מדד שקל: ★★★★☆
אמרתי זאת בעבר ואגיד את זה שוב – לא קל לחדש משהו כשזה נוגע לשייקספיר. למעשה, אני מוכנה להתערב שבכל רגע נתון יש לפחות מחזה אחד של שייקספיר שמוצג על אחת הבמות הגדולות בלונדון, והוא כתב רק 37 מחזות. תיאטרון השייקספיר’ס גלוב הוא כמובן אחד המובילים בעניין. כשמו כן הוא, ורוב המחזות המוצגות על במותיו הן מאת שייקספיר.
במהלך די מפתיע, המנהלת האומנותית שאחראית על התוכנית היצירתית של התיאטרון – עזבה לא מזמן. במקומה התמנתה השחקנית הנפלאה מישל טרי, למרות שאין לה כלל ניסיון כבימאית. טרי הכריזה די מהר על עונת המחזות הראשונה שלה ובה בולט “אות’לו”, שיתחיל ב-20 ביולי, בכיכובם של זוכה האוסקר וחובב התיאטרון, מארק ריילנס, והשחקן אנדרה הולנד מהסרט זוכה האוסקר, “מונלייט”.
בצהריים קומדיה ובערב טרגדיה
אך לא בזה עסקינן, אלא המחזות הראשונים שעלו העונה: הטרגדיה “המלט”, והקומדיה “כטוב בעיניכם”. שני המחזות מציגים את אותו קאסט של 12 שחקנים – 6 נשים ו-6 גברים, ושניהם מועלים במהלך השבוע בימים שונים. לעיתים הם אף עולים באותו היום, כשאחד הוא הצגת צהריים והשני הצגת ערב. לכאורה, טרי לא יכלה לבחור בשני מחזות יותר שונים, אך היא הסבירה את בחירתה בכך ששניהם נכתבו ב-1599 – השנה שבה תיאטרון הגלוב המקורי נפתח (התיאטרון נשרף ב-1613 ונפתח מחדש רק ב-1997).
בקצרה, “המלט” מספר את סיפורו של הנסיך מדנמרק שחוזר הביתה לאחר שאביו, המלך, נרצח בידי קלאודיוס, אחיו של המלך ודודו של המלט. קלאודיוס רוצח וגם יורש, ונישא למלכה גרטרוד, אימו של המלט. עם אבל וכאב שמכרסם בו, המלט מחליט לנקום. כטרגדיה, זה כמובן לא נגמר בטוב.
“כטוב בעיניכם” מספר על רוזלינד, בתו של דוכס שנשלח לגלות, אשר מתאהבת באורלנדו, אחד מאנשי החצר של האצולה. הדוד של רוזלינד אשר מקנא בפופולריות שלה מגרש אותה מביתה. מחופשת לגבר, יחד עם חברתה סיליה, רוזלינד בורחת ליער לחפש את אביה. אורלנדו יוצא אחריה, אך לא מזהה אותה עקב מלבושה. השניים מתקרבים כחברים ולומדים יחדיו על אהבה.
השחקנים מתקשרים איתה דרך שפת סימנים
טרי, כשחקנית, שמה את הדגש על השחקנים, ודאגה שההכנה לקראת העלאת המחזות על הבמה תהיה מלאה בשיתוף פעולה, החלפות תפקידים וכדומה. בכך יצרה מעין צוות חזק של שחקנים, שהתקרבו אחד לשני במשך חודשים. זה אכן בולט מאוד בשני המחזות. יש גם התעלמות מלאה מהמין של הדמויות, כשחלק מהגברים מגלמים נשים, וחלק מהנשים מגלמות גברים. טרי עצמה משחקת את המלט ואת אדם ב”כטוב בעיניכם”, לדוגמה, והשחקן ג’ק לסקי מגלם את רוזלינד ב”כטוב בעיניכם” ואת פורטינברס ב”המלט”. יש בכך המון יופי והומור וזה מוסיף ממד נוסף למחזות.
חובה לציין את השחקנית החירשת הנפלאה, נדיה נדרג’ה, שמגלמת את גילדנשטרן ב”המלט” ואת סיליה ב”כטוב בעיניכם”. שאר השחקנים מתקשרים איתה דרך שפת סימנים, וכן מתרגמים זאת לקהל כשיש צורך. זה נפלא בעיקר ב”כטוב בעיניכם”, שם הדבר מגביר את האינטימיות החברית בין סיליה ורוזלינד. זה עובד נפלא גם ב”המלט”, בין נדיה כגילדנשטרן לחברו הבלתי נפרד, רוזנקרנץ (המגולם על ידי פירס קוויגלי). החוכמה הגדולה הייתה לשים את נדיה בשני המקרים כחלק מצמד שנמצא כל הזמן יחד, ולהשתמש בשפת הסימנים כשפת גוף שמוסיפה לרגשות ביניהם.
נראה שהשחקנים ממש נהנים
את שני המחזות ראיתי בעבר בהפקות שונות, ואין ספק שבמקרה הזה הם פשוט מעולים. היתרון העיקרי, בהתאם לכל הנאמר, הוא המשחק הנפלא והדינמיקה בין השחקנים, שסוחפת גם את הקהל. אולם, החיסרון של “המלט” (בצורה לא כל כך פיירית, אני מודה) הוא שכבר ראיתי אותו בעבר נעשה בצורה ייחודית יותר, שעבדה יותר טוב (בהפקה המושלמת של רוברט הייק ובכיכובו של השחקן אנדרו סקוט, שהציגה בשנתיים האחרונות וגם צולמה לטלוויזיה על ידי הבי-בי-סי). אך “כטוב בעיניכם”, שבעבר היה בין המחזות הפחות האהובים עליי של שייקספיר, בולט בין השניים. הוא זורם יותר, נעים יותר, עובד נפלא ובעיקר כיפי ונראה שהשחקנים ממש נהנים איתו (שזה לא מפתיע, מכיוון שמדובר בקומדיה). על “כטוב בעיניכם” אני רוצה לתת המלצה מאוד-מאוד חמה.
כששייקספיר נעשה טוב – זה שווה צפייה. כששייקספיר נעשה טוב על הבמה הכל כך מתאימה של תיאטרון הגלוב, שאין ספק שמוסיפה המון לאווירה – באמת לא כדאי לפספס.
פרטי ההצגות “המלט” ו”כטוב בעיניכם” בלונדון
מתי: עד 26 באוגוסט, 2018.
איפה: תיאטרון שייקספיר גלוב, לונדון.
כתובת: Shakespeare’s Globe, 21 New Globe Walk, Bankside, London, SE1 9DT
הקליקו כאן לרכישת כרטיסים.