הדעה הנפוצה היא שלהורה יש זכות ייחודית להחליט בנושא לגבי ילדיו ללא התערבות חיצונית. כאשר הורים מתגרשים, לעיתים אפשר להסכים על הקשבה לרצון הילד, ולפעמים קשה וישנם ויכוחים בנושא, ועולה הצורך לפנות לגורם מכריע (בית משפט). אז מה החוק קובע? רצון הילד נחשב כחלק מטובת הילד ולכן בית המשפט יקשיב לרצונו – אך שיקול טובת הילד תעמוד בראש ובראשונה לנגד עיניו. נתינת משקל לרצון גוברת ככל שגילו של הילד מתקדם. החוק יוצא מנקודת הנחה שילד גדול יותר יכול להבין יותר את המצב. יחד עם זה, בית המשפט יבחן את רצון הילד בין שאר השיקולים להחלטה.
לחזור לישראל או להישאר בבריטניה?
את המצב הזה גילה א’ כאשר אשתו רצתה לחזור עם שתי בנותיהם לארץ. א’ הגיע לאנגליה לעבודה עם אשתו כשהבנות היו בנות 2 ו־7. לאחר שמונה שנים, התדרדרו היחסים ביניהם והם החליטו להיפרד. א’ לא הסכים עם החלטת אשתו לחזור עם הבנות לארץ (שהיו בשלב זה בנות 10 ו־15) והגיע אליי להתייעצות. הוא שאל האם בית המשפט יאפשר לאשתו ולילדות לצאת מאנגליה ואיך ההחלטה הזאת תיקבע. הוא סיפר לי שבת ה־15 רוצה לחזור לארץ כי היא קשורה לאמה יותר מאשר אליו והילדה בת ה־10 קשורה יותר אליו. הסברתי לו שבית המשפט ימנה עובד סוציאלי לתת חוות דעת על המצב אחרי בדיקה בשטח של כולם, בין השאר שיחה עם הבנות. בדוח של העובד הסוציאלי נכתב, כמו שא’ צפה, שהבת הגדולה מעוניינת לעזוב.
הסברתי לו שבמצב כזה בית המשפט לא יפריד בין הבנות וייתן משקל לעמדת הבת הבכורה יותר מאשר לבת ה־10 מפאת הגיל. הבת הצעירה תצטרך לעבור גם היא, אם יוחלט שהאם יכולה לקחת את הבנות איתה. אבל בית המשפט ייקח בחשבון מה יקרה כשהאם והילדות יגיעו לארץ, ואם האם תהיה מסוגלת לתמוך כלכלית לאחר המעבר. כיוון שלאם לא הייתה תשובה מספקת על שאלה זו, בית המשפט קבע שהאם לא תוכל לקחת את הבנות לארץ וזאת בניגוד לרצון הבכורה.
לעומת זאת, במקרה אחר שבו טיפלתי, האם הצליחה להוכיח שתוכל לעבוד ולפרנס את הילדים בארץ כמו שעשתה באנגליה. כיוון שגם במקרה זה הילדים רצו לעבור לישראל ובצירוף שיקולים נוספים, בית המשפט החליט לאפשר לאם לעזוב.
ומה לגבי בית הספר?
רצון הילד באשר למעבר לארץ אחרת הינו דוגמה אחת. מה באשר לרצון הילד כאשר ישנה חוסר הסכמה בין ההורים לגבי בית הספר אליו הילד הולך? כאן ההתחשבות ברצון הילד מסובכת יותר. בית המשפט ישמע את הילד באשר לרצונו להישאר/לעזוב ויקשיב לחיי הילד בבית הספר, אבל יבחן את טיעוני הצדדים לגבי איזה בית ספר יהיה טוב יותר לילד וייתן לטיעונים אלו יותר משקל מאשר לרצון הילד.
מאחר שכל מקרה נבדק על ידי בית המשפט באופן אינדיבידואלי, כדאי להתייעץ עם עורך דין כדי להעריך את השיקולים הנוספים שיתכנו במצב כזה.