הצגה חדשה בלונדון על צ׳ארלס דרווין: ביקורת על ״דה וויידר ארת׳״

קול הישראלים בבריטניה

הורידו כאן את הגיליון הדיגיטלי האחרון של מגזין עלונדון

(14/09/23- 19:00)

מחפשים אירועים ישראליים בלונדון ובבריטניה? פתחו את יומן הקהילה!

(04/09/19- 10:10)
הצגות בלונדון
11:01 15/10/18

הצגה חדשה בלונדון על צ׳ארלס דרווין: ביקורת על ״דה וויידר ארת׳״

מההצגה הזו יוצאים בהרגשה שאפשר לשנות את העולם! The Wider Earth לוקח אתכם למסע סביב העולם עם סטודנט צעיר מקייברידג' שעומד לחבר תיאוריה מהפכנית. ויש גם קשר ישראלי…

הצגה בלונדון, ביקורת על דה ווידר ארת׳, מחזה על צ׳ארלס דרווין
העדיף לבלות בטבע מאשר להגיע לשיעורים. צ׳ארלס דרווין (בראדלי פוסטר), מתוך ״דה וויידר ארת׳״. צילום: Mark Douet

כשאנחנו חושבים על צ'ארלס דרווין, עולה בעיני רוחנו תצלום שחור-לבן של איש אקדמי רציני וחמור-סבר, שפרסם את אחת התיאוריות החדשניות ביותר לתקופתו – תורת האבולוציה. אבל במחזה החדש של דיוויד מורטון, The Wider Earth, צ'ארלס הוא סטודנט צעיר בקיימברידג' (בן 22), שמעדיף לבלות את זמנו בהתפעלות מהטבע שבחוץ מאשר להגיע לשיעורים. יום אחד, בזכות פרופסור לבוטניקה בשם פרופ׳ הנסלו, נקרית בדרכו הזדמנות להצטרף להפלגה של הספינה "ביגל", שנוסעת אל האמריקות במסע מחקר, שמשנה לבלי הכר את דרווין הצעיר ולאחר מכן את ההבנה שלנו לגבי התפתחות הביולוגיה.

ההפקה של ההצגה עושה שימוש חכם בכל האמצעים של התיאטרון. הבמה הדינמית הקטנה, שעומדת לרשותה באחת הגלריות במוזיאון ההיסטוריה של הטבע הופכת להר, ספינה, חדר עבודה, סיפון, סירת הצלה מעץ וגם למדשאות האוניברסיטה בקיימברידג'. המעברים בין המקומות חלקים והדמיון שלנו זורם יחד איתם ועוקב אחרי מעלליו של צ'ארלס הצעיר ללא מאמץ. כדי להעשיר את התפאורה, נעשה שימוש טוב במדיה ובתאורה. מסך מאחורי הבמה מראה הרים ושמיים, גלים מתנפצים ושריפה על החוף והתאורה הופכת את הבמה לים או יבשה בהינף כפתור וצבע. החיות המיוחדות שדרווין פוגש במסעותיו, מהאיגואנות של דרום אמריקה, דרך הארמדילו, ועד לצבים הענקיים של איי גלפגוס, הן בובות שמונעות על ידי צוות השחקנים. כולן בנויות בעבודת יד ותורמות נופך קסום לחוויה.

הצגה בלונדון, ביקורת על דה ווידר ארת׳, מחזה על צ׳ארלס דרווין

מסך מאחורי הבמה מראה הרים ושמיים, גלים מתנפצים ושריפה על החוף והתאורה הופכת את הבמה לים או יבשה בהינף כפתור וצבע. מתוך ההצגה ״דה וויידר ארת׳״. צילום: Mark Douet

אחד ממלחיני המוזיקה הוא ישראלי…

על הפסקול הנהדר אמונים טוני בוכן ומוזיקאי ישראלי-אוסטרלי בשם ליאור (Lior). העבודה הנהדרת שלהם מוסיפה המון לאווירה הכללית ולהתרחשויות בהצגה, עם מוזיקה שמעבירה היטב את מרחבי האוקיינוס, הרגשות האנושיים ועולם החי הסובב אותם. היא גם עוזרת להדגיש את חלוף הזמן, שכן העלילה מתפרשת על פני חמש שנים (במסע שתוכנן לשנתיים בלבד). יש קטעים בהצגה שהם ללא מלל ועם פסקול, המסמלים שבהם צ'ארלס הצעיר מסתובב באיים האקזוטיים, מתבונן בעולם החי והדומם וכותב את ההערות במחברת העבה שקיבל מהפרופ׳.

