שם: מרקס אנד ספנסר (Marks & Spencer)
רשת: גדולה ובינלאומית (1462 חנויות ברחבי העולם).
טווח מוצרים: רחב מינוס
מחירים: בינוני-גבוה
היסטוריה: הסיפור של מרקס אנד ספנסר הוא סיפור מעניין. רשת מרקס אנד ספנסר התחילה כדוכן בשוק קירקגייט שבלידס בשנת 1894 על ידי המהגר היהודי-פולני מייקל מארקס שהגיע לבריטניה שנים ספורות קודם לכן מהשטעטל החסידית סלונים (היום בבאלרוס).
יחד עם שותפו האנגלי תומאס ספנסר פתחו מספר דוכנים בשווקים שונים בצפון אנגליה ומהר מאד התרחבו, בנו חנויות קבע גדולות וחרתו על דגלם את הרעיון של מוצרים “מייד אין אינגלנד” (דבר שהשתנה במהלך שנות התשעים) והשאר היסטוריה. מאז עברה החברה לא מעט תהפוכות ושעה שבתי הכלבו שלה נעשו פחות ופחות רווחיים דווקא “אולמות האוכל” של החברה זוכים להצלחה גבוהה בבריטניה וברחבי אירופה.
איכות: מרקס אנד ספנסר אמנם ידועים בעיקר במזון המוכן שלהם (מוצרי האוכל ההודי שלהם מצליחים מאד בחנויות שלהם באירופה) אבל אנחנו דווקא נמליץ על המוצרים הלא מעובדים: הדגים, הבשרים והעופות, בעיקר מהטווח האורגני, הם בדרך כלל איכותיים יותר בהשוואה לסופרמרקטים אחרים, זולים יותר כמו סיינסבוריז, טסקו, מוריסון ואחרים.
כשרות: באולמות האוכל הגדולים של החברה, ברבעים בעלי נוכחות יהודית גבוהה, ישנם בדרך כלל כמה מדפים של מוצרים כשרים בסיסיים (פחות או יותר) כמו שקדי מרק, תערובת קניידלך ויין קידוש.
אונליין: הסופרמרקטים של מרקס אנד ספנסר לא עושים משלוחים אבל ניתן היום להזמין את רוב המוצרים שלהם ב”אוקאדו” (ועל כך בערך נפרד). זמני המתנה סבירים.
לינק:
https://www.marksandspencer.com/l/food-to-order/view-all-food
שם: ווייטרוז (Waitrose)
רשת: בינונית, ארצית (332 חנויות)
טווח מוצרים: רחב
מחירים: בינוני-גבוה
היסטוריה: בשנת 1902 הקימו שלושת השותפים וואלס ווייט, ארתור רוז ודיוויד טיילור חנות מכולת קטנה באקטון, מערב לונדון. אחרי שנתיים טיילור עזב וב- 1908 הומצא השם ווייטרוז שהוא הלחם של שמות המשפחה של שני השותפים שנותרו. עשרים שנה אחרי פתיחת המכולת במערב לונדון כבר היה להם עשר חנויות גדולות והיום מדובר ברשת שהגארדיאן הכתיר כסופרמקרט “אפ-מרקט” מהמובילים בבריטניה.
איכות: רמת המוצרים והמנעד הרחב שלהם מרשים ביותר. בסופרמרקטים הגדולים של הרשת ישנם דוכני דגים, סושי ומאפיות רציניים למדי.
כשרות: מנעד המוצרים הכשרים של ווייטרוז רחב ומפתיע בגיוונו. מעבר לסלטים והמטבלים של סברה וצבר (חומוס, בבה גנוש, סלט חצילים יווני ועוד) יש גם לא מעט מוצרים של אסם (שקדי מרק, קרקרים וכו), גבינות, נקניקים ובשרים של ממש (הסאלט ביף שלהם מומלץ) ומעט יינות.
אונליין: עד ספטמבר 2020 ניתן היה להזמין הן מהאתר של וייטרוז והן ב”אוקאדו” (ועל כך בערך נפרד) אבל מאז ניתן להזמין רק בוויטרוז. זמני ההמתנה סבירים.
לינק:
שם: הול פודס מרקט (Whole foods market)
רשת: בינונית+, בינלאומית
טווח מוצרים: רחב (מוצרי מזון לצד פרפומריה, תרופות וכו)
מחירים: גבוה מאד (בסלנג לונדוני היא ידועה כ”הול פיי צ’אק” מלשון משכורת חודשית שלמה).
