בגיל 55 שרוי ירין קימור בפרק השני של חייו. נישואים שניים, קריירה חדשה, משקל נוסף (מגוף אתלטי של כ-70 קג הכפיל את משקלו) וריאות נקיות (אחרי שנים של עישון שלוש קופסאות ביום).
קימור – שהיה כתב ‘כלבוטק’, כתב לענייני חינוך בחדשות, עורך מבט שני ובו בזמן ביים סרטים וסדרות דוקומנטריות כמו ‘שעת השין’, ‘גיבורים בעל כורחם’, ‘הלוחמים בנאצים’ (7 פרקים, ו- 1500 נאצים חוסלו בדרך זו) ועוד רשימה ארוכה של סרטים ותוכניות מגיע לכדי מיצוי עצמי באיזון שבין בימוי (אשתי האהובה כלשונו), לבין סדנאות והרצאות על חשיבה יצירתית: (פילגשי הסוערת).
קימור הפך את היצירתיות לעסק משגשג. מי שהיה רגיל לתלושי שכר די צנועים בטלוויזיה, מקבל כיום סכומים נאים להרצאה או סדנה, ולפעמים כמה סדנאות ביום. מדי פעם בפעם הוא מביים סרטים אבל רק כאלה שמביאים לו סיפוק והנאה.
במקביל להרצאות חיבר קימור ספר: ‘הבלתי אפשרי- אפשרי’, בו הוא פורש טכניקות למציאת פתרונות יצירתיים וקלים למימוש, ובכך מחלץ את הקוראים מתפיסות קבעוניות.
כדי להדגים דרך לצאת מקיבעון מחשבתי, פיתח קימור ערכה של 42 קלפים על בסיס חידות, ששמה לצאת מהקופסה. כל קלף מציע בצדו האחד פתרון שגרתי לבעיה שצצה, ובצדו האחר – פתרון יצירתי ולא שיגרתי.
איך פונים לכיוון אחר מקריירה מרשימה בטלוויזיה?
בטלוויזיה אני מגיע ל-3 מיליון איש (לפחות כשערוץ 1 היה בלעדי) אבל בפועל מבחינת הרגשה, אני מופיע לפני קופסת ברזל, שנקראת מצלמה, ושני מפעילים. בהרצאות, גם אם נוכחים 50 או 100 איש, אתה נטו מול הקהל. אם אתה טוב – אתה נכנס ללבם ולמוחם. חשיבה יצירתית נחקרת בעולם 30-40 שנה. בניגוד לדימוי שלה – השראה או מתת אל – אפשר להגיע ליצירתיות בטכניקות שכל אחד ואחד מאיתנו יכול לאמץ. אני לקחתי את המיטב שקיים ועשיתי אינטגרציה עם תוספות משלי. אי אפשר להרצות על יצירתיות בלי להיות יצירתי.
מופע קסמים
היום נכיר את נקודת המפגש בין האפשרי לבלתי אפשרי, ונוכיח באמצעים פשוטים שמה שנתפס במוחנו כבלתי אפשרי הוא אכן אפשרי כך מתחילה ההרצאה, או נכון יותר, המופע שמגיש קימור.
הוא פורש על השולחן הקטן שלצדו: מטפחות, חבל, קופסאות קוסמים ועוד חפצים מסתוריים. הוא מתחיל את המופע בבקשה למתנדבת. הוא מבקש ממנה לפתוח קופסת סיגריות חדשה לחלוטין ולהוציא את נייר הכסף. מה את מרגישה? – הו, חם לי, זה שורף! זועקת האישה ושומטת את הנייר מידה. רבותי, אומר קימור אני אומר לכם שאין דבר כזה כמו כוחות על, ולא כוחות מסתוריים. אתם מבינים שיש כאן טריק שנסתר מעיניכם ומאפשר לנייר הזה להתחמם בלי שראיתם או ידעתם מהו. וכשהקהל מבודח ומסוקרן הוא גם מכניס קצת הומור: אני תמיד מבקש לתרגיל הזה גברת ולא אדון, כי גבר יעדיף להחזיק את הנייר ביד עד שייצא עשן ולא להודות שחם לו.
השתמשת בתכונותיך כמפיק, במאי, תסריטאי ועיתונאי לבניית המופע?
יש לעיסוק שלי בטלוויזיה כמה יתרונות שיוצרים מקשה אחת: התפיסה הדרמתית, מהותו של סיפור דרך העניין העיתונאי, והחיבה לקסמים שהפכה בחלק מסוים למקצוענית. גיליתי שזאת הדרך החזותית הטובה ביותר להמחיש את המעבר מהבלתי אפשרי לאפשרי.
יש חיים אחרי המוות?
