“עשיתי קריירה מהתבוננות באנשים, והנה ההוכחה”, כך אמר הצלם מרטין פאר בפתיחת התערוכה החדשה שלו, בנשיונל פורטרט גלרי. התערוכה, הנקראת Only Human: Martin Parr, חוגגת קרוב ליובל של פעילות של הצלם הבריטי. זו תערוכה שעוסקת בתחום החביב ביותר על פאר: אנשים. רובה מורכבת מצילומים שצילם פאר אחרי משאל העם על הברקסיט ב-2016 והיא חוקרת שני נושאים עיקריים. האחד, זהות, שייכות והאופן שבו אנחנו מציגים את עצמנו לעולם והאופן שבו העולם מכיר אותנו. בשני, “בריטיות וברקסיט”, הוא שואל מהי אותה זהות לאומית בריטית חמקמקה שבשמה ולמענה נעשה משאל העם? ממה היא מורכבת? האם היא אכן המלכה, אוקסברידג’, שתיית תה ו-BBC4?
בתוך שני הנושאים הגדולים הללו, מחולקת התערוכה למספר חללים, כשכל אחד מהם מוקדש לנושא אחר. החיבה של פאר למחול, למשל, תופסת חדר שבו תלויים צילומים מכל רחבי העולם. “יש משהו קסום בנטייה הכלל-אנושית הזאת לרקוד”, הוא אומר. “נדמה שאנחנו לא יכולים לעצור את עצמנו מלזוז לרחבה כשהשיר האהוב עלינו מתחיל”. את קירות החדר מעטרים תצלומי ריקודים ממלון סאבוי, כריסמס ברוסיה, בר-מצווה בארה”ב, חתונה הודית, ריקודים סקוטיים, נשף סיום אוניברסיטה בקיימברידג’ (ובחור אחד עייף מאוד אחריו) ומצעד הגאווה במנצ’סטר. על כל אלה מתבונן כדור דיסקו מנצנץ גדול בתקרת החדר.
פאר התחיל לצלם אוכל 25 שנה לפני ההצלחה של אינסטגרם
חלק מהצילומים של פאר הוזמנו על ידי ארגונים שונים, ביניהם הבי-בי-סי. עבור BBC1 הכין פאר סרטונים קצרים שצילם במקומות שונים בבריטניה, ששימשו למילוי זמן בין תכניות בערוץ. תחת הכותרת Oneness, מוצגות קבוצות שונות בחברה הבריטית, כולן מאוגדות סביב נושא משותף: צפרים, מצילים מתנדבים, רוכבי גלגיליות וילדים בקבוצת כדורגל. כולן הן קבוצות מעורבות – נשים, גברים, לבנים וכהי עור. המשותף להן הוא העיסוק. איזו אמירה יפה בעולם שנוטה יותר ויותר לקטלג אנשים לפי דת, גזע ומין.
במרכז התערוכה, ישנו בית קפה קטן שהוקם במיוחד עבורה ועל קירותיו צילומי אוכל, גם הם של פאר. פאר התחיל לצלם אוכל 25 שנה לפני ההצלחה המטאורית של צילומי המנות באינסטגרם. “היום, כשאתם הולכים למסעדה, כולם מצלמים את המנות כשהן מוגשות לשולחן. אני שמח ששאר העולם סוף סוף הדביק את הפער…”, הוא אמר בחיוך.
הבעיטה הקטנה של פאר מתחת לשולחן של מצביעי הברקסיט
אם יש משהו שורשי בריטי בתערוכת הצילומים הזאת, הרי שזה חוש ההומור של פאר והדרך המאוד עדינה שלו להעביר רעיון. קצת בדומה לתחושה של מישהו שמקבל בעיטה קטנה מתחת לשולחן כשהוא מתנהג לא לעניין, פאר מעביר רעיונות בעדינות מרומזת. בתערוכה שעוסקת ב”בריטיות ובברקסיט”, שחלקה הגדול צולם באזורים שהצביעו בעד היפרדות מאירופה, ישנו צילום של קשישה שהולכת עם כלב, וברקע סניף של סיינסבורי עם תמונה גדולה של קוראסון. המאפה הכל כך צרפתי הזה, שהגיע מהיבשת, הוא הבעיטה הקטנה של פאר מתחת לשולחן של מצביעי הברקסיט. לא צילום של דיון, לא צילום של הפגנה או צעדה, אפילו לא צילום של אותו אדם שעומד יומיום מחוץ לפרלמנט וקורא להישארות באירופה. רק קרואסון ברקע. עוקצנות בריטית במיטבה.
הצילומים של פאר צבעוניים, תענוג לעין, ומביעים אהבה וסקרנות אינסופית לחיה המוזרה הזאת ההולכת על שתיים. זו לא עדשת צלם החודרת לפרטיות של האנשים, אלא עין אוהבת שמתבוננת ביומיום, בפשטות, והופכת אותם למשהו קסום, יפה וראוי לתערוכה לא פחות מכל המפורסמים האחרים שמעטרים את קירות הנשיונל פורטרט גלרי.
צילומים צבעוניים, תענוג לעין, ומביעים אהבה וסקרנות אינסופית לחיה המוזרה הזאת ההולכת על שתיים. שלוש עבודות מתוך התערוכה
פרטי התערוכה בלונדון
מתי: עד 27 במאי, 2019.
איפה: נשיונל פורטרט גלרי (גלריית הדיוקנאות הבריטית הלאומית)
כתובת: National Portrait Gallery, St Martin’s Place, London, WC2H 0HE
לחצו כאן לרכישת כרטיסים.
- עקבו אחרי עלונדון לדעת על עוד תערוכות אמנות בלונדון. עשו לייק לדף הפייסבוק של עלונדון והירשמו לניוזלטר של עלונדון.
- כדי לדעת עוד מה לעשות החודש בלונדון בקרו בכתבות מה לעשות בלונדון במרץ 2019 ומה לעשות בלונדון בחודש אפריל 2019.