יום העצמאות כבר בפתח, ואנחנו, שגדלנו בארץ, יודעים כמובן איך לחגוג. לצאת לרחובות, לנפנף בדגלים וה”על האש” המסורתי הם דברים מוכרים, ואפילו בלונדון, אם מזג האוויר מאפשר, ניפגש השנה למסיבה קהילתית ונחגוג בפיקניק המוני. אבל מה בעצם מסמל החג ואיך הוא קשור לפרידות וגירושים?
בחג העצמאות אנחנו חוגגים את הנס שבתקומה, שלא תמיד הייתה לנו מדינה והינו פזורים בתפוצות אלפיים שנה. האיחוד מחדש והחזרה לארץ אבותינו מסמל את עצמאותנו יותר מכל דבר, כך שקשה יותר לאויב מבחוץ לפלג אותנו שוב. האיחוד הוא האנלוגיה של נישואים בהם שני בני זוג ושתי משפחות מתאחדות ליצירת גוף חזק – בית. כל אחד מביא לנישואים דברים שביחד יוצרים את הבית שאתם חיים בו ואת אווירת המשפחתיות החשובה. צריך לזכור שיש פה מפגש בין בני זוג שלא תמיד מסכימים על כל דבר, וכל אחד מביא מטען שונה. למדינה הגענו מנקודת שוויון של פליטים, מהגרים. אם שני הצדדים הגיעו לנישואים ללא נכסים, ללא חסכונות ומחליטים להתגרש לאחר זמן קצר יחסית כשלא צברו כלום ואין ילדים – כלומר המצב הכלכלי ביניהם עדיין שווה, כל אחד הולך לדרכו בלי צורך לאזן את המצב. שוויון הוא שם המשחק (רואים את ההשוואה למדינה באופן ברור יותר?)
אז איך יוצרים שוויון? קודם כל אמון – אם יש אמונה שבן הזוג מעונין לדאוג לכם וליצור בית משותף, כדאי לעגן את ההחלטה הזו בהסכם. בהסכם יש לנסח את כל מה שהייתם רוצים להשאיר לעצמכם )למשל אם לא נכנסתם לנישואים כשווים, ולאחד מכם יש יותר רכוש או נכסים לעומת השני(. יש להסביר ולהסכים מה יהיה המצב במקרה של פרידה. במילים אחרות: הסכם ממון. מטרת ההסכם כפולה – גם לדאוג לעצמכם, שלא תישארו במצב קשה, וגם לדאוג לצד השני, שלא יישאר במצב דומה. אם תבהירו לבני זוגכם שגם במקרה של גירושים תרצו לדאוג שלא יקרה להם כלום, אזי הרצון לחתימה על ההסכם יגבר.
אז איך נכנסת לכאן נקודת השוויון?
בחוק קיים עקרון איזון המשאבים. בית המשפט לא ישאיר בן זוג אחד שחי בווילה והשני בצריף על החוף. כל אחד צריך להביא לנישואים דברים שעוזרים לבנות את הבית. כשאני אומרת את זה כולם ישר חושבים על מקרקעין. אז לא. גם יכולת ההכנסה ולא רק ההכנסה או הנכסים עצמם נכנסים לחישוב.
לדוגמא – זוג סטודנטים שהאחד למד רפואה ויש לו כבר מקום עבודה בבית חולים, והאישה למדה משחק ועדיין מחפשת עבודה. יש לחשוב על כושר ההשתכרות בעריכת הסכם כזה. כלומר לגבר תהיה תמיד יכולת להרוויח, לעומת האישה שתהיה תלויה במציאת עבודה. גם אם המשכורות בתחום גבוהות יחסית, תקופות האבטלה ארוכות והתחרות גדולה – ולא תמיד מספיק כישרון או ידע. כמו שהוקדשה מחשבה ארוכה (אולי לא מספיקה…( לנסות ולתאר על פי מגילת העצמאות כיצד תיראה המדינה שהקימו ב-48 , חשוב להחליט לעצמכם וביחד עם בני זוגכם איך תרצו שיראה הבית שאתם מקימים. מה תהיה חלוקת התפקידים והאחריות של כל אחד מכם?
כשהמשפחה תתרחב ויגיעו גם ילדים, כיצד תתנהלו מבחינת יהדות או מסורת? )התהליך מאוד חשוב בעיקר במקרה של נישואים בין דתות ועדות( כיצד הם יתחנכו, וכיצד תשמרו על מסורת אם כל אחד מביא מנהגים שונים (גם במדינה… כבר אמרנו(? פשוט תדברו על זה. זה לא חייב חתימה של עורך דין כמו בהסכם ממון. תזכרו להקליט או לרשום, וכמובן לשמור את השיחה והמסקנות ואפשר לרענן ולשנות מדי פעם, אבל תמיד בהסכמה מלאה. ההבדל בין זה לבין הסכם ממון הוא שהסכם ממון ניתן לאכוף בבית משפט (באנגליה לא, אבל כדי שבית המשפט לא יתייחס לזה צריך להיות פגם בהסכם). הבדל נוסף הוא שיש דברים שקצת לא מתאים להכניס להסכם – לדוגמא מי יאכיל את הכלב, לעומת עם מי יחיה הכלב במקרה פרידה, שיכול להיות סעיף בהסכם.
דבר נוסף הוא החלטה לגבי איך חיים עם האנשים הסובבים.
נושא שיש עליו הרבה בדיחות אבל הגרעין הוא רציני כמו היחסים עם ההורים של הבעל או האישה. נסו להגדיר לעצמכם לאחר היכרות איתם איך הייתם רוצים להתמודד עם מצב שבו היחסים אולי לא יהיו טובים. דברו עם בן הזוג שלכם כמה שיותר מוקדם על הנושא, ושאלו את בן הזוג איך הוא יתמודד עם מצב כזה. כשאתם מתחתנים עם אדם אתם הרבה פעמים גם מתחתנים עם משפחה (במקרה של מדינת ישראל – הקמנו מדינה כשבתוכנו מיעוטים שלהם גם יש עמדות ודעות שצריך להתחשב בהן). ובסופו של דבר – תמיד יש אנשי מקצוע (עורכי דין ופסיכולוגים( שאיתם אפשר להתייעץ.
חג עצמאות שמח לכולנו ושתמיד נהיה מאוחדים!
Glaser Jones Law
Kensington High Street, W8 4SG 96
07875-337-350 / 020-7993-7173
אולי תרצו לקרוא עוד כתבה של עורכת הדין לענייני משפחה שלומית גלזר-ג׳ונס על נישואים באנגליה:
https://alondon.net/new-site/חתונה-באנגליה-יתרונות-וחסרונות/