הבריטים יכבשו את תל אביב?
פסטיבל לונדון בתל אביב מתוכנן להיות ארבעה ימים של חגיגה בריטית עם אירועי מחול, תיאטרון, מוזיקה, אמנות פלסטית וקולינריה. שניים מהמשתתפים הם אמנים ישראלים שפועלים באנגליה

שנתיים אחרי שהתקיים פסטיבל תל אביב בלונדון (TLV in LDN), שם טעמנו מהמופעים והטעמים של תל אביב, המארגנים חשבו שהגיע הזמן להחזיר טובה. בנובמבר הקרוב, כמה אמנים מלונדון ינחתו בישראל ויופיעו במקומות שונים בתל אביב; ברחבת בית האופרה, שתתקשט בצבעי היוניון ג'ק, בתיאטרון הקאמרי, במוזיאון תל אביב וגם בתדר\בית רומנו.
במסיבה לעיתונאים שנערכה השבוע, אמר יוזם הפסטיבל מארק וורת כי ארגון הפסטיבל הקודם היה מאתגר מאוד והיווה תשובה לבי-די-אס, בתקופה לא פשוטה מבחינת תרבות ישראלית בלונדון, והמטרה ששם לעצמו וורת׳ היא חיזוק הקשרים התרבותיים בין לונדון לתל אביב. הוא התגאה באוכל שיוצע בפסטיבל הקרוב, שיכלול את המנות המסורתיות פיש אנד צ'יפס, פודינג יורקשייר, סאנדיי רוסט ושפרדס פאי, וכן גם תה עם חלב. בנוסף, וורת הכריז על מסיבה של די-ג'ייז, ראפרים ואמני מוזיקה אורבנית עכשווית, שיגיעו ל״תדר״, שאותו הגדיר כגרסה המקומית של קובנט גארדן.
לצד וורת ישב מארק פאוור, סגן שגריר בריטניה, שבירך על היוזמה ואמר באנגליות טיפוסית שהוא מקווה למזג אוויר טוב.

מקווים למזג אוויר טוב. מימין: מארק פאוור סגן שגריר בריטניה בישראל, היזם מארק וורת, והמפיק בישראל יואב צמח, שמפיק את הפסטיבל יחד עם אחותו, טלי צמח. צילום: אלירן אביטל
מה עוד יהיה בפסטיבל?
חופש שכטר, הכוריאוגרף הישראלי הפועל בבריטניה, יעלה מופע מחול בשם ״גרנד פינאלה" במשכן האופרה. ״זו עבודה פואטית, לא פוליטית, אבל יש לה משמעויות שקשורות למציאות שעוטפת אותנו, והיא עוסקת בטראומה״, סיפר שכטר. היצירה מבוצעת על ידי עשרה רקדנים ואיתם על הבמה חמישה מוזיקאים, וסביבם יש סט גדול של קירות שזזים על הבמה. כל אלה יוצרים תחושה של התפוררות או של טביעה, עם סגנון זורם. יש במופע קריצה לבלט הקלאסי בעיקר בניסיון להעביר משהו גרנדיוזי שמעביר תחושה של סוף, אבל לא בטכניקות הריקוד, שמושפעות יותר ממחול עממי, כמו הורה וריקודי עם שמוכרים בישראל. "אני גונב מהכל ללא בושה, מה שגורם לאנשים להתרגש", הוסיף שכטר.

"אני גונב מהכל ללא בושה, מה שגורם לאנשים להתרגש". חופש שכטר. צילום: Victor Frankowski

עבודה פואטית שעוסקת בטראומה. מתוך ״גרנד פינאלה״ של חופש שכטר. צילום: Rahi Rezvani
בתיאטרון הקאמרי תעלה ההצגה "ההרפתקה הגדולה של המלט!" של הלהקה השייקספירית המכווצת RSC (האות R היא Reduced, במקום Royal). זו חבורה מצחיקה המורכבת משלושה קומיקאים אמריקאים, שהחליטו לקצר את כתבי שייקספיר לשעה וחצי של הומור. בהצגה הזו הם יצרו סיפור חדש המציג את הרפתקאותיו של המלט לפני שהתחיל המחזה.

מקצרים את שייקפסיר ל-90 דקות של הומור. שלישיית הלהקה השייקספירית המכווצת. צילום: Daniel Coston
במוזיאון תל אביב לאמנות, יתקיימו כמה אירועים. אחד מהגדולים בהם יהיה רסיטל לצ'לו ולפסנתר עם הצ'לנית הבריטית נטלי קליין והפסנתרן-מלחין-מנצח גיל שוחט. השניים ינגנו בין היתר יצירות של באך, ברהמס, בלוך, רחמנינוב ושופן.

דואט עם עם הצ'לנית הבריטית נטלי קליין. גיל שוחט. צילום: אלון סגל
המוזיאון יציג בנוסף מיצב וידאו של האמנית הסקוטית הצעירה רייצ'ל מקלין על בן דמותו של פינוקיו במשל על מציאות בעידן פוסט־אמת, שאת כל הדמויות בסרט מגלמת האמנית בעצמה. במדיום זהה, המוזיאון יארח גם ״מפגש אמן״ עם קרן רוסו, האמנית הישראלית הפועלת בלונדון, שתערוכת היחיד שלה, ״תולדות העתיד הקרוב״, מוצגת במוזיאון (עד 18 באפריל 2020). רוסו יצרה שלוש עבודות וידאו חדשות ורישומי פחם גדולי-ממדים, המתייחסים להיסטוריה התרבותית של גרמניה וחוקרים את הקשר בין אי-רציונליות ולאומנות.

הקשר בין אי-רציונליות ללאומנות. מתוך עבודת הווידאו של קרן רוסו, Haus Atlantis

רישומי פחם גדולי-ממדים. העבודה The Great Gates של האמנית קרן רוסו
באולם הקולנוע של מוזיאון תל אביב לאמנות, יוצגו שישה סרטים בריטיים שונים באורך מלא, כמו ״קוריולאנוס״ המבוסס על המחזה השייקספירי ו״אשת הברזל״, סיפורה של מרגרט ת'אצר. בנוסף, המתחם יקיים באחד הימים מפגש ודיון שיעסוק בצריכת וצרכנות מזון, היום ובעתיד. זה יהיה ערב של אמנות, קולינריה וטכנולוגיה, שיפגיש אמנים, שפים מעצבים, בלוגרים ויזמים טכנולוגיים על במה אחת, כאשר כל אחד מהם יביא את פרשנותו לקשר בין הנושאים.
לסיום, עוד אירוע מרגש במסגרת הפסטיבל יהיה משחק כדורגל מיוחד של הספיישל אולימפיקס – ארגון בינלאומי שבאמצעותו ספורטאים לומדים על תרבויות שונות. קבוצה אנגלית תתמודד מול קבוצה ישראלית, עם הופעה של כמה כדורגלנים בריטים ידועים מתומכי הפרויקט.
פסטיבל לונדון בתל אביב יתקיים בתאריכים 27 – 30 בנובמבר 2019, ברחבי העיר תל אביב.