במהלך חמש השנים האחרונות, זכיתי להכיר לעומק ולחיות את סצנת אמנות הרחוב המזרח-לונדונית באופן יומיומי, וזה כולל מפגש עם עשרות אמנים מוכשרים, שלרבים מהם קונספט ייחודי והרבה מיומנות ויצירתיות. הנה כמה מאמני הרחוב האהובים עלי במיוחד, הפעילים ממש כאן ברחובות לונדון:
ווסקרסקי – Woskerski
מהאמנים האהובים עלי בלונדון, שהיצירות שלו מאופיינות בהיפר-ריאליזם וצבעוניות בוהקת. לעתים הוא מצייר עם הקשר לעונה (האנשה של אבטיחים בקיץ, דלעת בתקופת ההאלווין, איש שלג בכריסמס וכו׳), ולעתים עם הקשר לתרבות ולמקום (מיסטר בין עם אוטובוס לונדוני), אבל מה שבטוח, זה תמיד יהיה ציור שקשה להתעלם ממנו. לפני שנתיים ראיינתי אותו לאתר ״לונדוניסט״, שם הוא סיפר על היצירה שלו ועל איך הוא מרגיש כשמורידים ציור שלו, מה שלפעמים כואב לי באופן אישי, במיוחד כשאני רוצה להראות את הציורים שלו למטיילים שלי.
דיויד ספיד – David Speed
אמן בריטי שהחל את דרכו בתחילת שנות האלפיים, בהתחלה כאמן גרפיטי שמצייר על קירות לא חוקיים, ולאחר מכן ״התמסד״ והתחיל להיות מוכר ולצבור קהל והכרה. כיום הוא מכנה את עצמו ״אמן ניאון״, בזכות יצירות הנאון הוורוד הייחודיות שלו, שמעטרות את רחובות שורדיץ׳ ומזרח לונדון, טכניקה שהוא פיתח בשנת 2018, והשתכללה מאוד במהלך הקורונה, כשפתאום היה לו הרבה יותר זמן פנוי להתאמן. כדי להשיג את האפקט הדרוש, הוא מצייר בשכבות, כשמעל השכבה התחתונה עולה שכבה נוספת של ספריי ורוד זוהר.
אונלי – ONLY
עוד אמן שהקוביד כנראה תרם לא מעט לתהליך היצירה שלו. הוא התחיל לצייר כבר בגיל חמש, אבל אחרי שנשר מבית ספר לאמנות, עזב את התחום, וחזר לעשות גרפיטי רק בתקופת הלוקדאון, כשהרחובות היו שקטים, וזה תרם לו לא מעט למוזה, לצד ביקור בכנסיות. הוא מגיע ממשפחה דתית, ואוהב לשלב ביצירה שלו אלמנטים דתיים, פגאניים, היסטוריים ומלחמתיים. הוא מצייר באופן ייחודי, כשהאותיות של השם שלו תוחמות את הציור. לעתים, במקום לצייר ישירות על הקיר, הוא תולה על הקיר את ציורי הענק שלו, בשילוב עם תאורה. הוא מאוד חרד לפרטיות שלו ולא מוכן לחשוף את שמו האמיתי, אבל לאחרונה הצלחתי לראיין אותו, ואפרסם את זה בקרוב.
אברהם.או – Abraham.O
אמריקה הלטינית היא חממה לא קטנה לאמני רחוב, שחלקם בחרו בלונדון כביתם בשנים האחרונות. בחורף שעבר, עבר לכאן האמן המדהים הזה, שמגיע מאל סלבדור שבמרכז אמריקה, ומעטר לא רק את רחובות מזרח לונדון, אלא גם את רחובות הדרום העמוק והפחות-מוכר של העיר. אברהם מתמחה בדיוקנים ריאליסטיים בשחור-לבן, כשהדמויות שהוא מצייר הן לרוב של אנשים מבוגרים ממוצא לטיני ילידי, תוך הדגשת הקמטים ותווי הפנים. לעתים הוא גם ״מגוון״ ומצייר דמויות צעירות יותר (אבל גם של ילידים), או דיוקנים בשחור לבן תוך שימוש ברולר.
פאנה קאפן – Fanakapan
אמן שהחל כסקייטר ומעצב תפאורה בדרום מערב אנגליה, ובסביבות שנת 2000 החל לצייר על קירות, בהתחלה באמצעות שבלונות, ולאחר מכן מצא סגנון ייחודי משל עצמו, ששם דגש על ציור היפר-ריאליסטי של חפצים בתלת מימד. בהתחלה הוא היה מצייר בעיקר מיכלי ספריי מעוכים תלת-מימדיים, אך לאחר מכן הוא החל לצייר בלונים שקופים ובלוני הליום, וכיום רבים מכנים אותו ״אמן הבלונים״, על שם ציורי הבלונים הריאליסטיים שלו, שלפעמים נראים מרחוק כמו בלון לכל דבר, עם דגש מדהים על טקסטורת הבלון, השתקפויות, אור וצל. למעשה הוא ה״חלוץ״ של סגנון ה״בלון גרף״, ואמנים מכל העולם כיום מציירים בלונים תלת מימדיים בהשראתו.
עומר לוגסי הוא מדריך סיורי האוכל והגרפיטי ״רעבים בלונדון״ והאתר ״לונדוניסט״, שבו תמצאו המון מידע, טיפים והמלצות על לונדון.