מערכת היחסים כבר לא מה שהייתה, קשה לחיות ביחד ויש החלטה ביניכם לבין עצמכם או עם בני זוגכם להיפרד. ואז עולה המילה amicable. מה זה בדיוק? אתם יודעים כמוני שהתרגום במילון הינו ידידותי…
האם פרידה יכולה להיות ידידותית? אז זהו – שההגדרה המילונית כמעט ואינה נכונה. יותר נכון במקרים רבים להגדיר את הפרידה – בדרכי שלום. למה לא ידידות? כיוון שהמילה הזו גורמת לציפייה לחברות טובה במהלך הגירושים. מה שהרבה פעמים היא תחושה חד-צדדית או בלתי-אפשרית.
טיפ ראשון: אל תפתחו ציפיות, תפתחו אמון
בדרכי שלום, מדובר בהליכי גירושים מחוץ לכתלי בית המשפט. אם זה מה שאתם רוצים, זה אפשרי אבל טיפ ראשון הוא: אל תפתחו ציפיות, תפתחו אמון. לעיתים כאשר מתגרשים ישנן ציפיות שההליכים יתקיימו בצורה מסוימת. האמת היא שלא ניתן לדעת לאן התגלגלו אבל אם יש אמון הדרך לסיים את הגירושים ללא צורך בבית המשפט גדלה.
לדוגמה, הרבה פעמים אני רואה לקוח פעם ראשונה עם מכתב מעורך דין והדבר הגיע אליו/אליה בהפתעה. אז דבר ראשון – לא להילחץ. עורך דין טוב לא יתחיל במלחמה. הוא יתחיל במשא ומתן. לכן, כדאי לפרש את המכתב כפתיחה בהליכי גירושים פורמליים תוך משא ומתן. קל וחומר אם שוחחתם על הגירושים בינכם בעבר. עורך הדין יגדיר מן הסתם שהלקוח/לקוחה שלו מעוניינים בגירושים ומה הוא/היא רוצים ממכם כדי להתקדם בעניין. כדאי ליצור קשר עם עורך דין שיסביר לכם יותר מה המצב, מה רוצה ממכם העורך דין של בן זוגכם, מה עומד לקרות ומה לעשות בנידון.
טיפ שני: הסבירו את התמונה הכוללת
– אמרו לעורך דינכם מה שוחחתם עם הצד השני ומה אתם רוצים שיקרה. חשוב מאד להסביר את כל התמונה כולל השיחות ומה שהביא אליהם. תזכרו שעורך הדין לא היה מעורב בסיפור עד אותו רגע ואם הוא/היא יפספסו אירוע/הסכם בעל פה/משהו שנאמר או קרה – העצה לכם תשתנה.
טיפ שלישי: שדרו אמון לצד השני
אחד הדברים שיוצרים חוסר אמון הוא הפתעה. ישנם אמנם מקרים שבהם כדאי לתזמן את ההודעה לצד השני על הרצון בגירושים אבל יש גם מקרים שאפשר לספר. כדי לדעת מה המקרה אצלכם – התייעצו עם עורך הדין שלכם. בכל מקרה, השתדלו לא להתחייב לצד השני לנסות לעבוד על היחסים ומצד שני להורות לעורך דינכם לפתוח בהליכים מול בן זוגכם.
טיפ רביעי: התייעצות עם עורך דין
ההתייעצות עם עורך דין אינה בגדר פתיחת הליכי גירושים – גם אם אתם שומעים או חושדים שבן זוגכם כבר התייעץ עם עורך דין וגם אם אתם מתייעצים. מה שנאמר בהתייעצות עצמה חסוי כמו גם עצם קיום הייעוץ. האם לספר לבן זוגכם אם הלכתם לקבל ייעוץ או לא – שאלו את עורך הדין שאיתו את מתייעצים.
אז לאחר שקיבלתם ייעוץ, איך מתקדמים ללא הליכי בית משפט? המטרה היא להגיע להסכם בכתב. את זה ניתן להשיג בשתי דרכים:
א. אופציית שיחות בין עורכי הדין – מו”מ. זו אופציה טובה למקרה שדיברתם עם בני זוגכם ואתם פחות או יותר מסכימים על הרבה מהנושאים. עורך הדין יכול לבדוק ולשאת ולתת עם הצד השני כדי להגיע לנוסח הסכם. שוב, זכרו שהתהליך הוא מו”מ ולא תקיפה או רצון להגיע לבית המשפט. ולכן, אל תתעצבנו ממה שתקבלו מהצד השני – כמו במו”מ בכל נושא בחיים. גם כאן מנסים להגיע לפשרה.
ב. אופציה שנייה היא גישור. גישור היא דרך טובה כאשר אין הסכמה על הרבה או רוב הדברים ורוצים לנסות להגיע להסכמות ללא בית משפט. כלומר ישנה הסכמה עקרונית על מה ולא על איך. לדוגמה, שניכם מסכימים שיש למכור את הבית אבל קשה לכם להסכים על מתי או בכמה. אם בחרתם בגישור לאחר ייעוץ עם עורך דינכם – כדאי להמשיך להתייעץ איתו גם במהלך הגישור. כך לא תוותרו על דברים שהייתם יכולים לא לוותר עליהם או להציע במקרה אחר. זכרו שהמגשר לא יכול לייעץ משפטית.
הרבה בהצלחה!
שלומית
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה של עו”ד לענייני גירושים שלומית גלזר-ג’ונס:
https://alondon.net/new-site/בגידות-וגירושים-בלונדון-בריטניה/