אנשים קודם צריכים לשאול את עצמם אם יש חיים אחרי הלידה. לכל אדם יכולים להיות חיים אחרי הלידה אבל הוא צריך הדרכה, אחרת הוא שוקע במערך של נורמות ומסלולים מוגדרים מראש. לאנשים יש אשליה של חופש פעולה. אין להם את החוויה של פריצת גבולות. לא מדובר על גיל התבגרות שאתה שובר מוסכמות, אלא אושר ועונג לגלות דברים חדשים. גם האיש היצירתי יכול להיות יצירתי יותר אם הוא מצויד בכלים המתאימים.
ואתה מצייד אותם בכלים המתאימים?
אני בהחלט נותן בהרצאות שלי כלים. מוכיח לאנשים שאפשר לחשוב אחרת, שצריך לצאת מקיבעון מחשבתי. אחת הדוגמאות לכלים ולעצות המעשיות היא ההקצנה: לקחת בעיה שהיא לכאורה ללא אפשרות פתרון ולהקצין אותה כדי להגיע אליו. יש גרסה מודרנית של סיפור העז שעובר בדואל. אימא מוצאת מכתב מבתה: אני רוצה להודיע לך שאני בהריון מגבר בן 70 שגר ביער, מגדל מריחואנה וצורך קוקאין ואקסטזי. אחוזת חרדה היא מגיעה לנ.ב: אימא, כל זה לא נכון. אני אצל חברה. רציתי רק להראות לך שיש דברים יותר גרועים מהתעודה שלי שנמצאת על שולחן האוכל. תתקשרי להודיע לי מתי כבר בטוח לחזור הביתה.
ילדים יצירתיים יותר?
כולנו נולדנו יצירתיים. בחלוף פחות מ-20 שנה אנו מאבדים את היצירתיות לטובת חשיבה מלאת אילוצים וחוסמת אפשרויות. לא בכדי היה זה הילד הקטן שצעק: המלך הוא עירום. העכבות הנרכשות והנורמות שאנו מפנימים במהלך הסוציאליזציה חונקות את הראייה הפשוטה והטבעית של הילד הקטן. עם הבגרות, עם מערכת שיקולי הכדאיות, התגמולים, הכבוד והמעמד אנו הופכים להיות המלך עירום ואין ילד בתוכנו שיצעק.
איך הולכת לאיבוד המתנה שאיתה נולדנו?
הילד המאושפז במחלקת ילדים בביהס מוזן לתוך ורידיו במה שנכון, צודק, אמיתי, מוסרי וטוב -ממוסגר במשבצת מערכת שעות שהוצאה בימי הביניים ועיקרה טרם השתנה. בעולם המודרני, שהוא בין תחומי בו נשברות מחיצות ונפרצים גבולות, הלימוד נשאר סכמטי כל מקצוע לחוד בלי קשר, בלי חתכי רוחב.
החשיבה היצירתית לא עזרה לך לרדת במשקל?
ניסיתי את כל הטכניקות האפשריות, ולא הצלחתי להגיע להישגים מרשימים. כנראה החולשה האנושית היא לא פחות יצירתית ממני ומחזירה מאבק הולם לכל מניפולציה שאני מנסה בהקשר הזה. יחד עם זה אני לא נכנע. המאבק נמשך.
באילו עוד חולשות אתה מנהל או ניהלת מאבק?
פחדים, כעסים, עלבונות. במשך החיים אתה לומד שאפשר להימנע מהם לא על ידי פתרונם, אלא על ידי התעלמות. בחלק מהדברים אתה מצליח. מצד אחר, ישנה ההכרה בכך שהחולשות הללו הן חלק מעניין אוניברסלי, כמאמר פליני: כדי להיות מקסימום אובייקטיבי אתה צריך להיות מקסימום סובייקטיבי. רק כשנגעת באמת סובייקט של עצמך, נגעת גם בסובייקט של אחרים שיכולים להתחבר לזה – ואז כשנגעת ברבים הפכת להיות יותר אובייקטיבי. ראיתי את זה בסרט שלי, ‘קרב במשקל כבד’; לא הסרט הכי חשוב שעשיתי, אבל היו לו הכי הרבה תגובות. זה פשוט נגע לכולם. לא רק בעיית ההתמודדות של 50 קילו כמו שלי היה. הזדהו גם אלה שצריכים להוריד שני קילו, או בעלי חולשה אחרת שלא נוגעת באוכל. כל אחד מתמודד נגד חולשה. מהבחינה הזאת כולנו באותה סירה.
בלונדון ירצה החודש קימור מטעם מועדון העסקים הישראלי-לונדון בעברית, ולפני תורמים לביח לניאדו- באנגלית.
לפרטים:
מלכה ליאון – מועדון העסקים
020-8905-5710
www.ibclondon.com
hamoadon@aol.com
גבי בלאואר לניאדו
020-8201-6111
www.laniado.co.uk
gaby@laniado.co.uk