישראלית רותי אוסטרמן ובוחנת, כמו ששמה מרמז, שאלות של שפה וזהות בעולם הגלובלי.
זוהי לא הצגה קלאסית. המופע משלב מדיומים שונים, בהם משחק, תנועה, שירה, צילום ושידור חי. השימוש בטכנולוגיה שמאפשרת לשדר בשידור חי בו-זמנית מארבעה תיאטראות סביב העולם, יוצר טקסט מגוון ורחב שחוצה, פשוטו כמשמעו, אזורי זמן ומחבר את כולנו – המופיעים והקהל – למקשה אחת. ולא רק זה. השחקנים בתיאטרון “בוש” לא נמצאים על במה, אלא נעים בחלל שמסביב לקהל ויוצרים איתו קשר עין ואינטימיות. פרט לתחילת המופע, שבו מתרחשים דברים באולם וגם על המסך, שאר המופע נע בין התיאטראות ובין שידור חי, בקלות מעוררת הערכה, שיוצרת זרם אחד המחבר ארבעה תיאטראות, ארבעה אזורי זמן וארבעה קהלים.
שימוש בטכנולוגיה שמאפשרת לשדר בשידור חי בו-זמנית מארבעה תיאטראות סביב העולם. מתוך “בבל בלי גבולות”. צילומים: Wasi Daniju

גם אם המהגרים נולדו במדינה הם לעד מתוייגים כזרים
הסיפור התנ”כי על מגדל בבל הוא המטאפורה שעומדת בבסיס היצירה. אבל בניגוד לסיפור המקראי, שבו השפות השונות מונעות את בניית המגדל, היצירה חוגגת את הרב-גוניות והרב-תרבותיות של העולם המודרני ומראה, במגוון אמצעים, כיצד ניתן למצוא שפה משותפת, למרות השפה הלא-משותפת. על אף שמדובר בשחקנים, התחושה היא שהם מספרים סיפור אישי (ויכול להיות שאכן כך הדבר) על הגירה או חיים במדינה, שגם אם נולדו בה, הם לעד מתוייגים כזרים.
בבל מתחברת ליצירה לא רק בשילוב של השפות במופע אלא גם בכל הקשור לבנייה ולמגדלים. המופע מתייחס לאירועים היסטוריים קרובים, שסבבו סביב מגדלים, ולהשפעתם על החברה, כמו אירועי ה-11 בספטמבר והתרסקות מגדלי התאומים, או השריפה במגדל גרנפל במערב לונדון. גם הנושא של חומות לא נעלם מהעלילה, כשאחד מהשחקנים בונה חומה מול מישהי מסאו פאולו, שמספרת על ביקורה בגרמניה בתקופה שבה נפלה חומת ברלין. מאותם חומרים אפשר לבנות מגדל, שבו כולם חיים בהרמוניה או חומה שמפרידה בין “אנחנו” ל”הם” – זה עניין של בחירה. והרלוונטיות גדולה מתמיד.
צו השעה מחייב התבוננות מפוכחת בנעשה בעולם והמופע לא מהסס לדון במפורש בסוגיות החמות ביותר: הרצון של טראמפ לבנות חומה בגבול עם מקסיקו, ברקסיט ובהרחבה שאלות של זהות, הגירה ושייכות. התיאטרון הקטן והנעים בשפרדס בוש הופך בערב אחד לחלל שבו נפגשות ארבע נקודות שונות על הגלובוס, ארבעה אזורי זמן, וערב-רב של אנשים. למרות המראה שניבטת אלינו מהמדיה סביב העולם, אולי עוד יש סיכוי לסוף טוב יותר.
מומלץ!
אולי עוד יש סיכוי לסוף טוב יותר. מתוך “בבל בלי גבולות”. צילומים: Wasi Daniju
פרטי ההצגה בלונדון
מתי: 14-16 בפברואר, ה-שבת, 19:00.
אורך המופע: שעה ורבע.
איפה: תיאטרון “בוש”, לונדון.
כתובת: Bush Theatre, 7 Uxbridge Road, Shepherd’s Bush, London, W12 8LJ
קנו כרטיסים כאן.
* מעוניינים בעוד המלצות? קראו על האתרים השווים לקניית כרטיסים להצגות בלונדון וקראו את הכתבה מה לעשות בלונדון בפברואר 2019.