קל מאוד להזדהות עם דמותו של דרווין, כפי שהיא מוצגת במחזה. הוא צעיר, סקרן ומחפש את דרכו בעולם, לעומת מה שאביו רצה עבורו. הוא יוצא להרפתקה ארוכה שמרגשת בתחילה, אבל מעלה בו ספקות אחר כך, ומדי פעם הוא מתווכח קצת יותר מדי עם מבוגרים ומנוסים ממנו. המשחק של בראדלי פוסטר (דרווין) מעביר היטב את סקרנותו. בינינו, מי מאיתנו לא היה בשלב הזה שבו הכל נראה מרתק וחדש וקסום? וכשיוצאים לחלל הגדול של המוזיאון ורואים את שלד הלווייתן הגדול ופסלו של דרווין – מבינים שלא היו יכולים למצוא מקום טוב יותר להצגה הזאת. מדובר הרי במוזיאון שמעלה על נס את כוחו של האדם להבין את הטבע.

המוזיקאי הישראלי-אוסטרלי ליאור

המוזיקה מעבירה היטב את מרחבי האוקיינוס, הרגשות האנושיים ועולם החי הסובב אותם. המוזיקאי הישראלי-אוסטרלי ליאור (Lior)

כל אדם ששינה משהו בעולם נחשב בהתחלה לטיפש או משוגע

חלק ניכר מהמחזה עוסק בשאלת מקומו של האל במלאכת הבריאה ומקומו של האדם ביחס לאל ולטבע. הרעיונות של דרווין היו מאוד יוצאי דופן לזמנו, שבו עדיין האמינו שהאל הוא הבורא והקובע של כל דרכי העולם. דרווין לעומתם מעלה השערה שאמנם אלוהים ברא את הכל בתחילת היקום, אבל מאז הטבע עושה את שלו, אולי אפילו בלי התערבותו של האל. זה נושא שיחה לא פשוט ולא מותאם לילדים צעירים (ההמלצה היא לילדים בני 10 ומעלה). מצד שני, הבובות של החיות והאווירה הכללית של המחזה כמעט מזכירות פנטזיה – לא הסגנון הרציני שבדרך כלל פונה לקהל מבוגר.

אבל בסופו של יום, זהו סיפור מעורר השראה. מאלה שמזכירים לנו שכל אדם ששינה משהו בעולם נחשב בהתחלה לטיפש, משוגע או סתם חסר-אחריות. אבל התעקשות על הבחירה שלנו יכולה להיות הדבר שיביא לנו הצלחה. לכן קל להתחבר אל ההצגה ויוצאים ממנה בהרגשה שאנחנו יכולים לשנות את העולם. יש ימים שבהם זה בדיוק מה שאנחנו צריכים. לסיכום, הצגה נהדרת ומהנה מאוד!

הצגה בלונדון, ביקורת על דה ווידר ארת׳, מחזה על צ׳ארלס דרווין

הבובות והאווירה הכללית של המחזה מזכירות פנטזיה. מתוך ״דה וויידר ארת׳״ בלונדון. צילום: Mark Douet

פרטי ההצגה בלונדון

מתי: עד 30 בדצמבר, 2018. שלישי – שבת 19:30, חמישי, שבת, ראשון – 14:30.
משך: שעתיים ו-10 דקות.
איפה: מוזיאון היסטוריה של הטבע, לונדון.
כתובת: Natural History Museum, Cromwell Road, London, SW7 5BD
קנו כאן כרטיסים להצגה The Wider Earth בלונדון.

עוד תמונות מההצגה בלונדון:
מצאתם טעות?
תגיות : ג׳וליה סטולר, דה וויידר ארת׳, הצגה על צ׳ארלס דרווין בלונדון, הצגות בלונדון, הצגות ומחזות זמר בלונדון, כרטיסים להצגות בלונדון, תיאטרון בלונדון
יכול לעניין אותך