היסטוריה: בשנת 1978 פתחו ג’ון מקיי ורנה לוסון חנות מכולת טבעונית-צמחונית קטנה באוסטין, טקסס, שהתמחתה במזון בריאות נקי מחומרי צבע, מאכל ומשמרים למיניהם. ב- 1980 חברו השניים לקרייג ולר ומארק סקיילס ופתחו את הסניף המקורי של הול פודס שכלל גם מוצרי בשר . בהשוואה לחנויות מזון הבריאות האחרות של התקופה החנות נחשבה גדולה ומ- 1984 התרחבה לרשת של ממש. ב- 2017 התמזגה הרשת עם ענקית המדיה אמאזון וכרגע מפעילה כחמש מאות סופרמרקטים בצפון אמריקה ושבעה בלונדון.
איכות: הול פודס ידועה באיכות המוצרים האורגניים שלה ונחשבת לרשת של מזון בריאות עילי. ברוב הסופרמרקטים יש דוכנים של מזון מוכן שנחשבים טובים אבל אנחנו נותרנו ספקנים.
כשרות: הול פודס מוכרת מוצרים כשרים באופן ספוראדי, בעיקר דגני בוקר או לחמים (חלות ובייגלך) אבל אין מדפים שלמים המוקדשים למוצרים כשרים כמו בווייטרוז או מרקס אנד ספנסר.
אונליין: מוצרים רבים של הרשת, כולל בשרים, דגים וגבינות אפשר להזמין דרך אמאזון ומעט מוצרים גם בדליברו אם גרים קרוב מספיק לאחד משבעת הסופרמרקטים של הרשת בלונדון.
לינק:
https://www.wholefoodsmarket.co.uk/
שם: אוקאדו (Ocado)
רשת: בינונית+, ארצית (מקוונת ללא חנויות פיזיות)
טווח מוצרים: רחב מאד (מוצרים של המותג עצמו לצד מוצרי מרקס אנד ספנסר ואחרים)
מחירים: בינוני+ (תלוי באילו מוצרים מדובר. המוצרים של המותג של אוקאדו זולים יחסית אבל מוצרי מרקס אנד ספנר ואחרים מעט יקרים יותר).
היסטוריה: אוקאדו הוקמה בשנת 2000 על ידי שלושה בנקאים לשעבר שעבדו קודם לכן בבנק ההשקעות של גולדמן זקס. במהרה חתמה החברה הסכם עם וייטרוז והחלה לשווק את מוצריהם באופן מקוון. עם פרוץ מגפת הקורונה והסגר הראשון בבריטניה במרץ 2020 נאלצה החברה להשעות את פעילותה לתקופה קצרה עקב ביקוש גבוה מדי. מאז רשמה החברה עלייה מטאורית בהיקף מכירותיה (אם כי, באופן אבסורדי, היא עדיין רושמת הפסדים גדולים).
איכות: מנעד המוצרים רחב ואיכותם משתנה. מעבר למוצרים של מרקס אנד ספנסר מוכרת הרשת גם לא מעט מותגי איכות אחרים ומתמחה במאכלים ממטבחים שונים עם מוצרים סקנדיניבים, אסייתים, אמריקאיים וכו.
כשרות: בדומה לווייטרוז, מנעד המוצרים הכשרים של אוקאדו רחב מאד וכולל סלטים, בשרים ויינות.
אונליין: כאמור אוקאדו היא רשת מקוונת ופועלת רק אונליין. ניתן לרכוש דרך האתר או באפליקציה לאייפון.
https://www.ocado.com/webshop/startWebshop.do
שם: כושר קינגדום (Kosher Kingdom)
רשת: לא. מרכול אחד בלבד.
טווח מוצרים: רחב מאד (מוצרים מעשרים וחמש מדינות שונות אם לא מעט מוצרים אמריקאיים שקשה למצוא בחנויות כשרות אחרות).
מחירים: בינוני-גבוה
היסטוריה: בשנת 1990 נפתחה בגולדרס גרין (ממש מעבר לכביש ממיקום המרכול הנוכחי) חנות המכולת “כושר קינג” שמכרה מוצרים כשרים מקומיים ומיובאים (ארה”ב, צרפת) שהיו יחסית נדירים אז בבריטניה. בשנת 2003 עברה החנות למיקום העכשווי והשם שונה בהתאם ל”כושר קינגדום” שכן המכולת הצנועה התרחבה לכדי סופרמרקט של ממש הנושא בגאון את התואר “הסופרמרקט הכשר הגדול באירופה”.
איכות: איכות המוצרים בכושר קינגדום גבוהה וניתן למצוא שם לא מעט מוצרים שהם גם כשרים וגם אורגניים כולל עופות, בשרים ודגים.
כשרות: מטבע הדברים הכל כשר למהדרין.
אונליין: לכושר קינגדום יש אתר אבל אין שירות משלוחים.
לינק:
אולי תאהבו: הקארי הכי חריף בממלכה.
https://alondon.net/new-site/%d7%94%d7%a7%d7%90%d7%a8%d7%99-%d7%94%d7%9b%d7%99-%d7%97%d7%a8%d7%99%d7%a3-%d7%91%d7%9e%d7%9e%d7%9c%d7%9b%d7%94/