בימים טרופים אלו רבים שואלים אותי על אשרת פליט. אקדים ואציין שמבחינה אתית אסור לנו לייעץ על אשרת פליט למי שנמצא מחוץ לממלכה. לכן, התור הזה יעסוק במידע כללי על מעמד פליט בממלכה. בקשת מקלט היא זכות משפטית בינלאומית המעוגנת בהסכמים בינלאומיים שונים, לרבות אמנת האומות המאוחדות מ-1951 בדבר מעמד הפליטים. הממלכה, כמו מדינות רבות אחרות, חתומה על הסכמים אלה ויש לה חוקי מקלט ותהליכים משלה להגנה על אנשים בהתאם להסכמים אלה, כולל חלק מיוחד בחוקי ההגירה.
Article 1 of the 1951 Convention defines a refugee as someone who “owing to well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion, is outside the country of [their] nationality and is unable or, owing to such fear, is unwilling to avail [themself] of the protection of that country; or who, not having a nationality and being outside the country of [their] former habitual residence, is unable or, owing to such fear, is unwilling to return to it.”
מבקש מקלט הוא אדם שעזב את מדינתו עקב חשש מבוסס ואמיתי מפני רדיפה, אלימות או סכנה על בסיס גזע, דת, לאום, שייכות פוליטית או חברות בקבוצה חברתית מסוימת. מבקשי מקלט מחפשים מקלט במדינה אחרת, כמו בממלכה, ומבקשים רשמית הגנה על פי חוקי המקלט של אותה מדינה.
הנה כמה נקודות מפתח שמגדירות עוד יותר מי הוא מבקש מקלט:
1. מבקשי מקלט חייבים להיות בעלי פחד אמיתי ומבוסס מפני רדיפה אם ישובו לארצם. רדיפה יכולה ללבוש צורות שונות, כולל פגיעה פיזית, מאסר, אפלייה או איומים על חייהם או על חירותם.
2. אין מקום בטוח לחזור אליו: מבקשי מקלט בדרך כלל אינם יכולים למצוא ביטחון בתוך מדינתם או מממשלתם. הם מיצו את כל הדרכים הסבירות להגנה בארץ המוצא.
3. המדינה עצמה יכולה להיות הגורם המאיים או ללא רצון או יכולת לסייע לנרדפים. אם המדינה פועלת להגן על הנרדפים, אז סביר להניח שאין הצדקה לבקשת הגנה ממדינה אחרת.
4. מבקשי המקלט לא יכולים להיות בטוחים בשום חלק ממדינתם ורילוקיישן פנימי לא יכולה להיות אפשרות בטוחה עבורם.
5. מבקשי מקלט חייבים להגיש בקשה רשמית לקבלת מעמד של מקלט או פליטים במדינה הבטוחה הראשונה שאליה הם מגיעים. אם הם עצרו בדרך לממלכה במדינה אירופאית אחרת למשל, אז צריכה להיות סיבה מאוד טובה למה הם לא ביקשו מקלט במדינה ההיא.
6. הבקשה חייבת להיות מוגשת בהזדמנות הראשונה שבה המבקשים נעשו מודעים לסכנה במדינתם, ובשאיפה שזה ייעשה בכניסה לממלכה.
7. הבקשה והתהליך כוללים ראיונות והגשת ראיות לגבי הסכנה הספציפית למבקשי המקלט.
8. מעמד זמני: בזמן הטיפול בבקשה, לרוב מקבלים מבקשי מקלט מעמד משפטי זמני, המאפשר להם לשהות במדינה המארחת. בממלכה, זה מכונה לעתים קרובות סטטוס “מבקש מקלט”. בדרך כלל, המעמד הזה לא כולל אישור עבודה. אם בקשתם תצליח, הם עשויים לקבל מעמד של פליט, המציע הגנות נרחבות יותר.
8. זכויות: למבקשי מקלט יש זכויות, לרבות הזכות לחיות בבטחה, גישה לשירותי בריאות, ובמקרים מסוימים לקבל תמיכה כספית. עם זאת, הזכויות המדויקות והתמיכה הזמינות עשויות להשתנות ממדינה למדינה.
חשוב לציין כי לא כל מבקשי המקלט יקבלו מעמד של פליט, שכן תהליך הקביעה מבוסס על נסיבות אינדיבידואליות ורמת הסיכון העומדים בפניהם במדינת מולדתם. מי שמקבל מעמד של מקלט או פליט מקבל את הזכות החוקית לחיות ולעבוד במדינה המארחת, ולספק להם ביטחון והזדמנות לשקם את חייהם.
אפרת שמש אידלסון – סוליסיטור, מתמחה בהגירה לממלכה, Branch Austin McCormick LLP.
es@branchaustinmccormick.com
אולי תאהבו לקרוא עוד כתבה על הגירה לבריטניה: