במסגרת הכנס של היוזמה “מנהיגות ישראלית בתפוצות”, שהתקיים בשבוע שעבר בירושלים, אירח במעונו נשיא מדינת ישראל ראובן (רובי) ריבלין 40 פעילים מהארגון. “השבט החמישי של מדינת ישראל, בשר מבשרינו”, הגדיר הנשיא את התפוצה הישראלית הגלובלית, ובמפגש עמו, אמר שהוא מצפה מהישראלים בתפוצות לשמש כגשר בין מדינת ישראל והעם היהודי. הנשיא גם בירך את היוזמה וציין את חשיבות התאגדות הקהילות הישראליות תחת “מנהיגות ישראלית בתפוצות” כדי לפתח זיקה משותפת ולפעול בצורה מאורגנת. “ממני, בן משפחה אחד לקרוביו שמעבר לים, זכרו כי לאן שלא תלכו, מדינת ישראל היא הבית אשר דלתו תמיד פתוחה לפניכם”, הצהיר הנשיא.
מאז ש”מנהיגות ישראלית בתפוצות” נוסדה ב-2013, התקיימו ארבעה כנסים: לונדון 2014, הרצליה 2015, בודפשט 2016 והאחרון נערך כאמור בבירת ישראל. הכנס בירושלים סימל יותר מכל את ההכרה הגורפת של המוסדות הממלכתיים הישראליים בקיומה של “מנהיגות ישראלית בתפוצות”, שפועלת לחיזוק הקשר בין מדינת ישראל והמדינות בעולם שבהן שוהים ישראלים.
שלושה ימים של דיונים
הכנס נמתח על פני שלושה ימים ועסק בסוגיות שונות ורלוונטיות בדיונים שלקחו בהם מיטב המומחים בתחומם. נערכו דיונים על מנהיגות, חינוך, תרבות, חיזוק זהות ישראלית ויהודית בקרב בני הנוער, בינוי קהילה, יזמות ומנהיגות נשים, רישות גלובלי של ישראלים בקהילות השונות ועוד.
את היום הראשון אירח ח״כ חיליק בר, סגן יו״ר הכנסת, המלווה את היוזמה מאז הקמתה. בר הביא לדיון שני נושאים בעלי כובד משקל. הראשון היה “ישראל והתפוצה הישראלית – האם על מדינת ישראל להתייחס לתפוצה הישראלית הגלובלית כתפוצה נפרדת?”, ובו השתתף סרג׳ו דלה-פרגולה, גדול הדמוגרפים של העולם היהודי, וגם ראש האופוזיציה ח״כ יצחק (בוג׳י) הרצוג. הדיון השני עסק ב”ישראל והתפוצה היהודית: מקומה של התפוצה הישראלית במערכת היחסים החדשה שבין ישראל והעולם”, והשתתפו בו ח״כ ד״ר נחמן שי, סמנכ״ל משרד החוץ נועם כץ והנחה ערן שישון, מנכ״ל קבוצת ״ראות״. “ראות” עורכת מחקרים מגוונים על העולם היהודי, ובדקה בעבר את מקומה של הקהילה הישראלית בתפוצות כזרז בעתיד חיזוק הקשר בין העולם היהודי ומדינת ישראל.
היום השני כלל את המפגש ההיסטורי עם הנשיא ריבלין, והתאפיין בהיעדרותו הלא צפויה של מנכ״ל משרד החוץ יובל רותם (בשל נסיעה דחופה להודו כדי לארגן את ביקור ראש הממשלה שם), שהוביל בעצמו את היוזמה לארח את הכנס בכותלי משרד החוץ. את מקומו מילא סגנו לענייני דיפלומטיה ציבורית, נועם כץ, שמילא תפקיד מרכזי בדיון, שנערך בהנחיית ענת קורן, יו״ר ארגון הגג של הישראלים בבריטניה (אגי”ב) על “תדמיתה של ישראל בעולם: האתגרים העומדים בפני הישראלים בתפוצות ותרומתם לדיפלומטיה ציבורית”. בדיון השתתפו איש העסקים האמריקאי ג’רי אוסטרוב, שהקים את From the Grapevine – קבוצת המדיה הגדולה בעולם לשיפור תדמית ישראל; ד״ר ענת הוכברג מרום, מומחית לטרור עולמי; ושחר לירן חנן העומדת בראש ארגון ההסברה “האמת שלי”. בדיון אחר, הציג שגריר הודו בישראל פאוואן קפור בפני המשתתפים את המודל ההודי, המממש את הקשר בין הודו ובין בני עמה החיים מעבר לים – הרצאה שהייתה אחת מגולות הכותרת של הכנס.
מגבשים נוסחה אחידה
בסיום הכנס, קיבלה מכללת החינוך ״אורנים״ בקריית טבעון, בראשות ד״ר שרה שדמי-וורטמן, את שרביט הניצוח על ״בינוי קהילות״. זהו נושא מרכזי שבו המכללה ויוזמת “מנהיגות ישראלית בתפוצות” משתפות פעולה כדי להקנות מושגי יסוד ודרכי פעולה ראשוניים לפעילי ומנהיגי הקהילות הישראליות בעולם, ולגבש אותם יחד תחת נוסחת בינוי קהילה ישראלית אחידה.
מבין שלל הדיונים המעניינים שנערכו בכנס, התקיים גם פאנל בנושא “מקום המדיה החברתית והחיבור לחיי היומיום בבניית הקהילות” בהשתתפות המנהיגות הצעירות ד״ר נטע קליגלר-וילנצ׳יק ומיכל ברמן מנכ״לית ״פנים״ (איגוד ארגוני יהדות ישראלית). מושב חשוב נוסף, שמתקיים בכל כנס, עסק ב”הורים כמחנכים ומחנכים כהורים – חינוך ישראלי בתפוצות”.
מארגני הכנס רואים בו אבן דרך אסטרטגית לקראת השלב שבו יוקמו קהילות ישראליות בעולם, המאורגנות ופועלות במתכונת ובשפה אחת מתואמת. יוזמת “מנהיגות ישראלית בתפוצות” חותרת להגשים את התהליך שייתן ל”שבט החמישי” מקום משמעותי במפה החברתית-פוליטית של מדינת ישראל, ומתעתדת להקים עמותה בארץ.